• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkta kaliteli hizmete fazla para ödenecek

Sağlıkta kaliteli hizmete fazla para ödenecek
Sağlık harcamaları için tüm sağlık kuruluşlarına yılda 50 milyar lira ayıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödediği işlemlerde toplam kaliteyi artırmak için temel standartlar belirleme kararı aldı.

Devlet, vatandaşa sunduğu hizmetin kalitesine göre hastanelere ücret ödeyecek. Daha kaliteli bir sağlık hizmeti için başlatılan çalışmada ilk uygulama, 55 bin böbrek hastasına verilen diyaliz hizmetleri alanında yaşanacak. Vatandaşa iyi hizmet veren kurum ödüllendirilecek, kötü hizmet veren ise düşük ücret alacak.

Sağlık harcamaları için tüm sağlık kuruluşlarına yılda 50 milyar lira ayıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödediği işlemlerde toplam kaliteyi artırmak için temel standartlar belirleme kararı aldı. Vatandaşın daha kaliteli sağlık hizmeti alması için sağlık kuruluşlarına sorumluluklar yükleyecek olan kurum, hizmetin durumuna göre onlara ücret ödeyecek. İlk çalışma ise 55 bin böbrek hastasına verilen diyaliz hizmetleri alanında olacak. Önceden kaliteye bakmadan her diyaliz merkezine hasta başına seans için 145 lira, aylık toplamda ilaçlar dâhil olmak üzere ortalama 2 bin 700 lira ücret ödeyen kurum, bu alanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sağlık sisteminde yer alan 18 temel kriterden seçeceği maddelerle ücret politikası belirleyecek. Ölüm oranları az olan, hastasına böbrek nakli olması için çaba gösteren, hastasına daha az ilaç kullanan diyaliz merkezleri daha çok ücret alacak. SGK Genel Sağlık Sigortası yetkilileri, “Amacımız sağlıkta kalite alanındaki sıkıntıları ortadan kaldırmak. Vatandaşa daha iyi hizmet veren kurum ödüllendirilecek, daha kötü veren ise düşük ücret alacak. Diyalizdeki uygulama ilk olacak, diğer çalışmaları da önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ödeyicisi konumunda olan SGK, önemli bir değişime gidiyor. SGK’nın ödeme yaptığı tüm alanları kapsayacak projede, sağlık kuruluşlarında kalite ve vatandaş odaklı sağlık hizmeti ilk sırada yer alacak. Fiyatlandırmalar ‘Vatandaşa ne kalite kazandıracak?’ sorusunun cevabına göre belirlenecek. İlk adım ise 55 bin diyaliz hastasını kapsayacak. Bu noktada ABD’de uygulanan 18 temel kriter baz alınacak. Bunların içinde diyaliz merkezinin hastasının nakile sevk etme şartından ölüm oranlarına kadar birçok şart bulunuyor. Merkez hastasına daha kaliteli sağlık hizmeti verirse daha çok kazanacak. Şu anda her merkez ister iyi olsun ister eksiklikleri bulunsun aynı ücreti alıyor.

Çağlar Avcı / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4615 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim