• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlıkta dev ihaleyi kim kazandı?

Sağlıkta dev ihaleyi kim kazandı?
Siyasi gündemin sıcaklığı içinde bugün Başkent Ankara’da çok önemli bir sağlık ihalesi yapıldı. Dünyanın en büyük sağlık kompleksi olarak ihale edilen Etlik Sağlık Kampüsü, Türk-İtalyan ortaklığıyla üç yılda tamamlanacak.

ASTALDİ-TÜRKERLER ortaklığı 2.4 milyar liraya kampüsü tamamlayacak. 25 yılda devletten 8 milyar lira kira alacak.

Kampüsün tamamlanmasıyla Başkent’in merkezi semtlerinde yer alan7 hastane taşınacak. Bu hastanelerin yerleri ise kazanan firmalarca otel, alışveriş merkezi gibi ticari alana dönüştürülecek.

7 HASTANE TAŞINACAK

İnşaatlarının tamamlanmasının ardından Doktor Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Dış Kapı Çocuk Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Doktor Zekai Tahir Burak Kadın ve Doğum Hastanesi, Doktor. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etlik Kampüsü’nde yapılacak 7 hastaneye taşınacak.

3 YILDA BİTİRMEK ZORUNDA

İhaleyi kazanan ASTALDİ-TÜRKERLER ortaklığının şartname gereği hastaneyi 36 ayda tamamlaması gerekiyor. İnşaatların bitirilip, hastanelerin hizmete açılmasının ardından 25 yıl boyunca devletten kira alacak olan ortaklar, inşaatları daha erken; örneğin 24 ayda bitirirlerse kira sürelerine 1 yıl ilave edilecek.

DEVLET 8 MİLYAR KİRA ÖDEYECEK

Nihai teklife hak kazanan üç firmanın yarıştığı açık eksiltme usullü ihaleyi kazanan ASTALDİ-TÜRKERLER ortaklığı her yıl devletten 319 milyon TL kira alacak. Sağlık Bakanlığı bu kirayı, hastane kullanım bedeli, binaların bakım giderleri, hastane tefrişatı; sağlık araç gereçleri ile bunların bakım ve onarımı; ameliyathane, laboratuar malzemeleri, yer ve bahçe bakım hizmetleri gibi 7 ayrı kalem hizmet için ödeyecek.

2.4 MİLYARLIK YATIRIM YAPACAK

Firma, ayrıca kampüste bir ana, 7 dal hastanesinin inşaatını da üstlenecek. Bina ve hastane tefrişatıyla birlikte 2.4 milyar liralık yatırım yapacak. Firma, 25 yıllık işletme süresinin ardından sabit yatırımlar da dahil anahtarları Sağlık Bakanlığına teslim edip çekilecek.

Uluslar arası hastane standartlarında olacak binalar, en son teknolojiyle, sürdürülebilir enerji ve çevre duyarlılığıyla inşa edilecek. Kampüste hastane içi araçlar dışında hiçbir motorlu taşıt olmayacak. Tamamen yeşil alan, parklar ve otel yer alacak. Otoparkların tamamı yer altında olacak.

Böylece devlet, 25 yıl için firmaya bugünkü fiyatlardan yaklaşık 8 milyar liralık ödeme yapacak. Ancak kira bedeli her yıl TEFE ya da TÜFE oranında güncellenecek.

DEVLET OTELCİLİK YAPMAYACAK

Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Dairesi Başkanı olan ve bugünkü ihale komisyonunun da başkanlığını yapan Vahap Yılmaz, kamu-özel ortaklığının yap-işlet-devret modelinden çok farklı olduğunu belirtti. Kayseri’den sonra bugün Etlik ihalesini tamamladıklarını ifade eden Yılmaz, önümüzdeki bu modelle 36 bin yatak kapasiteli hastane yaptıracaklarını açıkladı. Teklif süreci devam eden 10 porje olduğunu, 5 tanesi için de nihai pazarlık aşamasına geldiklerini söyleyen Yılmaz, “Bilkent Kampüsü 3 bin 641 yatak; İstanbul İkitelli ise 2 bin 270 yatak kapasiteli olacak. Bu modelle devlet hastanelerde otelcilik ve tıbbi destek işlerinden çekilmiş olacak” dedi. Kamu-Özel ortaklığında firmanın kaliteden kaçamayacağını, zamanı geldiğinde hem bakım onarım hem de yenileme yapmak zorunda olacağını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6382 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim