• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

SGK denetmenleri sıkıntılı

SGK denetmenleri sıkıntılı
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK)'nda görev yapan denetmenlar sıkıntılı. Kuruma son 2 yılda alınan yaklaşık bin 200 sosyal güvenlik denetmen yardımcısından 402’sinin özlük haklarından duydukları memnuniyetsizlerinden dolayı farklı kurumlara geçtiği, 200'ün

Denetmen yardımcıları, son yıllardaki sıkı denetimler sonucu yüzde 50'lerin üzerinde olan kayıt dışılığın yüzde 37'lere kadar düştüğüne dikkat çekerek görevlerinin önemine işaret ediyor. Ancak bunun karşılığını almadıklarından dert yanıyorlar.

SGK, Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrosu ihdas edileli iki yıl oldu. Kurum, Ekim 2011, Nisan 2012, Kasım 2012 ve Mayıs 2013 dönemlerinde yaptığı sınavlarla bin 175 Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı aldı. Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneğin'in verileri göre, kuruma alınan bin 175 Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısından 402'si başta Vergi Müfettiş Yardımcılığı olmak üzere başka Kurumların kariyer meslek kadrolarına geçti. Kalan Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılarından yaklaşık 200'ü de yine başta Vergi Müfettiş Yardımcılığı olmak üzere diğer Kurumların çeşitli kariyer meslek sınavlarını kazanmış olup atanmaları için gerekli prosedürlerin tamamlanmasını bekliyor.

Denetmen yardımcılarının bu kaçışının temel sebebi de özlük haklarından duydukları memnuniyetsizlik. Özellikle ek göstergenin düşüklüğünden de rahatsızlık duyan denetmen yardımcıları, maaş farkına dikkat çekiyor. Buna göre, bugün göreve yeni başlayan Müfettiş yardımcısı yaklaşık 3 bin 250 TL maaş alırken, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı 2 bin 250 TL maaş alıyor. Denetmenler, müfettişin ek göstergesi 3.600 olmasına rağmen, kendilerinin 2.200 olduğundan yakınıyor.

YÜZDE 78'İ MESLEĞİNİ SEVEREK YAPIYOR AMA...

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği'nce Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları arasında yapılan anket çalışmasında, ankete katılan 390 katılımcının yüzde 78'den fazlasının Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğini çok önemsediği ve işini severek yaptığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 68'den fazlasına göre Sosyal Güvenlik Denetmenliği iş tatmini yüksek bir meslek. Meslekleri hakkındaki tüm bu olumlu kanaatlerine rağmen aynı katılımcıların yüzde 94'ü başka kurumlara geçmeyi düşündüklerini ifade ediyor. Başka kurumlara geçmeyi düşünenlerin yüzde 95'i buna neden olarak 'A kadro bir meslek olmasına rağmen yetersiz özlük haklarını', yüzde 82'si 'maaşın düşük olmasını', yüzde 48'den fazlası çalışma koşullarının yetersiz oluşunu, yüzde 31'i iş yükünün fazla olmasını ve yüzde 19'u da iş tatminini ifade ediyor.

Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Sosyal Güvenlik Denetmenler Yardımcıları, Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim işlerinin yüzde 90'ından fazlasını büyük bir özveriyle ve kimi zamanda canını tehlikeye atmak pahasına önemli riskler alarak yerine getirdiklerini belirtiyor. Denetmenlerin bazı görevleri şunlar:

"Anne-babadan aylık alabilmek için boşandığı halde boşandığı eşiyle birlikte yaşayanların tespiti, işyerleri ve işverenlerin defter ve belgelerinin incelenmesi, ölen sigortalının ana ve babasının geçimlerinin sağlığında sigortalı tarafından sağlanıp sağlanmadığının tespiti, sigortalının çalışmasının fiili olup olmadığının tespiti, tescilli işyerlerinin sahte olup olmadığının tespiti, oda kayıtlarının incelenmesi, iş kazası ve meslek hastalığı olaylarının araştırılması (her ne kadar bu görev tamamıyla Kurum Müfettişlerine devredilmiş ise de elde bulunan işlerin yapılmasına devam edilmektedir) ve sadece Sosyal Güvenlik Kurumu değil ülkemiz bakımından da hayati önemi haiz bulunan kayıt dışı istihdamla mücadele yani Alo 170 hattı veya dilekçeyle yapılan ihbar ve şikayetlerin incelenmesi ile başka pek çok işten oluşuyor."

Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğinin özlük hakları düzeltilerek hak ettiği konuma getirilmesinin, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları'nın kurumdan kaçışına son vereceğine hatta mesleğe ilginin artmasını sağlayacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim