• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Seyahate giderken sağlığınızı korumanın ipuçları

Seyahate giderken sağlığınızı korumanın ipuçları
Uzun sürecek bayram tatilini seyahatle değerlendirmek isteyenler için yolculuk hazırlıkları tamamlanıyor. Özellikle tatilini yurt dışında geçirmek isteyenlerin keyifli bir tatil geçirmeleri için olası sağlık risklerinden de korunmaları gerekiyor.

Bayram tatilinde özellikle yurt dışına seyahate çıkacakların sağlıkları konusunda dikkat etmeleri gereken önemli ayrıntılar bulunuyor. Yolculuk sırasında sağlığını korumak ve keyifli bir seyahat geçirmek isteyenler için Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, 14 önemli ipucunu paylaşıyor:

1) Seyahat öncesinde sıtmadan korunma yöntemleri, turist ishali olursa neler yapılması gerektiği gibi bilgileri öğrenmek için mutlaka enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun ve gerektiğinde kullanacağınız ilaçları öğrenin.

2) Seyahat ettiğiniz ülkede sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayabilirsiniz. Bu nedenle hekiminize danışarak ilaçlarınızı yanınızda bulundurun. Düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa, yeterli miktarda ilacı yanınıza alın.

3) Alerji olmaya yatkınsanız yanınızda alerji için kremler ve ilaçlar bulundurun.

4) Turist ishalinden korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın. Temizliğinden kuşku duyduğunuz yerlerde yemek yemeyin. Sokak satıcılarından yiyecek almayın. Paketsiz, açıkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveler, soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durun.

5) Suyu kapalı şişelerden için. Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buzlu içecekler içmeyin. Kaynamış su veya şişe suyla dişinizi fırçalayın.

6) Sıtma açısından riskli bölgelerde sineklerden korunun. Kapalı giysiler giyin, sinek kovucu spreyler kullanın. Seyahat sırasında ateşiniz çıkarsa hemen bir sağlık merkezine başvurun.

7) Kanla bulaşan hastalıklardan korunmak için dövme, akupunktur, piercing gibi uygulamaları güvenli olmayan yerlerde yaptırmayın.

8) Tropik bölgelerde deride kuruma, çatlama ve yanık oluşmaması için güneş kremi, şapka ve gözlük kullanın.

9) Mantar hastalıklarından korunmak için ayağınızı kuru ve temiz tutun. Ayağa rahatsızlık verici ayakkabılar giymeyin. Özellikle şeker hastalarının ayaklarına daha fazla özen göstermesi ve ayak yaralanmalarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

10) Araç tutması ve jet lag, yolculuk esnasında oluşabilecek sorunlardır. Araç tutması ve jet lag için yolculuk öncesi ilaç alabilirsiniz.

11) Özellikle yaşlılarda, kalp veya şeker hastası kişilerde, uzun yolculuklarda hareketsizliğe bağlı bacaklarda pıhtılaşma sorunu olabilir. Böyle bir riskiniz varsa hekiminize danışarak pıhtılaşmayı önleyen ilaç alın.

12) Şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi sürekli doktor kontrolünü gerektiren bir hastalığınız varsa yola çıkmadan çok önce hekiminize seyahat planı hakkında bilgi verin ve gerekli önlemleri alın. Örneğin insülin kullanıyorsanız, uzun sürecek yolculuklar sırasında ve sonrasında insülin saatlerinizi yeniden belirlemeniz gerekir.

13) Gebeler her ilacı alamadığı için özel ilgilenilmesi gereken bir gruptur. En uygun seyahat gebeliğin 3-6 ayı arasıdır. Gebeyseniz, kayak, dalma, su kayağı gibi sporları yapmayın. Gebelere her aşı uygulanamaz ve emziren kadınların da her ilacı rahatlıkla alması söz konusu değildir Bu konuda mutlaka hekiminize danışın.

14) Cinsel temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2436 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim