• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantısı Antalya’da Yapıldı

Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantısı Antalya’da Yapıldı
Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve OHSAD’ın birlikte düzenlediği 'Sağlıkta OrtakÇözüm Toplantıları-3’ başlıklı toplantı 28 Nisan 2012 tarihinde Antalya’da yapıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve OHSAD’ın birlikte düzenlediği 'Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları-3’ başlıklı toplantı 28 Nisan 2012 tarihinde Antalya’da yapıldı.

Toplantıda konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, bireylerin sosyal güvenliklerinin teminat altına alınmasının, sosyal devlet olma ilkesinin gereği olduğunu ifade ederek, sağlık ve sigortacılık alanında sunulan hizmetlerin iyileştirilmesinin de beşeri sermayeye yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.

Yılda kişi başına hekime müracat sayısı 2002 yılında 2 iken bu sayının 2010 yılında 7.3 ,2011 de de 8’e ulaştığını söyleyen Acar, rakamlar itibarı ile 2011 yılına bakıldığında kamu sağlık harcamalarının 2002 yılına göre nominal %354, reel ise %91 artışla 45.1 milyar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Önceki süreçte, bütçeden özel sağlık hizmet sunucularına maddi olarak ciddi pay ayrıldığını belirten Acar, özel hastanelere yapılan ödemelerin 2002 yılından bu yana nominal %1066, reel olarak ise yüzde 390 oranında bir artış gösterdiğini ifade etti. 2012 yılı için özel sağlık hizmet sunucularına 6 milyar 827 milyon lira bütçe ayrıldığını söyleyen Acar, sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve sağlığa ayrılan bütçenin arttırılması sonucunda sağlık hizmetlerinin kalitesinde sorun var diyenlerin oranının 2003 yılında yüzde 44 iken bu oranın 2010 yılında yüzde 17’ye düştüğünü dile getirdi.

Acar: Kağıt Ortamında Düzenlenen Rapor yerine e-rapor sistemi hayata geçirildi
Sağlıkla ilgili yapılan önemli düzenlemeler kapsamında, sağlık karnesi ve vizite kağıtlarının kaldırıldığını, sahte rapor düzenlenmesi ve beraberinde ilaç suistimallerinin önlenmesine yönelik kağıt ortamında düzenlenen rapor yerine e-rapor sisteminin hayata geçirildiğini belirten Başkan Acar, “Bu çerçevede yapmış olduğumuz düzenlemeler 2012 yılında da devam edecek. Yapılan yeni sözleşmelerde vatandaşlarımıza sağlık hizmetlerinin belli standartlarda sunulması, fiillerle cezalar arasında hakkaniyetin temsil edilmesi, bürokrasinin azaltılması ve sağlık hizmetinin sunumunda sürekliliğin sağlanması gibi temel ilkelerden hareket edildi.” diye konuştu.

Yeni sözleşmede sıkıntı görülen konular olduğunu ve bunlara gerekli hassasiyetin gösterilmesini isteyen Acar, "Hastaya uygulanan işlemler ve alınan ilave ücretlerle ilgili olarak özel sağlık hizmet sunucularının 100 lira üzeri işlemler için kurumca belirlenecek bir belgeyi hastaya basılı veya elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa uyulmasını özellikle istiyoruz. 1 saatte 6, 1 günde de en fazla 60 hastaya bakılabilir. Bu uluslararası standartlara belirlenmiş ölçüler. Zaman zaman eleştirilebiliyor. Aylık bazda değerlendirilmesi isteniyor. Bu, ortalamalara göre hesaplanmış bir sayıdır. Yersiz ilave ücret alınmasına ilişkin yaptırımların uygulanmasında biraz daha hassas olacağız. Hastaların sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucuları, hekimlerle kendilerinden alınabilecek hizmetler hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla kurumca bir web sitesi hazırlatılacağını ocak ayında belirtmiştik. Web sitesi hazır, birkaç haftaya kadar tanıtımı yapılacak. Hangi özel hastanede hangi doktor, hangi hizmetler veriliyor, ne kadar ilave ücretler alınabilir tüm bunları yayınlanarak vatandaşlarımızın hukukunu bir anlamda korumuş olacağız." dedi.

Başkan Fatih Acar acil olmadığı halde acil muamelesi yapılan hastalarla ilgili bir düzenleme yapıldığına da işaret ederek, ödemelerde yapılan kesintilerde bunu özellikle dikkate aldıklarını, dolayısıyla acil olmadığı halde acilmiş gibi işlem yapmak isteyen hastaların da bu durumu suistimal etmemesi gerektiğini vurguladı.

2012 yılının suistimal sorununun ortadan kalkacağı bir yıl olacağını söyleyen Acar, “İçimizde çok az sınırlı sayıda da olsa bu suistimallerin yapılması kamu vicdanını ve sosyal güvenlik kurumu olarak bizleri son derece rahatsız etmektedir. Onun için bu rahatsızlığı 2012 yılında hep beraber ortadan kaldıralım. Acil olmadığı halde muayene katılım payından muaf olmadığı sağlık hizmet sunucularına başvurulması, ilaç katılım payından muaf olmak için usulsüz raporların düzenlenmesi, doktor ilaç firması ve eczane arasındaki menfaat ilişkisi kurularak suni talep oluşturulması, belirlenen ilave ücretten daha fazla ücret alınması, gibi hususlarla bu suistimaller karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

Acar: E-reçete İçin Altyapı Çalışmaları Önemli Ölçüde Tamamlandı
E-reçete için altyapı çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını ve 1 Temmuz'dan itibaren hekimlerin artık hastaları için yazacakları reçetelerin kağıt üzerinde değil, elektronik ortamda olacağını belirten Acar, e-reçete uygulamasıyla reçete üzerinde yapılan usulsüzlüklerin önemli ölçüde azalacağını söyledi. Sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasının kaldırılmasıyla, TC kimlik numarası üzerinden sağlık hizmetlerine başlanıldığını hatırlatan Acar, bu konuda da çok ciddi suistimaller yaşandığını ve önüne geçmek için başlatılacak avuç içi damar izi tanıma sisteminin bilimsel çalışmalarının bitirildiğini bildirdi.

Acar: Amacımız Denetimlerin Daha Etkili ve Verimli Olmasıdır
Risk odaklı denetim modeline geçildiğini ve bu konuda 70 müfettişle suistimallerin üzerine gidildiğini vurgulayan Acar, “Bunlar asla olumsuz bir bakış açısı ile yaklaşmak niyetiyle yapılmıyor, tamamen özel sağlık hizmet sunucularımız bilgi sahibi olsun cezalı duruma düşmesin önceden bilgilendirici ve yol gösterici bir yöntemle biz özel sağlık hizmet sunucularımızı bilgilendirelim onlar cezalı duruma düşmesin mantığıyla yapılan yaklaşımlardır. En çok reçete yazan doktorlar kimler, bu doktorların en çok yazdığı ilaçlar hangileri, reçete sayısı bakımından en çok reçete yazan ve en çok reçetelerin gittiği eczaneler hangi eczaneler, ayaktan muayene ile birlikte en çok tetkik ve tahlil işlemi yapan hastaneler hangi hastaneler, en çok tetkik ve tahlil işlemi yaptığı tespit edilen hastanelerde en çok işlem gören ilk 10 branş hangisi, en çok tetkik ve tahlil işlemi yapan hastanede en çok işlem gönderen branşlardaki en çok işlem gönderen doktorlar hangileri. Bu parametrelere dayalı olarak tespitlerimizi yaptık. Tespitler çerçevesinde denetimlerimize bazı illerimizde başladık. Bazılarında da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Buradaki amacımız denetimlerin daha etkili ve verimli olmasıdır” dedi.

Acar: Her Gün 250 Reçete Yazılabilir mi? Gereği Neyse Yapılacaktır
Risk odaklı denetimler sonucunda elde edilen bulguları paylaşan Acar, “Yaptığımız çalışma sonucunda günlük ortalama 60 ile 300 arasında reçete yazılmış, bir doktor günde 250 reçete yazabilir mi? Belki bir gün yoğundur, acil hastalar geliyordur yazabilir, ama her gün 250 reçete yazılabilir mi? sınırlı sayıda da olsa, bunlarla da karşılaştık. Bunlarla ilgili gereği neyse yapılacaktır, çünkü öyle bir iki münferit vaka, bu güzide sektöre leke getiriyor” diye konuştu.

Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sigortayı teşvik edeceklerinin altını çizen Acar, kanıta dayalı tıp eğitiminin tavizsiz uygulanması konusunda gereken desteği vererek, güncel tanı ve tedavi rehberlerinin oluşturulmasını zorunlu hale getirecek çalışmaları hızlandırıcacaklarını dile getirdi.

Kurum olarak Türkiye'yi sağlık konusunda cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Acar, yatırım yapan, işini düzgün yapan, kurallara uyan, düzgün çalışan özel sağlık hastaneleri ile her zaman işbirliği içinde olacaklarını, kuralları ihlal eden özel sağlık hizmeti sunan hastanelere ise asla taviz vermeyeceklerini bildirdi.

Acar: Bilim İnsanlarımıza Çok Fazla Değer Vermemiz Gerekiyor
Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin başarılı çalışmasının ardından yüz nakillerini de ödeme kapsamına aldıklarını söyleyen Acar, Prof. Dr. Ömer Özkan'nın belirttiği fiyata yakın bir fiyatlandırma yaptıklarını belirterek ''Sayın Özkan gibi bilim insanlarımıza çok fazla değer vermemiz, önlerini açmamız ve uzman sayısını artıracak politikalar koymamız gerekiyor'' dedi.

Bu haber toplam 4927 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim