• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sayıştay (SGK) cezasına karşı örnek savunma dilekçesi!

Av.Bülent Özer

 

SAYIŞTAY (SGK) CEZASINA KARŞI ÖRNEK SAVUNMA DİLEKÇESİ!

Sayın Yetkililer; Sayıştay cezaları ile ilgili savunmaların verilmesinde son günlere gelinmiş olup, savunmaların nasıl yazılması gerektiği hususunda tereddütler görülmektedir.

Tamamen şahsi görüşüme istinaden aşağıda sizlere örnek savunma dilekçesi sunuyorum, dilekçeyi istediğiniz şekilde kendinize göre uyarlayabilirsiniz, ayrıca SGK'nın istemiş olduğu CD'deki hastalara ait tek -tek herhangi bir açıklama yapmamanızı tavsiye ederim, toplu savunma yazısına istinaden gelecek ikinci yazıya (CEZA YAZISI) karşı ayrıntılı itiraz etmekte fayda vardır, iyi çalışmalar dileklerimle.

Av. Bülent Özer

 

 

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

……………..Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

………………Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi

 

Cevap veren :   Özel Sağ.Eğt………..Ltd.Şti / A.Ş   ( Özel ……………Hastanesi )

 Adresi           :   ……………………………………….

İLGİ                : ……/……..2012 Tarih ve B.13.2.SGK…………………………………. Sayı ve

         Bilgi ve Belge Talebi hakkında Konulu yazınız.

Konu               : İlgi Tarih , sayı ve Konulu yazınıza istinaden tarafımızdan istenilen Bilgi ve Belgelere karşı görüşlerimizi de içeren itirazlarımızdır.

Açıklamalar  :

A-) Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ; ilgi yazınızda belirtildiği üzere “Sayıştay Başkanlığı’nın 2011 yılı SGK taslak Denetim Raporuna istinaden ekte sunulan CD içerisinde yer alan Kurumumuz sigortalısı hastalardan merkeziniz tarafından Kurumumuzca  belirlenmiş oranların üzerinde ilave ücret alındığı tespit edilmiştir.”

Gibi hiçbir hukuki dayanağı olmayan ve sadece soyut iddia olarak tarafımıza isnad edilen “Kurumumuzca  belirlenmiş oranların üzerinde ilave ücret alındığı tespit edilmiştir.”  Suçlamasını kabul etmediğimizi ve ilgi tarih ve yazınızın tüm içeriğine itiraz ettiğimizi arz ederiz.

B-)   Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nden 2011 yılında merkezimizde tedavi gören hastalarla ilgili olarak Sayıştay başkanlığınca yapılan araştırma sonunda “”kredi kartı ödemeleri temel alınarak fazla ilave ücret alındığının tespit edildiği iddia edilmiş” ve ……….. hasta ile ilgili savunmamız istenmiştir.

Kredi kartı ödemeleri temel alınarak yapılan incelemede fazla fark ücreti alındığı sonucuna varmak mümkün değildir. Şöyle ki;

1. Kişiler kredi kartı ile başka kişilere ait hizmetleri ödemiş olabilirler. İnceleme soyadları baz alınarak yapılmıştır. Kişinin kendi soyadını taşımayan örneğin evli kızının veya torununun ödemesini yapmış olması durumunda alınan ücret fazla ilave ücretmiş gibi görülebilmektedir.

2. Kişiler kredi kartlarını kullanması için vermiş olabilirler.

3. Kredi kartı ile sağlık hizmeti sunucusundan SGK tarafından ödenmeyen hizmet veya malzeme, kişisel ihtiyaçlar temin edilmiş olabilir.

 

Bu temel gerekçelerle kredi kartı ödemelerine bakılarak fazla ilave ücret alındığı savı kredi kartı ile ödemenin özel bir sağlık kuruluşunda yalnızca ilave ücret ödemesi için kullanılabileceği gibi gerçek olmayan bir temele dayandırılmaktadır.

SGK tarafından gönderilen listelerin incelenmesinde yapılan araştırmanın yeterli hassasiyetle yapılmamış olduğunu üzülerek gördük. Yaptığımız değerlendirmede;

  1. Yasal olarak alınması zorunlu olan, alınmaması cezai hükme tabi olan 12 tl’lik katılım payı ödemeleri hesaba katılmamıştır. Bu temel ödemenin dahi değerlendirilmeden ilave ücretin fazla olduğu kanaatine varılmış olması incelemedeki hassasiyet eksikliğinin  en önemli göstergesidir.

 

  1. İsim ve soyadı benzerlikleriyle yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür.

 

  1. Acil servise müracaat sonrası poliklinik muayenesine başvurmuş olan hastaların ödediği ilave ücret ve katılım payları fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. Sosyal güvencesi olmayan veya özel sigortalı hastaların ödediği ücretler aynı soyadını taşıyan başka hastalarla eşleştirilerek fazla ilave ücret alınmış gibi gösterilmiştir.

 

  1. Diş tedavisi, diyetisyen tedavisi, özel ambulans talepleri, tıbbi gerekliliği olmayan, hastanın talebi doğrultusunda ve büyük çoğunlukla özel muayehane hekimleri ve SGK anlaşması bulunmayan hastaneler tarafından istenen, hekimlerimizce gerekli görülmeyen ve hastanın talebi ile özel olarak yaptırılan tetkikler, SUT'ta ödemesi bulunmayan isteğe bağlı yapılan check-up hizmetleri, hastanın isteği ile yapılan sentetik alçı bedelleri alınan fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. Fizik tedavi programındaki hastaların tedavi için ödedikleri ücretler toplu alındığı  vefazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. Tarama tetkikleri, 4D USG, isteğe bağlı tıbbi gerekliliği olmayan küretaj gibi kurumca finansmanı karşılanmayan hizmetler fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir. 

 

  1. Yatan hastalar için alınan özel oda ve tıbbi gerekliliği olmadan kalan refakatçi ücretleri fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. Özel taleple yapılan ve finansmanı SGK tarafından karşılanmayan özel aşı bedelleri fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. SGK tarafından finansmanı karşılanmayan işe giriş raporları, ehliyet raporları için alınan ücretler fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.

 

  1. Sağlık hizmeti sunucusu dışında alınan ödemeler ilave ücret olarak değerlendirilmiştir. 

Yukarıda sayılan tespitlerde de görüleceği gibi kredi kartı ödemelerinin baz alınarak fazla ilave ücret alındığına dair değerlendirme temelden yanlıştır.

Bu büyük yanlış değerlendirme sonucunda kurumlarımız hiç hak etmedikleri yüksek cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Üstelik cezaya konu olan uygulamalar halen devam etmektedir ve edecektir. Bir kişinin kendi soyadını taşımayan başka bir kişiye ait bir bedeli ödemesine, özel sağlık kuruluşunda kredi kartı ile ödeme yaparak sut da tanımlanmayan bir hizmeti almasına  nasıl engel olunabilir. Bu değerlendirme ile kişilerin özel hayatına müdahale edilmiş olup ortaya çıkmasını istemedikleri ödemeleri ortaya çıkarılmış olabilir. Bu ödemeleri yapan kişilerin özel bilgilerine müdahaledir.

Tüm bu gerekçelerle Sayıştay tarafından yapılan kredi kartı ödemeleri değerlendirilerek fazla ilave ücret alındığı iddiasıyla verilmeye hazırlanan cezaların engellenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını , eğer yine de ceza verilecek ise 2009 ya da 2012 yılı sözleşme hükümlerinden tarafımızın lehine olacak maddelerin uygulanmasını , tarafımıza ceza uygulanması durumunda uygulanan cezaların iptal edilmesi için tüm yasal haklarımızı kullanacağımıza dair haklarımızı saklı tutarak ilgi tarih ve konulu yazınızın tüm içeriğine bir kez daha itiraz ettiğimizi ve hiçbir iddiayı kabul etmediğimizi saygılarımızla arz ederiz.

 

Özel ………Hastanesi

Bu yazı toplam 41798 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim