• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıkta şiddeti 'Hızır müdahale ekipleri' önleyecek!

Sağlıkta şiddeti 'Hızır müdahale ekipleri' önleyecek!
Hasta memnuniyetini arttırmak, hasta-çalışan iletişimini artırmak ve sağlık personeline şiddeti önlemek için amacıyla oluşturulan "Hızır müdahale ekipleri" projesi, pilot il olarak Adana'da başladı.

Hasta memnuniyetini arttırmak, hasta-çalışan iletişimini en üst seviyede tutmak ve sağlık personeline yönelik şiddeti önlemek amacıyla Adana'daki kamu hastanelerinde "Hızır müdahale ekipleri" oluşturuldu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen tanıtım etkinliğinde, vatandaşların uygun şartlarda sağlık hizmeti almasının devletin temel görevleri arasında yer aldığını söyledi.

Ünüvar, hükümetin sağlık hizmetinin daha iyi şartlarda verilmesi adına önemli adımlar attığını anlatarak bunun devam edeceğini ifade etti. Hasta-hekim ilişkisinin önemine dikkati çeken Ünüvar, şunları söyledi:

"Hasta-hekim ilişkisinin temeli iletişimdir. İletişim kusuru zaman zaman ciddi problemlere yol açabiliyor. Özellikle acil ve poliklinik hizmetleri gibi yoğunluğun olduğu alanlarda bu iletişim kusurları bazen hastanın alması gereken sağlık hizmetini yeteri kadar alamamasına, bazen hasta ve yakınları tarafından da sağlık çalışanına şiddet olarak karşımıza çıkıyor. Hastane yöneticilerinin en temel görevlerinden birisi hasta ve yakınları ile sağlık çalışanları arasındaki iletişim problemini çözmektir. Bu anlamda hasta ve yakınları ile o hizmeti veren sağlık çalışanları arasında bir köprü vazifesi görecek ayrı bir ekibe ihtiyaç duyulduğunu belirledik."

Bu kapsamda "Hızır müdahale ekipleri" projesini pilot il olarak Adana'da başlattıklarını ifade eden Ünüvar, vatandaş sıkıntı içerisinde beklerken onu bilgilendirerek yardımcı olacak bir ekibin oluşturulduğunu aktardı.

- "Problemler ciddi ölçüde azaldı"

Ünüvar, hasta ve yakınları ile sağlık çalışanları arasında bir köprü oluşturması beklenen ekibin görevini sürdürdüğünü anlatarak, "Hızır müdahale ekipleri ile iletişim kopukluğundan kaynaklanan problemler ciddi ölçüde azaldı. Bunu zamanla tüm hastanelerimizde yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.

Projenin ciddi bir masrafı veya ekipmanı gerektirmediğini söyleyen Ünüvar, ekipte yer alanların hasta ile sağlık çalışanı arasındaki yoğunluğun fazla olduğu noktada devreye girerek, iletişim kopukluğunu, bilgilenmeyi ve yürümeyen işlemleri işlevsel hale getireceğini belirtti.

Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Kürşat Arıkan da Samsun'da silahlı saldırıda hayatını kaybeden Opr. Dr. Kamil Furtun'a Allah'tan rahmet dileyerek olayı şiddetle kınadığını söyledi.

Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmaların yapıldığını aktaran Arıkan, bu kapsamda Mayıs ayından itibaren Adana'daki kamu hastanelerinde "Hızır müdahale ekipleri"nin görev yaptığını ifade etti.

Arıkan, alanında eğitimler alan ve aralarında psikolog, sosyal destek, hasta hakları uzmanlarının bulunduğu "Hızır müdahale ekipleri"nin göreve başladığı günden bu yana şikayetlerin önemli oranda azaldığını da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2117 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim