• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sendikaların eleştirdiği 'torba'dan memura yılda 1.700 lira gelir çıktı

Sendikaların eleştirdiği 'torba'dan memura yılda 1.700 lira gelir çıktı
Meclis'te görüşülen 'torba tasarı'nın yasalaşması halinde Sağlık çalışanlarının döner sermaye payına 420 TL'lik taban sınırı getirilecek.

Bazı sendikalarla muhalefet partilerinin 'iş güvencesini yok edecek' iddiasıyla eleştirdiği 'torba tasarı', çalışanlara önemli malî kazanımlar getiriyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde yaklaşık 400 bin sözleşmeli personel, hizmet sözleşmesi için yılda ödediği 150 liralık Damga Vergisi'nden muaf tutulacak. Bu para memurun cebinde kalacak. Yine torba yasa ile ilk kez eşi çalışmayan sözleşmeli memura aylık 113 TL aile yardımı ödenecek. Temmuzda bu rakam 117 liraya çıkacak. Sözleşmeli kamu çalışanlarına da sendikalara üye olma hakkı tanınırken, 1,1 milyon sendikalı memura da üç ayda bir 45 liralık toplu görüşme primi ödenecek. Torba yasa ile toplamda memurun cebine yıllık ortalama 1.700 lira ek para girecek. Ayrıca sağlık çalışanlarının döner sermayesine de 420 liralık alt sınır gelecek.

Devletin alacaklarının yeniden yapılandırılması başta olmak üzere çalışma hayatı ve memurlara ilişkin çok sayıda önemli düzenlemeyi içeren 'torba tasarı'nın Meclis'te yasalaşma süreci devam ediyor. Tasarının hafta sonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Bu amaçla gerekirse Meclis cuma günü de çalışacak. Ancak tasarı ile ilgili tartışmalar da sürüyor. Kimi sendikalar düzenlemenin çalışanlar için hak kaybı getireceğini ileri sürüyor. Ancak Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen kısımları itibarıyla sözleşmeli kamu çalışanları ile sağlık personeli ciddi kazanımlar elde etti. Torba yasa yürürlüğe girdiğinde sağlık çalışanları yıllık izin ve raporlu dönemlerde de ek ödeme alacak. Sözleşmeli personelin imzaladığı hizmet sözleşmesi için ödediği 150 TL'lik Damga Vergisi de kalkacak. Sendikalı kamu çalışanları 45 TL toplu sözleşme primi alacak. Düzenleme ile eşi çalışmayan sözleşmeli personel 113 TL olan aile yardımını her ay almaya hak kazanacak. Bu rakam Temmuz 2011'de 117 liraya çıkacak. Üç ayda bir 45 TL toplu sözleşme primi ise bütün sendikalı memurlar alacak. Bunlar toplandığında sözleşmeli memur, 2011 yılında yaklaşık 1.700 TL ek gelire kavuşacak. Torba yasa ile ayrıca sağlık çalışanlarının aldığı döner sermaye ek ödemelerine de taban sınırı getiriliyor. Düzenleme ile kurumun döner sermaye gelirleri yetersiz kalsa da sağlık çalışanına 420 TL'nin altında ek ödeme yapılamayacak. Böylece sağlık çalışanı, her ay 420 lirayı garanti ediyor. Ayrıca yıllık izin ve raporlu dönemlerinde sağlık çalışanına döner sermayesi hakkı verilecek. Daha önce izin ve rapor durumunda döner sermaye kesiliyordu. Böylece yaklaşık 250 bin sağlık çalışanı yıllık 420 TL daha fazla ek ödeme imkânına kavuştu.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Görevi başında geçirdiği kaza sebebiyle rapor aldığı için döner sermayesi kesilen sağlık çalışanı, ek ödeme ile döner sermaye sisteminin adaletsizliğinden belli ölçüde korunmuş olacak." diye konuştu. Meclis'te kabul edilen 'torba tasarı' ile memura, doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası yazılamayacak. Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı olan memura ise 18 aya kadar izin verilecek. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak. Eşi doğum yapan memura, isterse 24 aya kadar aylıksız izin verilecek. 5 yılını tamamlayan memura, en fazla 2 defada kullanılmak üzere, toplam 1 yıla kadar aylıksız izin kullandırılabilecek.

İSA YAZAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4055 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim