• BIST 9741.84
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin

Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin
Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan programına katılan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin. Üç saat sonra acıkırsınız” dedi.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği Ramazan programına konuk oldu. Ramazan ayında sahurda ve iftarda hangi gıdaların ne kadar tüketilmesi gerektiği ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Ender Saraç, tarçın ve nanenin kan şekerini düzenlediğinin altını çizdi. Aşırı şeker ve hamur tüketiminin kansere yol açacağı belirten Saraç, iftar veya sahurdan sonra rezene çayı, maden suyu içilmesi, zemzem, tarçın, nane, dereotu, yeşil çay tüketilmesi, papatya ve melisa çayı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

"SAHURDA HAMUR TÜKETMEYİN"

Ramazan ayının bir diyet ayı olmadığını anlatan Saraç, bilinçli oruç ibadetinin önemine dikkat çekti. Orucun beynin gelişmesine katkı sağladığını söyleyen Ender Saraç, "18 saat civarında oruç tutuyoruz. Sahur çok önemli. Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin. Üç saat sonra acıkırsınız" dedi.

Yarım tatlı kaşığı tarçının harareti kestiğini ve kan şekerinin yükselmesine engel olduğunu da belirten Saraç, doğal organik beslenilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Ender Saraç, "Yumurta hem tok tutar hem de enerji verir. Katı haşlanmış yumurta önemli. Üç yumurta beyazı ve bir yumurta sarısıyla iki kaşık çökelek peyniri ile yapılan omlet protein deposudur. Sahurda omleti yediniz, iki dilim pidenizi yediniz. Yanında da iki tane naneyi yapraklarıyla çiğneyin. Ağızdaki diş iltihaplarına iyi gelir. Sizi serinletir uzun süre susamanızı önler. Salataları da kabuklarıyla tüketin. O da sizi ferahlatır ve tok tutar. Yine vişne kompostosu da faydalıdır. Gül, naneli, limonlu şerbet de faydalı olur. Sahurda peyniri mutlaka tüketin. Kasları güçlendirir. Ergenlik çağında oruç tutanlar yoğurt ve peyniri bolca tüketmelidir" şeklinde konuştu.

Yulaf ezmesinin erkeklik hormonunu yükselttiğini, kolesterolü düşürdüğünü, bağırsakları da çalıştırdığını anlatan Ender Saraç, "Ramazan'da soğuk algınlığına yakalanmamak için kahve fincanı kadar her gün yulaf ezmesini yoğurt veya sütle karıştırıp yemek çok faydalı olur. Hayvansal gıdaların içerisinde magnezyum ve bitkisel şeker var. Doğal yolla sizin enerjinizi karşılar. Daha sonra bir kase bakliyat ve sebze çorbası için. Bir bardak su için. 10 dakika ara verin. Akşam namazını kılmak için en iyi zaman bu zamandır. Böylece iftardan ağır kalkmış olmazsınız" dedi.

"TATLIYI YEMEKTEN HEMEN SONRA TÜKETMEYİN"

10 dakika sonra iştahın yükseldiğini kan şekerinin yükselmeye başlayacağını anlatan Saraç, namaz sonrası veya dik oturduktan sonra az yağlı et, tavuk, balık gibi protein içerikli besin ile yeşillik tüketilmesini tavsiye etti. Ender Saraç, "Asla tatlıyı yemekten hemen sonra tüketmeyin. Hızlı yaşlanırsınız, göbek ve bel yağlanır. Kilo alırsınız. Size önerim, biraz sabredin 1,5-2 saat sonra tatlı tüketin. Aşırı yağlı tatlı yerine güllaç, muhallebi, fırında muhallebi tatlıları veya kavun karpuz tüketin" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3886 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim