• BIST 9558.57
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıksız ürüne ilanla teşhir!

Sağlıksız ürüne ilanla teşhir!
Sağlık ve Gıda Bakanlığı'nın ardından bu kez Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yasaklı ürün ve firmaları teşhir etti. Kalem, kalem kutu ve ayakkabıda yüksek oranda kimyasal madde kullanan firmalar gazete ilanıyla duyuruldu.

Sütten ete, sudan kozmetiğe birçok alanda yasaklı madde kullanan ve halkın sağlığıyla oynayan firmalar ilanlarla teşhir ediliyor. Sağlıksız ürünleri halka yediren şirketleri denetimlerle gün yüzüne çıkaran Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ardından şimdi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Ürünlerinde kimyasal madde kullanan firmalar, Türkiye'de ilk kez gazete ilanıyla duyuruldu. Bakanlığın dün gazetelere verdiği ilanla ayakkabıdan çantaya, kalem kutusundan formaya birçok üründe yasaklı kimyasal madde tespit edildiği açıklandı. 'Güvensiz Ürün Duyurusu' altında verilen ilanlarda İzmir'de iki firmanın ürettiği çocuk ayakkabısı, İstanbul'da çocuklara yönelik çanta ve kalem kutusu, Ağrı'da da kalem üreten bir şirketin ürünlerinde yasak madde bulunduğu teşhir edildi.

GERİ ÇAĞIRDI
Verilen ilanlarda "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliği'nde izin verilen limitlerin üzerinde kimyasal madde içerdiği tespit edildiğinden güvensiz olduğuna ve piyasadan toplatılmasına karar verilmiştir" denildi. Ürünleri, marka ve renklerle detaylı bir şekilde açıklayan bakanlık, tüketicilerin ürünü iade etmelerini istedi.

GÜMRÜK'TE AMBARGO
12 Aralık'ta devrim niteliğinde bir karara imza atan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tehlikeli kimyasal maddelerin yüksek olduğu belirlenen ürünleri gümrükten geçirmeyecek. Resmi web sitesinden açıklama yayınlayan Bakanlık, tüketicinin sağlığını korumak amacıyla yılbaşından itibaren kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerine yönelik ithal ürünlerin gümrüklerde daha sıkı denetleneceğini duyurdu.

ÜRÜNLER PİYASAYA SÜRÜLMEYECEK
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekiplerince kontrol edilecek ürünler, kontroller sonuçlanıncaya kadar piyasaya sürülmeyerek uygun bir yerde muhafaza edilecek. Tehlikeli kimyasal maddelerin yüksek olduğu belirlenen, limitleri aşan ve mevzuata uygun olmayan ürünler piyasaya sürülmeden imha edilecek.

İLK KEZ AHABER'DE YAYINLADI
Damacana sularının üretiminde yaşanan sağlıksız koşulların ilk kez A Haber'de ortaya çıkmasıyla Sağlık Bakanlığı denetimlerini sıklaştırdı. Et ve süt ürünlerinde yasaklı maddelere ulaşan bakanlık, firmaları birer birer teşhir etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yaparak, tüketiciyi yanıltan sucukta at ve eşek eti, sosiste kanatlı hayvan eti, yoğurtta bitkisel yağ ve jelatin kullanan firmaların yanı sıra kozmetik, süt ve süt ürünleri şirketlerini açıklama kararı almıştı.

Betül ALAKENT

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim