• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sedef tedavisinde bitkisel yöntemler önerilmiyor

Sedef tedavisinde bitkisel yöntemler önerilmiyor
Günümüzde uygulanan bilimsel tedaviler, sedefi çözümü olmayan yıpratıcı bir hastalık olmaktan çıkarıyor. Sedef hastalığı ile ilgili gelişmelere,..

Sedef hastalığı ile ilgili gelişmelere, son dönemde yeni tedavi ajanlarının eklenmesiyle birlikte, bu hastalığın tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, son gelişmelerin etkisiyle tedaviye yanıtsız hasta kalmadığını söylüyor. Hangi hastaya ne tür bir tedavi uygulanacağı ve hastanın tedavisi sırasındaki takibinin nasıl olacağı konusu, bunlarla ilgilenen dermatoloji uzmanının önemini daha da artırıyor.

NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?
Sedef hastalığının teşhisi, tipik yerleşim yeri ve tipik lezyon şekliyle kolaylıkla yapılabiliyor. Bu durumda çoğunlukla tırnak bulguları yol gösterici oluyor. Sedefle karışabilecek bazı hastalıklarda ise deriden yapılabilecek biyopsi ile kesin tanının doğrulanmasımümkün hale geliyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, “Elimizdeki yöntemler sedef hastalığını tamamen tedavi etse bile, hastalığın tekrarlaması konusunda kesin önleyicilikleri bulunmuyor” diye konuşuyor. Bu tür durumlarda uzun süreli veya aralıklı tedaviler kullanılıyor.

IŞIK TEDAVİSİ KULLANILIYOR
Her sedef hastası için başarılı sonuç verecek bir tedavi yönteminin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Serdaroğlu, en sık sürme ilaçlarla yapılan yerel tedavilerin uygulandığını söylüyor. Vücudun yüzde 10’undan daha az oranda tutulumu olan hastalarda; öncelikle yerel olarak sürülen kortizonlu ilaçlar, vitamin D analogları ve antralin gibimaddeler içeren kremler kullanılıyor. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar için ise ‘fototerapi’ adı verilen yapay güneş ışığı (ultraviyole ışığı) tedavilerinden yararlanılıyor.

HAP VE İĞNE GEREKEBİLİR
Bütün bu tedavilere yanıt vermeyen ve yaygın şikâyetleri olan hastaların iyileşme süreçlerinde ise sistemik tedaviler de (hap ve iğneler) çok önemli bir yer tutuyor. Vücudun yüzde 10’undan fazlasını tutan lezyonlar söz konusu olduğunda, hastalığın kişisel durumu ve doktorun tercihine göre hap veya iğnelerle yapılan sistemik tedaviler kullanılıyor. Yüz, el ve genital olarak tanımlanan özel yerleşimbölgelerinde ve hastanın yaşamkalitesini ciddi oranda etkileyen durumlarda ise yüzde 10 kuralına bakılmaksızın doğrudan sistemik tedavilere geçilebiliyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, bitkisel tedavilerin etkisi hakkında şunları söylüyor: “Kliniğimize dönemdönembitkisel tedavi sonrasımevcut şikâyetlerinde artma olan ve durumu kötüleşen hastalar başvuruyor. Elimizde bitkisel tedavinin kullanımşekli, dozu ve içeriğiyle ilgili bilimsel veri bulunmadığı için hastalarımıza bu uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Bu tedavilerin bitkisel olmaları, zararsız oldukları anlamına gelmiyor.”

UZMAN TAKİBİ ŞART!
Sedef hastalığı, tedavisinde deneme-yanılma yapılabilecek önemsiz bir hastalık olmadığı için çözümünmutlaka bilimsel ve kanıtlı tıp içinde aranması gerekiyor. Hastalık çoğunlukla kronik bir seyir izlediği için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmesi gerekiyor.

İlaçların yan etkilerine DİKKAT!
Sedef hastalığının tedavisinde son birkaç yıldır biyolojik ajanlar kullanılıyor. Bu ilaçların yeni geliştirilmiş olan özel sedef hastalığı ilaçları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Server Serdaroğlu, “Bunların mutlaka deneyimli doktorların denetiminde kullanılması gerekir” diyor. Sedef hastalığının tedavisinde bazı sistemik ilaçların çok düşük oranda da olsa yan etkiler yaratabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdaroğlu, “Bu tedavilerin uygulandığı hastalara başlangıç aşamasında taramalar yapılıyor. Olası yan etkiler düzenli aralıklarla doktor tarafından değerlendirildiği için en küçük şüphe durumunda bile ilaçlara hemen ara veriliyor” diye konuşuyor.

Cerrahpaşa’da YENİ BİRİM
CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi’nde Dermatoloji Anabilim Dalı bünyesinde yeni kurulan sedef hastalığı biriminde, hastalar deneyimli doktorlar tarafından randevu sistemiyle takip ediliyor. Her hasta için bilgisayar kaydı tutulup dosya açılıyor ve arşivleme yapılıyor. Böylece hastanın sedef hastalığıyla beraber bulunacak hastalıklar açısından taranması ve tetikleyen faktörlerden uzaklaşması sağlanıyor. Başlanan tedaviler takibe alınıyor ve gerekli durumlarda yönlendirme yapılıyor. Sedef hastalığının düzenli ve bilimsel takibi, hastalara büyük yarar sağlıyor.

CEYDA ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim