• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Sakal uzatıp bere takarak hastane denetledim

Sakal uzatıp bere takarak hastane denetledim
Sağlık Bakanı Recep Akdağ "Sağlıkta Dönüşüm" programı çerçevesinde aile hekimliği, sigara yasağı gibi uygulamaları ve bilinmeyen ...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ "Sağlıkta Dönüşüm" programı içinde pek çok yeniliğe imza attı. Sigara yasağı, aile hekimliği gibi uygulamaları tüm eleştirilere rağmen hayatımıza monte etti. Kimileri ona çok kızdı, kimileri "çok doğru adam" dedi. Kendisi ile İstanbul'da buluştuk. Sağlık sistemini öncelikle bakanlık dışında hasta olarak nasıl denetlediğini merak ettim. Hastanelere "hasta" gözüyle bakmayı nasıl başarıyordu? Tarih kitaplarında Osmanlı Padişahı 4'üncü Murat'ın tebdili kıyafet tarzı denetimlerinin bir benzerini Bakan Akdağ'ın da yaptığını duyunca çok şaşırdım. Akdağ, bilmediğimiz yönlerine ilişkin soruları yanıtladı:

Tebdili kıyafet denetim yapar mısınız?
Ben geceleri hastanelere çok giderim amabasını çağırmam. Basın gelene kadar ben işimi hallediyorum. Artık tanınıyorum bu yüzden tebdili kıyafet yaptığım da oluyor. Bir keresinde gözlük ve bere taktım, sakal bıraktım, bayağı hazırlandım. O gözlemlerim sayesinde aile hekimliği konusunda sistemi değiştirdik. Bu denetimi yapmamış olsaydım bugün aile hekimine gitmeden hastaneye gidilemeyecekti.

Aile hekiminizle tanıştınız mı?
Evet tanıştım. Bu konudaki tek eksiğimiz sayılarının çok yetersiz olması. 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi planladık. Bunun 2 bine kadar indirilmesi gerekiyor.

Sigarayla mücadelede ettiniz net bir başarı sağlandı mı?
Çok başarılı oldu. 2010 raporuna göre Türkiye dünyada sigarayla mücadelede en başarılı 4. ülke seçildi. Seneye inşallah birinci olacağız. İstanbul'da sigara yasağından sonra acillere giden hasta sayısında yüzde 20 azalma oldu.

Sizin evde hiç sigara içilir mi, siz sigara kullandınız mı?
Babam içerdi ben de "bıraksın" diye ısrar ederdim. "İnsan 40 yıllık dostunu terk eder mi?" derdi. Çok ağır bir kalp krizi geçirdi. "Ben onu bırakmadım o beni bıraktı" dedi. Ben üniversiteye başladığım yıl paket taşıdım fakat sevemedim. İnsanların özgürlük alanı tabii ama göz göre göre sigaradan zarar görmesine tahammül edemem. Benim ailem Kafkasya'dan gelmiş, çok uzun yaşadılar. Ortalama yaşları 90'dır. Ama ailemizde çok erken kalp krizleri, kanserler bakıyorum, hep sigara kullananlar da görülmüş. Sigara kullanmayanlar ise çok sağlıklı yaşıyorlar.

Alkole karşı sigara yasağı için gösterdiğiniz agresif tavrı gösterir misiniz?
Türkiye dünyada sigaranın en çok içildiği ülkelerden biri. 'Türk gibi sigara içmek' deyimi vardır. Halbuki Türkiye'de vatandaşların yüzde 80'i hiç alkol kullanmamış, yüzde 10'u arada alkol kullanmış, şimdi kullanmıyor, hali hazırda alkol kullananların sayısı ise yüzde 10. Gelecek nesilleri alkolün zararlarından korumalıyız ama sigara kadar büyük bir sorun değil.

BU YIL AŞI OLMADIM

Geçen yıl domuz gribine (A gribi) karşı aşı olmuştunuz, bu yıl da aynı şekilde gripten korunmak için aşı oldunuz mu?
Aşı olmadım çünkü ben grip aşısı olması gereken grupta değilim. Sağlıklı bir insanın aşı olmasını gereksiz görüyorum. Geçen yıl uzmanlar aşıyı öneriyordu, korunmak gerekiyordu. Ben de aşı oldum ve korunduğunu düşünüyorum.

'SPOR HOCAM VAR AMA SPOR YAPAMIYORUM'
Spor yapıyor musunuz?
Maalesef yapamıyorum ama kafama koydum, yapacağım. Hocamız bile var o bize zaman zaman egzersiz yaptıracak. Ama vakit bulup devam edemiyorum. Haftada 1-2 yüzme imkanım var aslında çok iyi yüzerim ama bunları hep aksatıyorum.

Doktorlar genelde ayaküstü muayene olur siz düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırır mısınız?
Rahmetli babacığım prostat kanserinden vefat etti. Bu yüzden ben de risk grubundayım. Onunla ilgili kontrollerimi yaptırıyorum. Tansiyonumu ölçtürüyorum. Altı ayda bir de kan yağlarıma baktırıyorum.

KOLESTEROLÜ NORMAL'
Son üç ayda üç kilo veren Bakan Akdağ on kilo daha vermek istiyor. "Kilo sorunum var ama kolesterol değerlerim normal" diyor.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3427 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim