• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkta şiddet için bakanlıktan yasal düzenleme

Sağlıkta şiddet için bakanlıktan yasal düzenleme
Sağlık çalışanlarını yönelik şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında görüşmeler yürütülmüş ve bunun neticesinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada sağlık çalışanlarını yönelik şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında görüşmeler yürütülmüş ve bunun neticesinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlandığı belirtildi. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre:

Söz konusu genelgede alınan tedbirler şöyledir;

· Sağlık kurumlarının çevre, bina giriş ve çıkış güvenliği gözden geçirilecek, özel güvenlik görevlilerinin sağlık kurumları içerisinde özellikle sağlık çalışanlarının görev yaptığı muayene, müdahale ve gözetim alanlarında güvenlik önlemlerini artırmaları temin edilecek.

· Sağlık kurumlarında suça zemin oluşturabilecek ve sağlık çalışanlarına yönelebilecek olumsuz tavır, davranış ve fiillere ortam hazırlanmasına ve bu eylemlerin fiili saldırılara dönüşmesine kesinlikle izin verilmeyecek.

· Söz konusu nitelikteki olaylara derhal müdahale edilmesi için hastane polisi, diğer kolluk birimleri ile özel güvenlik ve sağlık kurumları personelinin işbirliği ve koordinasyon içerisinde hareket etmeleri sağlanacak.

· Yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle sağlık çalışanlarına karşı TCK'nın ilgili maddeleri çerçevesinde ''yaralama'', ''tehdit'', ''hakaret'' fiillerinin işlenmesi halinde ''mağdur kişinin şikayeti aranmaksızın'' sağlık kurumlarında görevli hastane polisleri başta olmak üzere yetkili kolluk kuvvetlerince doğrudan işlem tesis edilecek.

· İlgili Cumhuriyet Savcısına bilgi verilerek, talimatları doğrultusunda gerekli soruşturma işlemlerine başlanacak.

· Suça el koyma ve soruşturma işlemleri, sağlık kuruluşlarında yürütülen muayene, müdahale ve hasta bakım hizmetlerini aksatmayacak ve bu hizmetlerde herhangi bir zaafiyete neden olmayacak şekilde titizlikle yürütülecek.

· Görevli sağlık çalışanlarının bilgisine başvurulması gibi soruşturmanın parçası olan işlemlerin tamamlanması konusunda Cumhuriyet savcısının talimatına göre hareket edilecek.

Ayrıca konu ile ilgili olarak bakanlığımız tarafından hazırlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 28 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmelikte; sağlık hizmeti sunumu sırasında şiddete uğrayan sağlık personeline Bakanlığımız tarafından verilecek hukuki desteğin usul ve esasları belirlenmiştir.

Hukuki desteğin verilebilmesi için, ilgilinin veya vefatı halinde kanuni mirasçılarının talepte bulunması yeterli olacak ayrıca vekâlet vermeye gerek olmayacaktır.

Personele karşı kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiil işlendiğinde Bakanlık taşra teşkilatı için İl Sağlık Müdürlerince, bağlı kuruluş taşra teşkilatı için ise bu kuruluşların taşra teşkilatı birim amirleri tarafından bu yönetmelik hükümleri kendiliğinden yerine getirilir.

Suç kapsamındaki fiilleri, ilgili sağlık kurumlarının yöneticisi veya mağdur personel, adli mercilere ve Bakanlığa bildirecek, Bakanlık ta bu bildirimleri kayıt altına alacaktır.

Ayrıca, Bakanlığımız yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi için, idari ve adli makamların sorumluluk ve yetkileri, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi, çalışan güvenliği vb. konularda somut tedbirler içeren bir genelgeyi önümüzdeki günlerde 81 İl Valiliğine gönderecektir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim