• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Sayıştay'dan özel hastanelere 300 milyon liralık ceza şoku!

Sayıştay'dan özel hastanelere 300 milyon liralık ceza şoku!
Sayıştay , özel hastanelerin geçen yıl vatandaştan aldığı fazla fark ücretlerini inceledi. Hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) kredi kartı bilgilerini alan denetçiler...

Sayıştay , özel hastanelerin geçen yıl vatandaştan aldığı fazla fark ücretlerini inceledi. Hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) kredi kartı bilgilerini alan denetçiler, bu bilgileri hastanelerin SGK'ya gönderdiği faturalarla karşılaştırdı.

Hastane ödemelerini kredi kartı ile yapan binlerce vatandaştan fazla fark ücreti alındığını tespit eden yetkililer, inceleme raporlarını işlem yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gönderdi. Buna göre 500'den fazla hastaneye 300 milyon lira ceza kesilmesi gerekiyor. Hastanelerden savunma isteyen SGK, gelecek bilgilere göre cezai işlem uygulayacak.

Sayıştay, özel hastaneleri ilginç bir yöntemle denetledi. Önce hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) kredi kartı bilgilerini istedi. Bu bilgiler daha sonra kişinin hastaneye gittiği tarihlerde SGK'ya yapılan faturalarla karşılaştırıldı. Vatandaştan alınabilen yüzde 30 ila yüzde 90 arası yasal sınırın üzerine çıkan işlemler kara listeye alındı. Daha sonra SGK'ya, "Bu konuda gerekli işlemleri yapın." dendi. SGK'nın il müdürlükleri aracılığı ile hastanelere gönderdiği yazılarda şu ifadelere yer verildi: "Sayıştay Başkanlığı'nca yapılan araştırma neticesinde tanzim edilen raporda, merkezinizde 2011 yılında tedavi gören ve yazımız ekinde sunulan listede fatura dönemi, hasta kimlik numarası, hasta adı, soyadı, işlem tarihi, kredi kartı ödemesi ile alınan ücret tutarları belirtilmiştir. Kurumumuz, sigortalılarından fazla ilave ücret alındığını tespit etmiştir." SGK hastanelerden bu konudaki savunmalarını müdürlüklere iletmesini istedi. Kurum, savunmalardan sonra cezanın uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek.

Kredi kartı ile tespit yapmak hukuka aykırı

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşu Derneği (OHSAD), sadece kredi kartı ödemelerinden tespit yapmanın yasalara aykırı olduğu görüşünde. Kart ödemelerinden yola çıkılarak hasta dosyası ve alınan tıbbi ya da otelcilik hizmetinin içeriği ve niteliği eşleştirilmeksizin değerlendirme yapmanın yanlış olacağını açıklayan OHSAD Hukuk Danışmanı Sedat Bozanoğlu, şunları aktardı: "Vatandaş kredi kartıyla sadece fark ücretlerini ödemiyor. Aynı kredi kartıyla birden fazla kişinin faturası, özel hizmetler ve katılım paylarını da ödüyor. Rakamın fazla çıkması çok normal."

Öte yandan 'fazla fark ücretine karşı ne yapılabilir?' sorusuna uzmanlar şu tavsiyede bulunuyor: Özel hastane ye gittiğinizde mutlaka ayrıntılı fatura isteyin. SGK'nın Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne göre özel hastaneler, 100 liranın altındaki faturaların ayrıntılarını vatandaş talep ederse vermek zorunda. 100 lira üzerindeki faturaları ise herhangi bir talebe ihtiyaç duymadan vermek zorunlu. Kurum tutarı 100 lirayı geçen hastalara belgeyi vermeyen hastanelere 3 bin lira ceza kesiliyor.

Samanyolu Haber

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5608 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim