• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıktaki hizmetlerin özelleşmesi sonucu neler oldu ?

Sağlıktaki hizmetlerin özelleşmesi sonucu neler oldu ?
Sağlık alanındaki Özelleştirilen devlet hizmetlerinin yanlış olduğunu, işlerin sıkı takip edilmediğini yazdık. Devlet sıkı takibe aldı. Şimdi söylediklerimiz ve yazdıklarımız enine boyuna araştırılıyor.

Sağlık alanındaki Özelleştirilen devlet hizmetlerinin yanlış olduğunu, işlerin sıkı takip edilmediğini yazdık. Devlet sıkı takibe aldı. Şimdi söylediklerimiz ve yazdıklarımız enine boyuna araştırılıyor. Sağlık Bakanlığının yanı sıra birçok devlet kurumu işi takibe aldı.

SAĞLIKTAKİ HİZMETLERİN ÖZELLEŞMESİ SONUCU NELER OLDU

Hatırlayalım. Erkek hastaya doğum kontrol hapı... Erkek hastaya hamilelik testi… Bunlar çıkmadı mı? Yine Defalarca kan ve idrar tetkiki. Defalarca MR ve röntgen, tomografi çekimi… Aynı günde aynı kişiye üç ameliyat… Faturaların şişirilmesi, devletin kazıklanması… Bunlar çıkmadı mı? SGK müfettişleri ve Devletin ilgili birimleri bunları raporlarına almadı mı?

Temizlik Hizmetlerinde müteahhit yanında çalışan, hiçbir deneyim ve tecrübesi olmayan, işin eğitimini almamış olan kişilerin sağlık hizmetlerinde çalışması, ameliyathane, pansuman, tıbbi müdahale yerlerinde ihdas edildiği çıkmadı mı? Çıktı… Yine Bu personelin Müdür sekreteri, amir sekreteri, başhekim sekreteri yapıldığı çıkmadı mı? Çıktı.

Güvenlik hizmetlerinde Müteahhit elemanları adam dövdü, hasta dövdü, hasta yakını dövdü, Güvenlik terörü yaşandı gibi haberleri okudunuz, duydunuz. Daha önce bunlar oluyor muydu? Hayır. Çünkü devletin kendi elemanı ve personeli bu işi yapıyordu. Herkes haddini, hukukunu biliyordu. Sonra. Sonra özelleşti. Birileri güzelleşirken, bir diğeri çirkinleşti.

MR, Tomoğrafi, Röntgen gibi görüntüleme işi özelleşir mi, özelleşti. Buralarda da suiistimal arttı. Yapılmayan işlemler yapıldı gösterildi. Müteahhidin yapması gereken ve sorumluluğu içinde olan adam çalıştırma, doktor bulundurma, sağlık personeli bulundurma gibi işlemleri o yapması gerekirken devlet yaptı, ama müteahhit parayı kaptı.

Firmalar kollandı, korundu, yandaşlar sevindi, devlet kazıklandı, amir memur köşe oldu.

Yemek işlerini özelleştirdiler. Eskiden devletin kurumunda kendi aşhanesinde, kendi aşçısı ve bulaşıkçısı ile bu işler olurdu. Mekân kendine aitti. Halen öyle. Tuttu özele verdiler. Mutfak kendinden, tezgah kendinden. İş kendinden. Yemek yiyecek hasta ve yakını ile personel kendinden. Sen tut bunların işini Özel sektöre ver. Ne oldu? Zaman içinde Et’ten Süt’ten, Yoğurt’tan kısacası her şeyden çalındı. Kalitesiz yemek dağıtımı pişirimi yapıldı. Kafaları bozuldu yemek dağıtmadılar, hastayı mağdur ettiler. Diyetisyeni, Müdürü, Başhekimi, Komisyon üyelerini, saymanı ayarladılar hastanın yemeğini kaşıkladılar da kaşıkladılar.. Sonuç… Devlet hep zarar etti.


BUNLARIN YANI SIRA

Özelleştiği ve Müteahhide verildiği için, Müteahhit firma zaman geldi işçisinin parasını zamanında ödemedi. Aldı faize yatırdı. Yâda başka yerde değerlendirdi. Oradan da çaldı. Herkes bildi ama sessiz kaldı. Çünkü amiri memuru sallıyor başı, alıyor maaşı misali onlardan da yolunu buluyordu. Eğer teknik ve idari şartnameler doğru, düzgün uygulansın bu işler olmaz. Ama uygulanmıyor. Ayrıca eğer amir memur firma ile anlaşmış işe teknik ve idari şartnameler onlara göre hazırlanıyor. Örnekleri çıktı ve yargıya düştü.

Olan oldu. Olan hep memlekete oldu.

Sağlık Bakanlığı müfettişleri Ülke genelinde çok sayıda hastane ve sağlık kuruluşunu denetledi. Şu anda Yargıya bu sebeplerle intikal etmiş onlarca dosya var. Ve sadece devletin bu işlerden trilyonlarca zararı var. Bunları Bakanlık müfettişleri çıkardı. Ve halen soruşturma kapsamı içinde olanlar var. Savunmalar alınıyor.

Daha önce dedik.

Bu hizmetlerin özelleşmesi doğru değil.

Her türlü zarardasınız.

Devletin hazinesi zarar görüyor.

O hazinede herkesin hakkı var.

Kul hakkı var.

Günah, yazık…



DÖNER SERMAYE GELİRİ DÜŞTÜ, PERSONEL AVUCUNU YALADI

Sağlık kurumlarında dönen entrikalar ve peşkeş çekilmelerden dolayı hastane ve kurum gelirlerinde düşüş yaşandı. Bazılarında ise yaşanmadı. Arttı. Ama buna rağmen döner sermayelerden personele verilen rakamlar düştü. Amirler ve üst kurul personeli malı götüreceğim derken personeli perişan etti.



DENETİM ARTTIRILDI VE DİDİK DİDİK EDİLECEĞİ BİLDİRİLDİ

Yazılarımızdan ve seslenişlerimizden sonra Devletin ilgili ve yetkili birimleri hızlı bir şekilde yurt geneli didik didik bu işlerin araştırmasını, incelemesini, soruşturmasını sürdürmeye başladılar. Özellikle Hastanelerin yaptığı bu tür hizmet alımlarında idari ve teknik şartnameler ile uygulamadaki çelişkiler mercek altına alındı. Bu işlere bakan amir, memur, komisyon üyeleri ve işlerin altında imzaları olanların mal varlıkları, aile yaşantıları, dünden bu güne olan servetleri bir ve ikinci derecede yakınlarına kadar araştırılmaya alındı.

Hadi kolay gelsin.

Bize düşen bir görev olursa, buradayız.

www.haberanaliz.net


 

Bu haber toplam 6458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim