• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

SGK Genel Müdürü Zararsız'dan karekod ihbarı

SGK Genel Müdürü Zararsız'dan karekod ihbarı
SGK Genel Müdürü Emin Zararsız, karekod uygulamasının birileri tarafından suistimal edildiğini belirterek, "Eczacı depolarında toplam 20 milyon kutu geçici olarak kerekodlu hale getirilmiştir.

SGK Genel Müdürü Emin Zararsız, karekod uygulamasının birileri tarafından suistimal edildiğini belirterek, "Eczacı depolarında toplam 20 milyon kutu geçici olarak kerekodlu hale getirilmiştir. Aradaki farkın nerede olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

SGK Genel Müdürü Zararsız, SGK Eğitim Merkezinde 2010 yılını değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi. Zararsız, ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin adet adet geçici karekod numarası bulunduğunu ancak eczane depolarında 20 milyon kutu bulunduğunu aradaki farkı ise kamuoyunun takdirine bıraktıklarını kaydetti.

Zararsız, "Sağlık Bakanlığı bütün eczanelerde kendi raflarında ne kadar karekodlu olmayan ilaç olduğu bilgisini istedi. Malesef İstanbul Eczacı Odası kendisine bağlı eczanelere bu bilgilerivermeme talimatı verdi. Bu nedenle Türkiye çapında bilgiler toplanamadı. Yaklaşık olarak 15 bin eczanede 3 milyon 420 bin civarında karekodlu olmayan ürün tesbit edildi. 8 bin civarında bilgisini vermeyen eczaneleri eklersek ciddi miktarda bir rakam ortaya çıktı. Bütün eczanelerin raflarında 9 milyon karekodu üretilmemiş kutu ilacı bulunuyor. Malesef 166 milyon 314 bin adet adet geçici karekod numarası bulunuyor. Depolarda ise 7 milyon civarında karekodsuz kutu bulunuyor. Eczane raflarında 10 milyon depolarda 7 milyon karekodsuz kutu bulunuyor. 3 milyon daha verelim 20 milyon civarında karekodsuz kutu bulunuyor. Ancak ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin 847 adet numara kayıtlı. Aradaki farkın takdirini kamuoyuna bırakıyorum" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yürüttüklerini söyleyen SGK Başkanı Zararsız, Danıştayın kurumun görüşünü almadan durdurma kararını veridiğini ifade etti. Bir gazetecinin 'Acaba bunu yapmakta amaç nedir?' sorusuna Zararsız şöyle devam etti:

"Bununla ilgili zararın ne kadar olduğuna dair rakam olarak söylememeyim. Her kutunun maliyeti 10 TL'dir. Kayıtlı geçeci olarak üretilmiş karekod numarası var. Fiziki olarak yapılan tesbitlerle söylüyorum. Eczacı depolarında toplam 20 milyon kutu geçici olarak karekodlu hale getirilmiştir. İlaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin karekod sayısı kayıtlıdır. Kasım ayına geldiğimizde etiket bölümünü reçete arkasına yapıştırarak bize sunmalarını mecburi hareket ettik. Ezcacılar bize teşekkür ediyorlardı.

Kasım ayında geçici karekodlu sistemini zorunlu hale getirdik, çünkü tesbitlerimiz oldu. Bütün sektörü töhmet altında bırakmak istemiyorum bunları bireysel olarak değerlendirmek gerekir. Malesef hayali olarak üretilmiş bazı reçeteler ve bu reçetelere dayalı olarak ilaç takip sistemine kayıtlı hayali ilaç satışlarına dair tesbitler dolayısıyla bunun önüne geçmek için bir kanıt belgesi olsun diye reçete arkalarına hem etiket bölümünün kutunun üzerinde barkod b.ölümünün kesilerek uygulamasını getirdik. SGK eskiye dönüyor diye eleştiri aldık. Bunlar durup dururken yapılan şeyler değil. 1 Ocak itibaren çözülmüştü. Danıştay kararını ortaya çıkmasaydı çözüldüydü. Eczane raflmarında bulunan 10 milyon ilaç eczaneden toplanıyor. Bu ilaçların tamamını ya orjinal karakodlu üretildi." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim