• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor

Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor
"İstanbul'da icat et Hakkâri'de üret" Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor. OSB ve teknoparklardaki buluşların üretimi, maliyet avantajı ve alım garantisi kozuyla Doğu'ya kaydırılacak. Tıbbi cihazları şehir ...

Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor. OSB ve teknoparklardaki buluşların üretimi, maliyet avantajı ve alım garantisi kozuyla Doğu'ya kaydırılacak. Tıbbi cihazları şehir hastaneleri de alacak.

Sağlık sektöründe milyar dolarlık cari açığa merhem olacak yeni bir projenin startı verildi. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) İstanbul Teknik Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Technobee'yle yürüttüğü projeyle genellikle Türkiye'nin batısında yer alan teknoparklarda icat edilen yerli teknolojiler, Doğu illerinde yüzde 70'e varan maliyet avantajıyla seri üretime geçirilecek. Proje bununla da sınırlı değil. Sağlık Bakanlığı da üretilen tüm sağlık gereçlerine alım garantisi verecek. Böylece Doğu'da katma değeri yüksek üretim modeli hayata geçirilirken, sağlık sektöründe 5 milyar doları bulan cari açık da dizginlenmiş olacak. 'TRB2 Bölgesi Yaşam Bilimleri ve Sağlık Teknolojileri' adı altındaki çalışma ilk aşamada Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerini kapsıyor.

ŞEHİR HAS TANELERİ ALIM YAPACAK
İstanbul başta olmak üzere birçok Batı ilinde üretim maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken projenin danışmanı Canan Kalsın, "Doğu illerinde ise bu maliyetler teşviklerin de etkisiyle yüzde 70'lere varan oranda azaldı" dedi. Doğu illerinde gerçekleşecek yatırımın yüzde 57'sine devlet teşviki de olduğunu belirten Kalsın "Bugün şehir hastaneleri kuruluyor. Sağlıkta yüzde 80 ithalata bağımlı olan cihazlar yerli ürünlerle yer değiştirecek. Bu proje ekseninde gerçekleşecek yatırımlara devletin alım garantisi vermesi de planlanıyor. Projeyle dışarıya giden milyarlarca dolarımız ülke içinde kalacak. Ayrıca yerli teknolojimiz de katlanarak büyüyecek" dedi.

YATIRIMLAR BİR YILDA AMORTİ OLUR
Doğu'daki yatırımcılara da seslendiklerini ifade eden Canan Kalsın, "Bu illerde yastık altında ciddi bir birikim var. Risklerden korkarak yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Ancak bu sistemde hayata geçirilen yatırımlar en az bir yıl içinde kendini amorti edecek" şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİME GEÇİŞ MODELİ
Hedeflerinin Türkiye'de katma değerli üretim modeline geçiş olduğunu ifade eden Technobee Genel Müdürü Atilla Dikbaş, "Teknoparklarda birçok yerli buluşa imza atılıyor. Ancak bunlar yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle hayata geçemiyor" dedi. Kendi bünyelerinde de birçok yerli teknoloji bulunduğunu ifade eden Dikbaş, şöyle konuştu: "Türkiye'de ilk kez genç bir arkadaşımız yerli görüntüleme cihazını geliştirdi. Bu cihazın İstanbul'da üretimi çok maliyetli olur. Bu nedenle üretim DAKA bölgesindeki illere kayacak."

METİN CAN / Sabah

Bu haber toplam 3833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim