• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Şeker kısıtlaması Amerikalıların tadını kaçıracak

Şeker kısıtlaması Amerikalıların tadını kaçıracak
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg aşırı şişmanlık yani obeziteyle mücadele kapsamında lokantalarda trans yağların kullanılmasını yasaklamış,...

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg aşırı şişmanlık yani obeziteyle mücadele kapsamında lokantalarda trans yağların kullanılmasını yasaklamış, menülere, yemeklerin kalori değerinin yazılması şartını getirmişti. Bloomberg şimdi de New York’ta 450 gramın üzerindeki bardaklarda şekerli meşrubat satılmasını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bazı beslenme uzmanları Bloomberg’ün doğru adım attığını düşünse de bazıları belediye başkanının çok ileri gittiğini savunuyor.

Amerika’da 450, 550 ve 900 gramlık bardaklarda şekerli ve gazlı meşrubatlar satılması hiç de olağandışı değil. Peki bu kadar çok miktarda şekerli içeceğe ihtiyaç var mı?

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg bu kadar çok miktarda şekerli meşrubat satılmasını yasaklayan bir yasa hazırlıyor.

Bazı New Yorklular bundan memnun değil.

Bu kadın, ”Ne biçim eyalet burası? Meşrubat da mı içemeyeceğiz?” diye sorguluyor.

Bir başkası, ”Bu ülkede demokrasi var. Ne tür içecek içeceğimize biz karar vermeliyiz,” diyor.

Muhafazakar eğilimli Ulusal Kamu Politikaları Araştırma Merkezi’nden David Almasi Bloomberg’ün önerisine karşı çıkıyor: ”Belediye Başkanı Bloomberg bir restorana gittiğinizde 40 onzluk bira satın almanıza izin veriyor ancak aynı miktarda kola satın almanıza izin vermiyor.”

Süpermarketler 32 onz yani 907 gramlık bardaklarda gazlı meşrubat satıyor. New Yorklu yetkililer, 2006’da yapılan bir araştırmaya dayanarak şekerli içeceklerin uzun vadede obezite, kalp ve şeker hastalığına yol açtığını söylüyor.

Beslenme uzmanı Claire Le Brun da aynı görüşte: ”907 gram sıvı şekere neden ihtiyacınız olsun? Bu kadar çok şekerin hiçbir besin değeri yok. Yağ olarak bedeninizde birikecek aşırı miktarda kalori olmaktan başka işe yaramaz.”

LeBrun, şeker tükettikçe canınızın daha çok şeker istediğini söylüyor.

Bu kadın, ”Kola bağımlısıydım. Şimdi de koladan uzak durmak çok zor geliyor,” diye konuşuyor.

Birçok New Yorklu yasaya destek veriyor.

Bu adam, ”Çok iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. Ben de kiloluyum. Karnıma baktığınızı fark ettim,” şeklinde konuşuyor.

Tasarının yasalaşması için New York Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanması gerekiyor. Onayın geleceğinden kimsenin kuşkusu yok.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2133 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim