• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

SGK Fizyoterapistler için Danıştay kararına bakın dedi!

SGK Fizyoterapistler için Danıştay kararına bakın dedi!
SGK "Uygulamalar bizzat FTR Hekimleri yada fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır" demektedir. Hemşire,ATT..vb diğer sağlık elemanlarının fizyoterapist yerine çalıştırılması hukuka aykırıdır...

SGK’nın 11.11.2010 tarihinde yayınladığı genelge ile ilgili olarak Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç açıklamalarda bulundu.

6000’den fazla fizyoterapisti temsil eden Derneğimiz öncelikle halkımızın kaliteli hizmet alabilmesi, vergilerimizle oluşan kamu kaynaklarının zarara uğratılmaması ve fizyoterapistlerin mesleki haklarının korunması için dava açmıştır.

Nasıl hekim eksikliğinde başka bir sağlık personeli onun yerine istihdam edilemiyorsa bu tüm sağlık meslekleri için geçerli olmalıdır. Meslek Yasamızın olmayışı bu suiistimalin temel nedenidir. Kaliteli hizmet veren kurumlar dışında, daha çok kar elde etmek isteyen bazı kurumlar fizyoterapist istihdam etmek yerine diploma kiralama, asgari ücretle çalışacak farklı meslek gruplarını alana sokma yarışı içindedirler. Temel düşüncemiz bu yanlışların önlenmesidir.

SGK Genelgesinde şu ifadelere yer vererek bu konuda Danıştay Hükümlerine uyulması gerektiğini belirtmiştir.

 Genelgenin fizyoterapistler dışındaki diğer sağlık personeline ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği ”

 

Danıştay kararı derneğimiz web sayfası www.fizyoterapistler.org adresinden görülebilir.

 

Genelgeden şu sonuçlara ulaşılmaktadır:

 

·         SGK "Uygulamalar bizzat FTR Hekimleri yada fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır" demektedir.

·         Fizyoterapistler yıllardır bazı kesimler tarafından haksız yere, doktorculuk oynamakla suçlanmıştır. Fiziksel Tıp Hekimleri ile fizyoterapistlerin eğitimleri birbirinden tamamen farklıdır. Fizyoterapistler pek çoğu kendi meslektaşlarınca keşfedilmiş yaklaşımları kullanmaktadır.Nasıl fizyoterapistler hekimlik rollerini üstlenemezlerse, Fiziksel Tıp Hekimlerinin de fizyoterapistmiş gibi çalışmaları aynı çerçevede fizyoterapistçilik olarak yorumlanmalıdır.

·         Hemşire,ATT..vb diğer sağlık elemanlarının fizyoterapist yerine çalıştırılması hukuka aykırıdır.

·         Dal merkezlerinde fizyoterapist zorunlu ancak Hastanelerde zorunlu değildir, bu çerçevede fizyoterapist bulunmayan hastanelerde uygulamalar bizzat (!) Fiziksel Tıp Hekimleri tarafından yapılmalı yada bu hastaneler fizyoterapist bulundurmalıdır.

·         Fiziksel Tıp Hekimlerinin gözetiminde dahi olsa farklı sağlık mesleklerinin fizyoterapistmiş gibi çalıştırılmaları hukuka aykırıdır.

 

SGK’nın Genelge ile ilgili şu sorulara cevap vermesi gerekmektedir:

 

Örneğin, bir kurum 1 Fiziksel Tıp Hekimi 1 Fizyoterapist ile şu işlemleri gerçekleştirebilir.  Saate 6 muayene hakkı olan  Fiziksel Tıp Hekimi günde 2 saat muayene yaparsa 12 hasta muayene edebilir,  geri kalan 6 saatte 12 A ve  B hastasını bizzat (!) alarak rehabilite edebilecektir. 1 Fizyoterapist 16 adet A/B grubu yada 80 adet C/D grubu hastasının takibi yapabilecektir. 

  • SGK bu mali yükü karşılayabilecek midir ?

  • SGK bu sayılarla kaliteli hizmet verilebileceğine inanmakta mıdır ?

  • Bu yaklaşım en çok kime yarar sağlamaktadır?

SGK’nın genelgesinin uygulamada yaratacağı sorunlar için Derneğimiz Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunarak sorunun çözümü için gereken adımları atacaktır. 

 

Bu haber toplam 14057 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim