• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sahura kalkmak metabolizmayı güçlendiriyor

Sahura kalkmak metabolizmayı güçlendiriyor
Diyetisyen Ceren Aktaş, sahura kalkmanın metabolizmayı güçlendirdiğini belirtti.

Ramazan'daki en önemli öğünün sahur olduğunu vesahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Ceren Aktaş, sahura kalkmanın metabolizmayı güçlendirdiğini ve sağlıklı bir gün geçirilmesi için sahurda kahvaltılık tercih edilmesini vurguladı. Aktaş, "Ramazan ayında uzun saatler süren açlık ve günlük öğün sayısının 2'ye düşmesimetabolizma dengesini bozabiliyor. İftarda yüksek kalorili besinlere eğilim arttığı için hızlı ve bol miktarda tüketim gerçekleşiyor. Gece yemek yiyip yatarak, sahuru atlamak ise açlık süresini uzatırken gün içinde halsizlik, kan şekeri düzensizlikleri, bayılma ve daha ciddi tablolara neden olabiliyor. Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Sahura kalkmadan oruç tutulması kesinlikle önerilmemektedir. Atlanmaması gereken bu öğün sabah kahvaltısı yerine geçer ve tüm günü sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için içeriğinin özenle oluşturulması gerekir. Sahura kalkmak metabolizmayı güçlendirerek gün içinde daha az acıkma sağlar. Ancak sahurda tüketilen besinlerin içeriklerine, tüm günü etkileyeceği için çok dikkat edilmelidir. Sahurda ağır, yağlı yemekler ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır" dedi.

"BOL PROTEİNLİ BESİNLER TÜKETİLMELİ"

Sahurda protein içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini, çay ve kahve gibi içeceklerin boşaltım sistemini hızlandırdığı için sıvı kaybına sebep olabileceğini dolayısıyla tüketimlerinin uygun olmadığını dile getiren Aktaş, "Sahurda çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler gün içinde su ihtiyacının artmasına neden olur. Aynı zamanda çay ve kahvenin bol tüketimi de bu içeceklerin idrara çıkmayı artırıcı etkisi bulunduğu için uygun değildir. Çay içilecekse iki bardağı geçmemelidir. Sahurda tüketilmesi gereken en önemli besinler; süt, yumurta, peynir çeşitleri gibi uzun süreli tokluk sağlayacak protein içeriği yüksek gıdalardır. Bunun yanında taze söğüşler de bol miktarda tüketilebilir. Bunları yemesinde sakınca olan kişilerin ise meyveli yoğurt veya 1 su bardağı yarım yağlı süt ile hazırlanmış 5-6 yemek kaşığı mısır gevreği tercih etmeleri uygun olacaktır" diye konuştu.

"ORUÇ KURU MEYVELERLE AÇILABİLİR"

Aç geçen bir günün ardından, iftarda biranda ağır ve enerji değerleri yüksek besinlerin tüketilmesinin kan şekerinin yükselmesine yol açabileceğini belirten Aktaş, bu durumun önüne geçebilmek için, orucun kuru meyvelerle açılabileceğini ifade etti. Aynı zamanda yemeklerin pişirilme yöntemlerine de değinen Aktaş, yemeklerin kızartılmasının hazmı zorlaştırdığını bildirdi. Aktaş, yemeklerin, ızgarada, fırında, haşlanarak ve buğulanarak pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulayarak, "Uzun süren açlığın ardından iftarda ağır ve enerji değeri çok yüksek olan besinlerin bir anda tüketimi, kan şekerinin yükselmesine yol açabilir. Oruç, hurma ve kuru kayısı gibi meyvelerle açılabilir. Sonrasında ise 1 kase çorba ve salata ile devam edilip, ana yemeğe 15-20 dakika sonra geçebilir. Ana yemekte de bir miktar etli sebze yemeği, ızgara et, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, ayran gibi besinler tercih edilebilir. Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemleri de çok önemlidir. Kızartmalar, hazmı zorlaştırıcı ve kan şekerini yükseltici özelliği nedeniyle tercih edilmemelidir. Bunun yerine yemeklerin; ızgarada, fırında, haşlanarak ve buğulanarak pişirilmesi tercih edilmelidir. Bu şekilde sağlıklı olan pişirme yöntemleri, mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa karşı koruyucudur" şeklinde konuştu.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ ÖNERİSİ

İftar ve sahur arasında en az 2 ara öğün tüketilmesi gerektiğini dile getiren Aktaş, iftardan sonra çıkılacak kısa bir yürüyüşün sağlık açısından faydalı olabileceğini aktardı. Su tüketimine dikkat çeken Aktaş, kronik hastalıkları olanların doktora danışarak oruç tutmalarını tavsiye ederek, "İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketilmelidir. Yemeğin üzerine kavun, karpuz veya az şekerli ya da şekersiz olarak hazırlanan komposto tüketilebilir. Yemekten 1 saat sonra küçük bir porsiyon sütlü tatlı da tercih edilebilir. İftardan ortalama 1,5-2 saat sonra ise yapılacak hafif tempolu yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve zayıflayan metabolizmayı hızlandıracaktır. Uzun süren açlık, kabızlık sorununun artmasına sebep olabilir. Bağırsakların tembelleşmemesi için iftardan sonra ara ara kurutulmuş meyveler atıştırılabilir. Ayrıca kabızlık sorunu yaşamamak için su tüketimi de son derece önemlidir. Su özellikle sıcak havalarda daha da önem kazanmaktadır. Vücudun günlük su ihtiyacı 1,5-2 litreyken, yaz aylarında bu gereksinim 2,5-3 litreye kadar çıkmaktadır. Ramazan ayının da yaza denk gelmesi sebebiyle belirtilen sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir. Tansiyon, şeker ve kolesterol hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına, doktorlarına danışarak karar vermeleri gerekir. Oruç tutması sakıncalı olan hasta grupları, doktorlarının önerilerine uygun hareket etmelidir. Hamileler ve emziren anneler de iftar sofralarının cazibesine kapılmadan yeterli miktarlarda besin tüketmelidir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4805 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim