• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Sağlıkta katılım payı artacak, teminat paketi daraltılacak

Sağlıkta katılım payı artacak, teminat paketi daraltılacak
Sosyal güvenlik açığını yüzde 1'e indirme hedefi vatandaşı yakacak. Sağlıkta katılım payı artacak, teminat paketi daraltılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Kongresi’nde açığın milli gelire olan oranını 2023’te yüzde 1’e çekme hedefini koyduğu sosyal güvenlikte sıkı tedbirler kapıda. Seçim nedeniyle hükümetin inisiyatifiyle alınacak önlemlerde birinci öncelik sağlık alanında. Sağlıkta kısa vadede olmasa dahi orta vadede gündeme gelecek önlemler 3 başlıkta yoğunlaşıyor. Bunlardan ilkini bireysel katılım payı oluşturuyor. Teminat paketinin daraltılması ve daha çok hizmetin sigorta dışında olması, özel tamamlayıcı sağlık sigortası da gündeme gelmek için sırada bekliyor. Hükümetin talimat vermesi halinde “emeklilik yaşını yeniden arttırma” hemen masaya alınacak.

Sağlıkta bir süredir gözler yeni alınacak önlemlerde. Tartışılan önlemlerin ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmiyor. Ancak yol haritasının ana hatları belirlendi. Olası bir önlemler çalışmasında gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılan konuların başında hastalardan alınan bireysel katılım payı bulunuyor. Bireysel katılım payı halen Türkiye ’de hasta başına ortalama yüzde 1,5 olarak hesaplanıyor. Bu oran OECD’de ise yüzde 6,5. Bu nedenle de yeni bir düzenleme yapılması kaçınılmaz gözüküyor.

Teminat paketi bekliyor Bir diğer düzenleme ise teminat paketi. Sağlık hizmetlerinin sosyal güvence kapsamında karşılanmasını teminat paketi sağlıyor. Bu teminat paketi kapsamındaki düzenlemeler için hastadan ücret alınmıyor. Ancak Avrupa’daki en geniş kapsamlı teminat paketinin Türkiye’de olduğu dile getiriliyor. Teminat paketinin kapsamının daraltılması sırasında tüp bebek, ortodonti, fizik tedavinin bazı alanlarının sigorta kapsamı dışına çıkartılması gündeme gelebilir.

Emeklilik yaşı da gündeme gelecek
Gündeme gelmesi beklenen bir diğer düzenleme ise, emeklilik yaşı ile ilgili. Geçen günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu, bununla ilgili bir sunum da yaptı ve Bakanlar Kurulu’na talimat verilmesi durumunda emeklilik yaşlarını yükseltebileceklerini açıkladı. Şu anki düzenlemeye göre, Türkiye’de 2035 yılında emeklilik yaşı tam anlamıyla 60’a çıkacak. Bunun 15 yıl öne çekilmesi demek tüm yaş gruplarının emeklilik yaşının da bir anlamda yükseltilmesi anlamına geliyor.

Hacer Boyacıoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim