• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

SGK Fizyoterapistleri felç etti!

SGK Fizyoterapistleri felç etti!
25 Mart 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinde büyük karmaşaya neden oldu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç tebliğin neden olduğu karmaşadan zara görecek hastaları uyardı ”Eğer sakat kalmak istemiyorsanız, iyileşmek ve hayata yeniden bağlanmak istiyorsanız lütfen, kimden hizmet aldığınıza dikkat edin! Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda üniversite eğitimi almış fizyoterapistleri devre dışı bırakarak, rehabilitasyon hizmetini bu konuda hiç eğitim almamış, insan vücudunu hiç tanımayan, tıbbi uygulamalardan ve hastalıklardan bihaber kişilerin sunmasına imkan vermektedir. Sağlık Uygulama Tebliği bu haliye bütün bilimsel verileri ve hasta haklarını hiçe saymaktadır. Acilen düzenleme bekliyoruz”


Dalkılınç sözlerine şu şekilde devam etti, “SGK hastaları 4 gruba ayırdı, A ve B grubu hastaların rehabilitasyon programı hekim gördükten sonra bizzat fizyoterapist tarafından takip edilirken C ve D grubu hastalar için HERKES uygulama yapabilir denmiştir. Sağlıkta böyle bir başıbozukluğun hastaların sağlığına hatta hayatına mal olabileceği yetkiler tarafından göz ardı ediliyor. Bu tebliğe bakılınca Sosyal Güvenlik Kurumunun hastaların sağlığını ve ülke ekonomisini önemsemediği açıkça görülüyor. Hastaların kalıcı sakatlıklar yaşamasının, şifa bulamamasının hastalar kadar kamu kaynaklarını da ilgilendirdiği bilinmelidir. Şifa bulamayan hastalar devlete daha çok masraf olarak geri dönmektedir, Bu yaklaşımın her şeyden önce hasta haklarına aykırı. Bir sivil toplum kuruluşu olarak SGK’yı yaşanabilecek sıkıntılar konusunda uyardık ve önerilerimizi bizzat ilettik ancak yetkililer kulaklarını tıkıyor ve bildiklerini okuyorlar.” C ve D grubunda kırıklar, çıkıklar ve benzeri ortopedik yaralanmaların, Bel ve Boyun ağrısı ile kendini belli eden Kas İskelet Sistemi hastalıklarının ve bazı nörolojik hastalıkların bulunduğunu belirten Dalkılınç konuyla ilgili olarak bu hastalardan birinci derecede sorumlu olan hekimlerin de bu konuya tepki gösterdiğini ekledi. Dalkılınç bunun dışında C ve D grubunda yer alan hatsala uygulamaları için SGK’nın Fizyoterapistlere onay vermeyerek Fizyoterapistlere Resmen Hasta aldırmadığını adeta ambargo koyduğunu belirtti. Dalkılınç son olarak, fizyoterapistlerin yerine farklı kişilerin çalıştırılmasını protesto etmek için 27 Nisan 2010’da Tüm Türkiye çapında toplantılar ve basın açıklamaları yapacaklarını, 26 Nisan 2010’da gazete ilanı vererek halkı yaşanan sorunlar hakkında bilgilendireceklerini açıkladı.

Aşağıdaki ekran SGK üzerinden işlem yapan Medula’ya aittir. Kırmızı çerçeve ile gösterilen uyarı ekranında Fizyoterapistler için işlem yapamazlar ibaresi yer almaktadır yani fizyoterapistler çok önemli olan kırık, çıkık gibi hastaları alamamakta bu hastalar eğitimsiz kişilerin ellerine teslim edilmektedir.



Not: Kurumların ve kişilerin isimleri kullanılmamasını rica ederiz.

Soru ve görüşleriniz için
Türkiye Fizyoterapistler Derneği, 0 312 433 51 71 / 0 532 548 06 60 / [email protected]

Uzm.Fzt.Murat Dalkılınç
Başkan Yardımcısı

Bu haber toplam 22387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim