• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Şeker ölçüm çubuğu tekrar Danıştay’da

Şeker ölçüm çubuğu tekrar Danıştay’da
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, Danıştay 10 Dairesi Başkanlığına şeker ölçüm çubukları ile ilgili düzenlemenin iptali için dava açtı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, Danıştay 10 Dairesi Başkanlığına şeker ölçüm çubukları ile ilgili düzenlemenin iptali için dava açtı.
 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikasından konula ilgili yapılan açıklama şöyle;

TEİS olarak,Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1/3/2011 tarih ve 27861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 30. maddesinin d fıkrasının “ancak kan şekeri ölçüm çubukları için fark alamaz.” kısmının ve
43. maddesinin b fıkrasının,
Davalı tarafın savunması beklenmeden yürütmesinin durdurularak iptali istemi ile Danıştay 10.Dairesi Başkanlığında 02/03/2011 tarihinde (2011-32961) sayılı dava açılmıştır.



“Kan şekeri ölçüm çubukları ve kan şekeri ölçüm cihazları, sözleşmeli eczanelerden temin edilecektir. Eczaneler kan şekeri ölçüm cihazları için fark alabilir, ancak kan şekeri ölçüm çubukları için fark alamaz.”

Şeklindeki ifade üzerine açılan Davanın metninde;


“Sağlık yardımları davalı Kurumca karşılanan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ilaçlarının teminine ilişkin usul ve esaslar davalı Kurum ile Türk Eczacıları Birliği arasında karşılıklı mutabakat sonucunda yapılan ve genel düzenleyici işlem niteliğinde olan Protokol ile düzenlenmekte ve halen yenilenerek yürürlüğü devam ettirilen 2009 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’ün 3.9. maddesinin 2. fıkrasında şu düzenlemeye yer verilmektedir:

“Şeker ölçüm çubuklarına ait barkodun reçeteye eklenmesi zorunludur. Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir. Yatan hasta için insülin iğne ucu ve şeker ölçüm çubukları bedeli ödenmez.”

Dolayısıyla, davalı Kurumun Protokolde bir değişiklik yapılmadan, tek taraflı olarak yaptığı düzenleme hukuka aykırılık taşımaktadır.

Öte yandan; özel kuruluş olan eczanelerin, dava konusu düzenleme nedeniyle, şeker ölçüm çubuklarını belirlenen fiyat üzerinden SGK’ya fatura etmek ve fakat oluşan farkı hastadan tahsil etmeyerek ticari açıdan zarara uğrayacak şekilde faaliyette bulunmakla yükümlü kılınması, Anayasa ile güvence altına alınmış olan girişim ve ticari faaliyet serbestisi ile bağdaşmamakta, çalışma ve sözleşme hürriyetini sınırlamakta ve serbest eczane eczacılarını kamu tüzelkişisi statüsüne sokmak anlamına gelmektedir” denildi.

Ayrıca; SGK’nın, 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’nde her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için getirdiği fiyat üst sınırlamasının (55 Krş) yürürlüğü yargı kararı ile durdurulmuşken, bu kez aynı Tebliğ’de değişiklik yaparak daha düşük bir üst sınır koyması(32 krş) ve oluşan farkın hastadan alınmaması şartını getirmesinin, ağır ve açık bir hukuk ihlali olduğunun vurgulandığı dava metninde şu ifadelere yer verildi:

Öte yandan; yasal düzenlemelerin kamunun vazgeçilemez, ertelenemez ve ikame edilemez bir ihtiyacı olan ilaç ve sağlık hizmetinin kesintiye uğramadan sunumunu sağlaması gerektiği muhakkaktır. Dolayısıyla; sadece idarenin tasarruf etmesini amaçlayan, halk sağlığını ve eczanelerin ekonomik yapılarını onarılamayacak şekilde bozacak olan söz konusu düzenlemelerin “üstün bir kamu yararı” sağladığı gerekçesiyle savunulması da mümkün değildir.

Dava konusu düzenlemelerin, şeker hastalarının şeker ölçüm çubuklarına ulaşımını kısıtlayarak sağlık hakkını zedelediği, serbest eczacılarınsa hastadan fiyat farkı tahsil etmeyerek ticari açıdan zarara uğrayacak şekilde faaliyette bulunmakla yükümlü kılarak ticari faaliyet özgürlüğünü engellediği, dolayısıyla kamu yararı taşımadığı ortadadır.

Yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü,hukuka aykırılık taşıyan ve halen uygulanıyor olmaları, vatandaşların acil olarak tıbbi malzemeye ulaşmalarını, serbest eczacılarınsa ekonomik faaliyetlerini kısıtlayarak, ileride telafisi güç veya imkânsız zararların doğmasına sebep olan, dava konusu düzenlemelerin davalı tarafın savunması beklenmeden yürütmelerinin durdurularak iptali gerekmektedir.”

 

Bu haber toplam 4839 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim