• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sahur öğününü atlamayın!

Sahur öğününü atlamayın!
İftarda ve sahurda ağır, yağlı, karbonhidratlı besin tüketiminin reflü, kabızlık ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Diyetisyen Esra Baş Toktay, uzun gündüz süresi boyunca aç kalınacağından ...

İftarda ve sahurda ağır, yağlı, karbonhidratlı besin tüketiminin reflü, kabızlık ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Diyetisyen Esra Baş Toktay, uzun gündüz süresi boyunca aç kalınacağından mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi.

 

Ramazan ayında mevsim normallerinin üstünde seyretmesi beklenen hava sıcaklığı nedeniyle, oruç tutacakları dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusunda uyaran İstanbul Medipol Hastanesi Diyetisyeni Esra Baş Toktay, “Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalı. Atlandığında açlık süresi daha fazla uzadığı için kan şekeri düşüklüğü, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı vb. problemler daha çok yaşanır. Ayrıca öğün sayısı azaldıkça metabolizma daha çok yavaşlar ve kilo alma problemi yaşanabilir” dedi.

Her iki öğünde de mutlaka salata

Sahurda ve iftarda ağır, yağlı, karbonhidratlı besin tüketiminin reflü, kabızlık ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Toktay, şöyle devam etti: “Her iki öğünde de mutlaka salata bulunmalıdır. Sahurda hafif, mideyi geç terk eden ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Sahurda çok fazla çay tüketilmemelidir. Fazla çay tüketimi vücutta sıvı kaybına neden olabilir. “

İftarda ilk olarak hafif ve sindirimi kolay olan çorba ve iftariyelikler ile başlangıç yapılması gerektiğini de hatırlatan Toktay, “Sonrasında yemeğe kısa bir mola (yaklaşık 20-30 dk.) mutlaka verilmelidir. İftarda verilen mola sayesinde birden aşırı besin tüketimi ve böylece kan şekerinin hızlı yükselmesi de engellenmiş olur.

iftarda pilav-makarna yerine bulgur, esmer pirinç pilavı veya kepekli makarna tüketimine dikkat edilmelidir. Tabi ki bu besinlerin tüketiminde de miktarlara özen gösterilmelidir” diye konuştu.

Meyve ve süt ürünleri tüketilmeli

İftardan sonra meyve ve süt grubu besinleri öneren Diyetisyen Esra Baş Toktay, şunları kaydetti: “İftarda asitli, katkı maddeli içecekler değil; ayran, az şekerli komposto veya şekersiz meyve kompostoları tüketilmelidir. İftardan sonra da yatana kadar su tüketimine özen gösterilmelidir. Tatlı olarak şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmelidir. Her gün sütlü de olsa tatlı tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Tüketim sıklığı haftada 1-2 gün olmalı ve miktarlar abartılmamalıdır.”

Ramazanın vazgeçilmezleri

Hurma; Sahurda ve 2-3 adet tüketilmesi uygun olur. Lifli olduğu için kabızlık problemini de engeller.

Pide; sıcak ve lezzetli olduğu için sevilen bir besindir, fakat miktarının abartılması kilo alımına sebep olabilir.

Güllaç; hazırlanırken kullanılan şeker miktarına, hazırlandıktan sonra da tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Ramazan ayı için örnek menüler:

Sahur menüsü

Süt

Peynir – yumurta

Salata

5-6 adet zeytin

1-2 tatlı kaşığı bal-pekmez vb.

2-3 adet hurma veya kayısı veya 1 adet incir veya 3-4 adet kuru erik

2 adet ceviz veya 8-10 adet badem veya fındık vb.

İftar menüsü

Çorba

2-3 adet zeytin veya 1 adet hurma

20-30 dk. ara

Et yemeği/etli sebze yemeği

Bulgur pilavı/esmer pirinç pilavı/kepekli makarna

Salata/ızgara sebze/az yağlı sebze yemeği

Ayran/cacık/yoğurt

Esmer ekmek

İftar sonrası

Bol su (Aralıklarla)

Meyve

Süt/yoğurt/ayran

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3082 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim