• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

SGK borçlunun ayağına gidip 'affa başvur' diye ikna edecek

SGK borçlunun ayağına gidip 'affa başvur' diye ikna edecek
İşçi ve esnaftan 47 milyar TL alacağı bulunan SGK, borçluların peşine düştü. Torba yasadaki yeni düzenleme ile borçların bir bölümünü tahsil etmek isteyen kurum,

İşçi ve esnaftan 47 milyar TL alacağı bulunan SGK, borçluların peşine düştü. Torba yasadaki yeni düzenleme ile borçların bir bölümünü tahsil etmek isteyen kurum, ilginç bir çalışmaya imza atıyor. Görevli memurlar, esnaf ve işçinin kapısına giderek, faizlerin silineceğini, kredi kullanarak emekli olabileceğini anlatarak borcunu ödemeye ikna edecek.


Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısının hazırlıkları Meclis'te devam ediyor. Torba yasada yer alan en önemli düzenlemelerden birini, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) alacakları oluşturuyor. SGK, 47 milyar TL'yi aşan alacaklarını tahsil için hazırlıklara başladı. Kurum, alacaklarını tahsil için bütün çalışanlarını alarma geçirdi. İl müdürlüklerine talimat verildi. Memurlar, borçluların ayağına giderek ikna edecek. Yeniden yapılandırmanın faydalarını anlatacak olan SGK görevlileri, borcu bulunan esnaf ve işvereni aftan yararlanmaya ikna edecek.

Meclis'te görüşmeleri devam eden torba yasa tasarısı, Cumhuriyet tarihinin en büyük aflarından biri. 300 kalemde borç faizlerinin önemli ölçüde silineceği düzenleme, kamunun yaklaşık 100 milyar TL'lik alacağını kapsıyor. Yeniden yapılandırmanın en önemli ayağını ise SSK ve Bağ-Kur prim borçları oluşturuyor. Borcu bulunan esnafın peşine düşmeye hazırlanan memurlar, faizlerin silineceği, taksit imkanı ve kredi kullanarak borcunu kapatıp emekli olma fırsatını anlatacak. Bu yolla prim affına başvuranların sayısı artırılacak. SGK'nın verilerine göre 3 milyon 278 bin esnaf ve çiftçiden 2 milyon 133 bininin prim borcu var. Borçsuz sayısı sadece 1 milyon 144 bin. Bağ Kur'luların 620 bini hiç prim ödememişlerden oluşuyor. Kurumun verilerine göre her üç Bağ-Kur esnafından ikisinin prim borcu bulunuyor. Kurumun bu kişilerden alacağı, 20 milyar TL'nin üzerinde. İşverenlerin prim borcu ise 27 milyar TL. Bu nedenle sayıları daha az olan ancak borçları daha fazla olan işverenlere öncelik verilecek. SGK'nın kapısını çalacağı işverenler arasında belediye başkanları da önemli bir yer tutacak. Çünkü prim borcu bulunanlar listesinde ilk sıralardan birini belediyeler alıyor. Belediyelerin borcu 6 milyar TL civarında. SGK'nın alacakların tahsili için borçluların ayağına gidecek olmasında, bugüne kadar gerçekleştirilen afların beklenen sonucu vermemesi büyük etken. En son 2008'de çıkarılan ve son af olacağı ilan edilen prim affında 24 milyar TL yapılandırılmıştı. Ancak SGK'nın tahsilatı 9 milyar TL'de kalmıştı. Prim tahsilatında yaşanan sıkıntı, özellikle Bağ-Kur'da kronik bir sorun haline gelmiş durumda. 3 milyon 278 bin Bağ-Kur'ludan 2 milyon 223 bini, 1 milyon 54 bini ise Tarım Bağ-Kur'lulardan oluşuyor.

620 BİN BORÇLUDAN 452 BİNİ ESNAF

Prim borcunun düzenli olarak ödenmemesi, hem esnaf hem de çiftçi arasında yaygın. Borcunu hiç ödemeyenlerin büyük bölümü ise esnaflardan. Bu kapsamdaki 620 bin borçludan 452 bini esnaf, 167 bini ise çiftçi. 10 bin TL'nin üzerinde borcu bulunan esnaf sayısı ise 500 bin kişi civarında. SGK'nın tahsilat yapamadığı kronik grubu bu kişiler oluşturuyor. Borçları yüksek olduğu için ödenmesi de mümkün olmuyor. SGK'nın prim alacağının büyük bölümünü ise işverenler oluşturuyor. Bu grupta 27 milyarlık alacağın 21 milyarı özel sektördeki firmalardan, 6 milyarı ise kamu kurumlarından oluşuyor. Prim borcu bulunan kamu kurumları arasında 5,8 milyar ile belediyeler başı çekiyor. Bunu 724 milyon TL ile KİT'ler takip ediyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2243 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim