• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Şarkıcı doktor olacaktı, profesör üstat oldu!

Şarkıcı doktor olacaktı, profesör üstat oldu!
Mesleği olan hekimlikte olağanüstü başarılara imza atan ve Prof. Dr Ali Rıza Kural, küçük yaşlardan beri profesyonel düzeyde uğraştığı musiki yeteneğini yeni bir konserle taçlandırmaya hazırlanıyor…

ZANA YAVUZ 


Senfoni orkestrasıyla verdiği konserden dolayı musiki sevenlerin gönlüne taht kuran ve çıkardığı albüm ile bu alandaki birikimini gözler önüne seren Prof. Dr Ali Rıza Kural, 15 Mart günü düzenlenecek konserde bir kez daha sahneye çıkacak. Tıp Fakültesi’nin yanı sıra konservatuar mezunu da olan Kural, bu konserde ‘Prof. Dr. Nevzat Atlığ’a Saygı’ bölümünde klasik eserlerden oluşan eserleri seslendirdikten sonra 2. bölümde Dr Suphi Ezgi, Prof Dr Selahaddin İçli, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, Dr. Şükrü Şenozan ve Dr Ümit Mutlu gibi hekim bestekârların şarkılarını icra edecek. Hâlen Acıbadem Maslak Hastanesi’nde Robotik Cerrahi ve Üroloji Bölüm başkanı olan ve aynı üniversitede kurulan CASE ( Center of Advanced Simulation and Education ) adlı eğitim merkezinde de ders veren bu değerli bilim insanı ile hem tıp hem de musiki olan keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik 

Musiki korolarında 

Çocuk yaşlardan itibaren ilgisini çeken musiki Prof. Dr. Ali Rıza Kural’ın yaşamında her zaman yer bulmuş. Öyle ki küçüklere sorulan standart soruya bile Kural, o zamanlar şarkıcı doktor olacağım diyerek bugünkü göz kamaştırıcı durumunu hedef olarak belirlemiş. Binlerce hastaya şifa veren ve bunu yaparken ilklere de imza atarak ülkemizde üroloji alanın da ilk kez robotik cerrahiyi kullanan Kural, daha tıp fakültesindeyken musiki aşkını gerçekleştirmenin yollarını bulmuş. İlk olarak çocukluk yaşlarda mandolin çalmayı öğrenen ardından kemana geçen ve okul sırasında aynı anda konservatuvara devam eden Kural, musiki korolarının ilk akla gelen isimlerinden biri olmuş. Musikinin efsane isimleri Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Süheyla Altmışdört, Prof Dr Alaaddin Yavaşça ve Munir Nurettin Selçuk’un da aralarında bulunduğu pek çok önemli müzik adamı ile musiki icra eden Kural 2008 yılında senfoni orkestrası ile birlikte verdiği konser ve ardından çıkardığı albüm ile musiki üstatları arasındaki yerini aldı. Şimdilerde yılların birikimi ile üroloji hastalarını derdine derman olan Profesör Kural, bir yandan da tıp öğrencilerinin eğitimine katılıyor. Türkiye’de ilk kez Acıbadem Üniversitesi’nde kurulan CASE’de (ileri Düzey Simülasyon ve Endoskopik Cerrahi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi) simülasyonlar eşliğinde robotik cerrahinin inceliklerini tıp öğrencilerine aktaran Kural, bir yandan da 15 Martta düzenlenecek musiki konserine hazırlanıyor. Gelirinin tamamı yine eğitim harcamalarına kullanılacak konserin ikinci bölümünde hekim musiki ustalarının eserlerini seslendireceğini belirten Kural, hekimliğin de bir sanat sayılabileceğini söyledi 

Hekimler pilot gibi olmalı 

Simülasyon destekli eğitimin tıpta önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, içinde nerdeyse tam donanımlı bir hastanenin tüm cihaz ve özelliklerini barındıran merkezde deneyimlerini öğrencilere aktardığını söyledi. Hekimlerin de artık pilotlar gibi her yeni teknolojiye uyum sağlamak için simülasyonlara ihtiyaç duyduğunu belirten kural Robotik Cerrahi öğrencilerinin domuzlar üzerinde çalıştığını ve ayrıca aynı makinenin simülasyonu üzerinde de eğitim aldıklarını belirtti. Merkezdeki insana neredeyse yüzde 80 oranında benzeyen simülasyon modeller üzerinde de çalışıldığını aktaran Kural, 4. Kata vinç ile çıkarılan ambulansın içinde de doktor adaylarına stres altında çalışmanın eğitiminin verildiğini aktardı. 

Arabada ezberlerdim 

Yoğun tıp eğtimine rağmen musiki aşkını hiç bırakmayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ürolojiyi seçmesinde de o zaman birlikte musiki yaptığı radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ı etkisi olduğunu söyledi. Devlet Klasik Türk Musiki korosunda çalıştığı yıllarda vakit kısıtlılığından eserlerin notalarını arabada seyir halindeyken ezberlediğini aktaran Kural, musikinin tıpla her zaman ilişki içinde olduğunu ve müzikle tedavinin eski çağlardan beri bilindiğini söyledi. 

Farabi’nin hem bir tıp bilgini hem de kanun sazının mucidi olduğunu aktaran Kural, hekimliğin de bir tür sanat olduğunu söyledi. Bilgi birikimi ve deneyim sahibi hekimlerin bir sürüyü veriyi bir araya getirdikten sonra bir senaryo oluşturduğunu ve daha sonra bunu sahnelediğini aktaran Kural, hekimlerin sanat dallarına yönelmelerinin bu nedenle doğal olduğunu söyledi. Stres ile başa çıkmak için de sanatın önemli bir anlamı olduğunu belirten Kural, ameliyatlarda dikkatini dağıtmaması için müzik dinlemediğini söyledi. 

15 Mart’ta Acıbadem Üniversitesi’nin Ataşehir Kampüsünde düzenlenecek ve geliri eğitime bağışlanacak konserin ilk bölümünde klasik eserleri seslendireceğini belirten Kural, bundan sonraki hedefinin ise tamamen Klasik Türk Musikisi eselerinden oluşan bir albüm yapmak olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim