• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Ses kısıklığı' deyip geçmeyin...

Ses kısıklığı' deyip geçmeyin...
Uzmanlara göre, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen ses kısıklığı, ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Bir insanın normalde her zaman çıkardığı sesten farklı ses çıkarmasına genel olarak ses kısıklığı dendiğini hatırlatan uzmanlar, ses kısıklığının en sık görülen nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirtiyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişinin, ses tellerine doğru akıntısı olduğu için öksürmek zorunda kaldığını vurguladı. Dr. Akan, "Öksürük travması, seste daha çabuk yorulmayı getirdiği için ses kısıklığına yol açan başlıca sebeplerden biridir. Sesini daha profesyonel kullanan öğretmenler, doktorlar, avukatlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcılar gün içinde çok sık veya çok yüksek tonda konuşmak durumundalar. Bunların bir kısmı yoğun ve gürültülü ortamlarda çalıştıkları için sesini yanlış kullananlar daha çok bu gruplardan çıkıyor. Sesi yanlış kullanmak aslında normal ses tonundan daha yüksek tonda konuşmak ve yüksek tonda uzun süre konuşmak anlamına geliyor. Çevresel faktörler nedeniyle sesi yükseltmek, sesin kısılmasına yol açacak kadar sesi yanlış kullanmaya sebep olabiliyor. Sesini yoğun kullanmak zorunda olan kişiler özellikle bol su içmelidir." dedi.

UÇAKTA BAĞIRARAK KONUŞMAK SESİ YORUYOR
Klimalı veya basınçlı ortamların da ses kısıklığına sebep olabileceğine işaret eden Bursa İl Sağlık Müdrürü Dr. Özcan Akan, uçakta bağırarak konuşmanın da sesi yorduğunu söyledi. Ses kısıklığına sebep olan hastalıkların başında reflünün geldiğine dikkat çeken Dr. Akan, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalara göre, ses kısıklığı nedenlerinin yaklaşık yüzde 64'ü reflü nedeniyle oluşuyor. Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve bu asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici bir etki yapması ses kısıklıklarına sebep oluyor. Alerjik bir insanın özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı dönemde sıkıntılar yaşanmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3292 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim