• BIST 9524.59
  • Altın 2489.437
  • Dolar 32.5108
  • Euro 34.7039
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıkta istihdam açığı alarm veriyor

Sağlıkta istihdam açığı alarm veriyor
Türkiye'de çok hızlı büyüyen sağlık sektöründe nitelikli eleman ihtiyacı da artıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 31 bin 607 hemşire açığı bulunuyor

Sağlık sektörünü tercih eden işsiz kalmıyor! Hızla büyüyen özel sağlık sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacı da gün geçtikçe artıyor.

Sektörde en çok ihtiyaç olan çalışan sıralamasında hemşirelik ilk sırada yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı kıstaslarına göre ülkemizde 92 bin 509 hemşire çalışmasına rağmen 31 bin 607 hemşire açığı var Özlem Çakar Şartekin TÜlK rakamlarına göre sektörü işsizlik oranının yüzde 4 olduğu sağlık sektörü, ülkemizde işsizliğin en az olduğu sektör olarak ikinci sırada yer alıyor.

Eczacıların ve psikologların yükselttiği işsizlik oranı pozisyon bazlı ele alınınca bu sayı daha da düşüyor, örneğin; hemşirelikte işsizlik oranı yüzde -8, yani işsizlik bir tarafa, ciddi istihdam açığı var.

Uzman hekimlerde de işsizlik oranı sıfırlarda. Sağlık sektörünün deneyimli isimleri de sektörün çeşitli pozisyonlarda iş fırsatları sunduğunu söylüyor. Buna ek olarak Memorial Sağhk Grubu ÎK Yöneticisi özlem Çakar Şartekin de sahada hastayla yüz yüze gelmiş, süreçleri bilen, sorun çözebilen, pozitif, enerjisi yüksek ayrıca eğitimle bu özelliklerini desteklemiş sağlık çalışanlarının büyüyen sektörün ihtiyaçları doğrultusunda her zaman yükselme şansı olacağını belirtiyor. Konunun profesyonellerinden sağlık sektörünün en çok aradığı pozisyonlar ve geleceğin parlayacak pozisyonlarını öğrendik.

ÖZEL SAĞLIK GRUPLARI BÜYÜYOR
2000'li yıllarla birlikte büyüme sürecine giren Acıbadem Sağlık Grubu yakın dönemdeki yeni yatırımlarıyla hizmet noktası sayısını 27'ye yükseltmeyi planlıyor. Medikal Park Hastaneler Grubu da iki yıl içinde yaklaşık iki katı büyümeye hazırlanıyor. Özellikle yurtdışında yatırım planlayan grup, 2010 yılında yaklaşık yedi büyük hastane projesine daha imza atacak. İstanbul dışındaki ilk yatırımını Antalya'ya yapan Memorial Sağlık Grubu da büyümesine devam ediyor ve 2011 içinde Diyarbakır'da yeni bir hastane açmaya hazırlanıyor.

EN ÇOK HEMŞİREYE İHTİYAÇ VAR
AKkariyer'in danışmanlık ve uzmanlık alanı sağlık sektörünün genel rakamlarına göre şu anda Türkiye'de 92 bin 509 hemşire çalışıyor. Ancak bu sayıya rağmen Sağlık Bakanlığı kıstaslarına göre 31 bin 607 hemşire, 14 bin 349 ebe açığı var. OECD ortalamasına göre de bin kişiye 9 hemşire düşerken Türkiye'de ise 2 hemşire düşüyor. AKkariyer Genel Müdürü Uzman Dr. Aslı Akkor'a göre de sektörün en yüksek pozisyon ihtiyacı hemşirelik. Kalifikasyonuna ve kişisel gelişime bakılmadan sadece diploması sayesinde işe alınacak yüzlerce kişilik açık bulunduğunu belirten Akkor, "Hemşire ve sağlık memurluğu yetersizliği nedeniyle, hemşirelerin yerine acil tıp teknisyenleri ya da ebeler yasal bir dayanağı olmadığı halde istihdam edilebiliyor. Akademik yetersizlikler kurumların eğitim olanaklarıyla kapatılırken birçoğu da bir kurumda 'işi öğrendikten sonra' tecrübeleriyle başka kuruma geçiyor" diyor.

MEDİKAL ÇALIŞANLAR DOĞU'YA GİTMİYOR
Sağlık turizmi, evde bakım hizmetleri gibi yeni açılımlarla sektörün hızla geliştiğine dikkat çeken Medikal Park Hastaneler Grubu İK Direktörü Oya Gürkaya, yeni hastanelerin açılmasıyla artan medikal ve idari kadro ihtiyacını, mevcut okullardan mezun adayların nitelik ve nicelik olarak tam anlamıyla karşılayamadığını söylüyor. Gürkaya, bu istihdamdaki zorluklarla başlayan sıkıntının Doğu'ya gittikçe, özellikle medikal pozisyonlarda daha da arttığını belirtiyor. Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin ise istihdam sürecinde solunum fizyoterapisti, perfüzyonist gibi görevlerde ve hemşire gibi; bir sağlık kuruluşunun temel taşlarından olan kalabalık meslek gruplarının istihdamında zorluklar yaşandığını belirtiyor. Bu tür sorunları aşmak için ilgili alanlarda eğitim veren Gürkaya okullarla irtibatta olduklarını belirten Şartekin, kariyer günleri organizasyonlarda öğrencilere ulaşıp, onları kurumlarına yetiştirerek mesleğe kazandırmak için çalıştıklarını söylüyor.

Sektörde profesyonel yönetici ihtiyacı çok fazla
Sektörde mevcut mesleki pozisyonların geleceğinin parlak olduğuna değinen Aslı Akkor, mesleki olarak düşünürsek; "Genetik ve kordon kanı gibi önü açık çalışmalarda iş gören çalışanları da iyi bir kariyer bekliyor. Sağlık yöneticileri, hemşire, diyetisyen, fizyoterapist, sağlık teknisyeni önemi her geçen gün yükselen pozisyonlar" diyor. Oya Gürkaya da sektörde profesyonel yönetici ihtiyacının da çok fazla olduğunu, yeni mezun adayların bu sektördeki açığı avantaja dönüştürmelerini Aslı Akkor öneriyor. Gürkaya, hemşirelik hizmetlerinde yöneticilik pozisyonları, ayrıca kalite geliştirme ve otelcilik hizmetleri fonksiyonlarındaki pozisyonların da öneminin artacağını söylüyor. Özlem Çakar Şartekin ise sağlık turizmi, uluslararası hasta ilişkileri, hemşire, medikal alanda çalışan tekniker teknisyen gibi yardımcı sağlık personeli pozisyonlarının gelecekte daha da önem kazanacağını vurguluyor.

Medikal Park Hastaneler Grubu İK Direktörü Oya Gürkaya, Özellikle hemşirelik hizmetleri ve hasta hizmetleri pozisyonlarında başarılı olan personellerinin, idari ve medikal alandaki açık yönetici pozisyonları için, öncelikli olarak değerlendirildiklerini söylüyor.

DİKEY TERFİLER ARTIŞ GÖSTERİYOR
Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin, çalışanlarımıza kariyer fırsatı yaratırken sadece dikey hareketler düşünmüyoruz. Farklı fonksiyonlardan farklı pozisyonlara yatay ve dikey geçiş imkânları sunarak hem onların gelişimine katkı sağlıyoruz hem de kurumumuz için geleceğin yöneticilerini yetiştirmek istiyoruz.
Sektörün en çok aradığı çalışanlar Kariyer.net'te Sağlık sektöründe aylık olarak yeni yayınlanan ilanlar incelendiğinde, Şubat 2010 itibariyle belirgin bir yükseliş görülüyor. Haziran 2010'da 2008'e göre yüzde 74, 2009'a göre yüzde 151 ve Mayıs 2010'a göre yüzde 10'luk artış yaşandı. En çok ilan çıkılan pozisyonlarda da hemşire ve idari personel ilanları ön basamaklarda sıralanıyor.

Nitelikli çalışan sorununu orta vadede yeni mezunlar çözecek

Aslı Akkor, sağlık sektörünün nitelikli çalışan ihtiyac sorununu orta vadede çözecek olan yeni mezun sayısındaki artışla talebin dengelenmeye çalışıldığını söylüyor.

Birçok köklü sağlık grubunun hemşirelik ağırlıklı eğitim veren özel üniversitelerini açtığını söyleyen Aslı Akkor; "Vakıf üniversitelerinin de hemşirelik eğitimine son dönemde gösterdiği özenle yeni yıllarda çok sayıda mezun göreceğiz" diyor. Acıbadem Sağlık Grubu İnsan Kaynakları Yöneticisi Fikri Kiper de Acıbadem Üniversitesi'ni 2009-2010 yılında eğitime başlatarak yetiştirdikleri öğrencilerle, Acıbadem Sağlık Grubu'nun sağlık sektörüne katkı sağlamayı ve bilgi bir paylaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. 2009 yılı içinde 12 bine yakın çalışanlarına 647 eğitim verdiklerinin belirten Kiper, Acıbadem Sağlık Grubu olarak eğitim hedeflerinin her yıl arttığına değindi. Mesleki eğitimlerinin yanında, kurum kültürünü destekleyen ve kendilerine özel hazırladıkları eğitim programları olduğunu belirten Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin, "Saha eğitimine önem, Yeni mezun hemşirelere iki ila altı ay 'işbaşı' hemşirelik eğitimi veriyoruz. Sonrasında YÖK onaylı nara Üniversitesi işbirliğiyle kurum erçekleştirdiğimiz yüksek lisans nlarıyla çalışanlarımızı yoruz" diyor.


Sağlık sektörür ide en çok aranan 20 pozisyon

POZİSYON                                                      SAYI

Hemşire                                                             6168
Hasta Danışmanı                                               1115
Hastane Kabul görevlisi                                       982
Hastane görevlisi                                                 732
Servis Hemşiresi                                                  608
Ameliyathane Hemşiresi                                       474
Acil Servis Hemşiresi                                            418
Sorumlu Hemşire                                                  311
Başhemşire                                                          304
işyeri Hemşiresi                                                    288
Yoğun Bakım Hemşiresi                                        288
Eğitim Hemşiresi                                                  192
Stajyer Hemşire                                                   190
KVC Yoğun Bakım Hemşiresi                                 174
Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşiresi                       171
Yoğun Bakım Servis Hemşiresi                              165
Diyaliz Hemşiresi                                                   159
Koroner Yoğun Bakım Hemşiresi                            120
Kardiyoloji Hemşiresi                                             118
Kadın Doğum Hemşiresi                                         102

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4459 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim