• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

SGK başrolde

SGK başrolde
SGK, “sigortasız çalıştırılıyoruz” diyen dizi film sanatçıları için soruşturma başlatmıştı. Ama baskılar gelince şimdi SGK ile yapımcılar anlaştı. Yapımcılar prim ödemeden sanatçı çalıştırabilecek. Bunun ...

SGK, “sigortasız çalıştırılıyoruz” diyen dizi film sanatçıları için soruşturma başlatmıştı. Ama baskılar gelince şimdi SGK ile yapımcılar anlaştı. Yapımcılar prim ödemeden sanatçı çalıştırabilecek. Bunun için “Ayda 10 günden az çalışıyorlar” deyin tüyosu da aldılar. Yani çalışan primini kendisi ödeyecek. Ali Tezel yazdı
 

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ile bundan 4 ay önce 15 ve 16 Nisan 2012 günkü köşe yazılarımızdan sonra telefonda konuşmuştuk. Alabora’ya “Dizi ve film sanatçılarının sigortasız çalıştırılması nedeniyle SGK’ya başvurmuşsunuz, SGK’da epey sayıda müfettiş görevlendirip dizileri izletiyor ve jenerikteki isimleri tespit ediyor” demiştim. Alabora, evet hepsini sigortalı yaptıracağız mealinde konuşunca fazla ümitli olmamasını bu ülkede her zaman emeğin yenildiğini, bu sebeple de SGK’nın özellikle Teftiş Kurulu Başkanı’nın, ‘hiçbirini sigortalı yapmayacak’ şekilde rapor hazırlamaları için müfettişlere baskı yaptığını ifade etmiştim. 16 Nisan 2012 tarihli yazıda “Yapımcılardan defter-kayıt-belge istendi. Dizi yapımcıları da soluğu bakanın yanında aldılar” demiştik. Dizi yapımcılarının bakana çıktığında istedikleri iki konu vardı. Birincisi “Tüm sektör sigortalı sanatçı, ışıkçı ve sesçi çalıştırmıyor bizim üzerimize gelmeyin”, ikincisi de “Üstelik biz sizin iktidarınızın görüşlerine uygun diziler yapıyoruz” dediler. Bakanlık da dizileri izleyen İstanbul’daki müfettişlere SGK Teftiş Kurulu Başkanı’nı gönderip, “Ne şişi yakın ne de kebabı” deyip “Hem sigortalı yapıyormuş gibi yapın hem de dizi yapımcılarına ceza yazmayın” demişti.

BAKANLIK VE SGK ‘ŞİŞ VE KEBABI YAKMAYIN’ DEMİŞTİ
Şimdi iş sona geldi, baktılar müfettişler Teftiş Kurulu Başkanı’nın istediği gibi rapor düzenlemeyecek hemen Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfasında “Sanatçıların Sigortalılığı” ile ilgili genel yazı yayımladılar. Genel yazı ile özetle dedikleri şu, “Sanatçı primini ödesin, yapımcıdan tek kuruş çıkmasın.” Genel yazı aşağıdaki paragrafla başlıyor; tüm SGK çalışanlarına da emir niteliği taşıyor. “5510 sayılı Kanu’nun 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların çalışma sürelerinin diğer meslek gruplarından farklılık göstermesi nedeniyle; Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan listede bulunan işleri yapanlardan yapım şirketlerinde ya da yapım şirketlerine oyuncu temin eden ajanslarda çalışanların sigortalılıkları hakkında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır…” Genel yazının en önemli yeri de hem SGK çalışanlarına hem de yapımcılara tüyo veriyor ve diyor ki yapımcılar sanatçılar için “Ayda 10 günden az yanımızda çalışıyor” desin, bu durumda “SGK primlerini yapımcılar değil, sanatçılar ceplerinden ödesinler” diyor. İfade şöyle: “5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olup işveren yanında 10 günden az çalışanlar bu çalışmaları devam ettiği sürece müracaatları halinde ek 6’ıncı maddeye tabi sigortalı olabileceklerdir.”

KRİZDE DARBE ALDI DİZİLER KRİZİ ATLATIYOR
Türkiye’deki dizi film sektörü krizde darbe aldı. 2008’de 150 bini bulan çalışan sayısı 100 bine, sektör ise 1 milyar doların altına geriledi. Ancak son 1 yılda dizi sayısı ve prodüksiyon büyüklüğü yeniden çıkışa geçti.

YAPIMCILAR BU KIYAĞI KARŞILIKSIZ BIRAKMADI
Geçen haftaki gazetelerde gördünüz yapımcılar da kendi aralarında dernek kurdular ilk başkanlığınıda Birol Güven üstlendi. Derneğin alel acele kurulmasının esas sebebi ile SGK’nın yapımcılara yaptığı kıyağa karşılık, şimdi yapımcılar SGK’ya ‘Kamu Spotu’ niteliğinde bedava kısa filmler çekecek. Yapımcılara, sigortasız işçi çalıştırmaya izin veren SGK’ya bu kadar kıyak çok mu sizce.

GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3814 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim