• BIST 9534.3
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sessiz kalp krizine dikkat!

Sessiz kalp krizine dikkat!
Kalp krizi deyince aklımıza göğüs ağrısı gelir. Ama bir çok insan özellikle şeker hastaları ve kadınlar göğüs ağrısı olmadan kriz geçirebilirler.

Oksijensiz kalan hücrelerin çığlıkları çoğu zaman göğüs ağrısı olarak kendini gösterir. Bazan kriz kendini ağrı olarak değil de göğüste baskı, sıkıntı, nefes almakta güçlük olarak gösterebilir. Ağrı göğüste değil de boyunda, sırtta ya da kollarda olabilir. Bazan kriz kendini sadece yorgunluk, bitkinlik ya da baygınlıkla ortaya koyar. Bu ve benzeri şikayetler akla kolay kolay kalp krizini getirmeyeceği için hasta doktora gitmez, gitse de her zaman doğru teşhis konmaz. Bu durumda kalp krizine sessiz değil, farkına varılmamış demek daha uygun olur.

Bazan da infarktüs geçiren hasta hiçbir anormallik hissetmeyebilir. Ne ağrı, ne sızı, ne yorgunluk ne de başka bir şikâyet yoktur. Kalbin tahrip olan bölgesi çok büyük değilse kişi hiçbir sıkıntı çekmeden yaşar. Aylar, yıllar sonra, bazen tesadüfi olarak kalp krizi geçirdiği saptanır. İşte buna sessiz infarktüs denir.

Çoğu zaman ne nedenle olursa olsun zamanında bilinmeyen veya şüphe edilmeyen kalp krizlerinin hepsi bir kefeye konulup sessiz infarktüs olarak adlandırılır.

Teşhisi koydurtan EKG

Kalbin kasılabilmesi için önce elektrik dalgasıyla uyarılması gerekir. EKG de göğüse ve kollara konan elektrodlar bu dalgaları görüp yukarı aşağı çizgiler oluşturur. 12 elektrod farklı açılardan aynı anda kalpte yayılan elektrik dalgasının 12 açıdan resmini çekerler. Elektrik dalgası elektroda gelirken yukarı, uzaklaşırken aşağıya doğru dikene benzer bir çizgi oluşur. Dalga, krize uğramış yani ölmüş kalp hücrelerine gelince bir boşluğa düşmüş gibi olur ve yukarı cıkan çizgi kısalır veya kaybolur. EKG de bu değişiklikler varsa geçirilmiş bir kalp krizinden söz edilir.

EKG de kişinin infarktüs geçirmiş olduğunu düşündürten bulgular bazan başka nedenlere bağlı olabilir. Örneğin yüksek tansiyon ya da başka bir sebeple kalp kası kalınlaşanlarda, elektrik akımın yayılmasının engellendiği durumlarda, kalp kasının başka hastalıklarında, kronik akciğer hastalıklarında benzer değişiklikler görülebilir.

EKG’de dikensi çıkıntı kaybolmuş olmasa da kişi kalp krizi geçirmiş olabilir. Farkında olunmayan veya şikâyetsiz geçen krizlerin birçoğu bu gruptadır. Bu tip infarktüsler başka yöntemlerle teşhis edilirler. Kısaca eko denilen kalp ultrasonunda kalbin her yanı çalışırken bir bölgesi çalışmıyorsa, ya da talyum testinde nükleer madde bir kalp kasının tümünde görülürken bölgede hiç tutulmuyorsa büyük ihtimalle geçirilmiş kalp krizi söz konusudur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11832 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim