• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

SGK yeniden puanladı

SGK yeniden puanladı
SGK özel hastanelerin aldığı fark ücretini belirlemek için gündeme getirdiği, özel hastaneleri puanlandırdığı ‘’Kurumla Sözleşmeli Özel Hastaneler Ve Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkındaki Liste’yi yeniden yayınladı.

Sektörden büyük tepki gören listeyi düzenlenmek üzere görüşmeleri süren komisyondan önceki gün karar çıktı. Özel hastanelerin taleplerini değerlendiren komisyon, kısmi branş anlaşması yapan özel hastaneleri sınıflandırma dışı bıraktı. Ayrıca ‘algı yanılması’ yarattığı için büyük tepki gören A’dan E’ye sınıflandırmayı kaldırarak yerine alacakları fark ücretine göre sınıflandırmayı getirdi. Branş hastaneleri ise diğer hastanelerdeki aynı birimlerle değerlendirildi. Buna göre yeni listede 406 hastane yer alırken, yüzde 70 fark ücreti alan hastane sayısı da 97 oldu. Açıklanan yeni listede, hastanelerin aldığı puanlarının yer almaması da dikkat çekti. Liste, hastanelerin tesis kodlarına göre sıralandı.

Kısmi branş çıkarıldı

SGK, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin temsilcilerinden oluşan komisyon önceki gün karar almak üzere acil toplantı yaptı. Yalnızca anlaşmalı oldukları branşlarda değerlendirildikleri için SGK’nın yılbaşında açıkladığı listelerde alt sınıflarda yer alan kısmi branş anlaşması yapan hastaneler, sınıflandırma dışı bırakıldı. Komisyon buna gerekçe olarak kısmi branş anlaşması yapan hastanelerinin Medula sistemine az veri göndermelerini ve verdikleri hizmette fark almamalarını gösterdi. Bu hastaneler liste dışında bırakılırken alacakları fark ücreti de yüzde 30 olarak belirlendi. Buna göre SGK ile branş anlaşması bulunan Acıbadem Hastaneleri, Memorial, Mesa, Bayındır Hastaneleri gibi hastaneler liste dışına çıktı.

Sınıfların ismi değişti

SGK, tartışma yaratan yılbaşındaki listelerinde hastaneleri çeşitli kriterlere göre 1000 puan üzerinden değerlendirerek, özel hastaneleri ve vakıf hastanelerini A’dan E’ye kadar sınıflandırmıştı. Bu sınıflandırma sonucunda, A grubu dışında yer alan hastaneler kamuoyunun gözünde ‘kalitesiz’ algısı oluşacağı nedeniyle sınıflandırmaya itiraz etmişti. Komisyon bu konuda, sınıflandırmanın açıklama şeklini değiştirmek gibi bir önlem aldı. Yeni listelerde özel hastaneler A’dan E’ye gruplar yerine, alacakları fark ücretleri üzerinden değerlendirildi. Yani hastaneler, alacakları yüzde 70 ile 30 arasında değişen fark ücretlerine göre sınıflandırıldı.

97 hastane yüzde 70 grubunda

Komisyonun yeni toplantısının sonucuna göre SGK’nın 393 hastaneyi puanlandırdığı listelerde de değişiklikler oldu. SGK’nın yeni listesinde kısmi branş anlaşması yapan hastanelerin çıkarılmasına rağmen değerlendirilen hastane sayısı 406’ya çıktı. Bunda da, ilk listeye verilerini göndermeyen hastanelerin komisyonu bilgilerini ulaştırması etkili oldu. SGK’nın açıkladığı yeni listede, 800 ile 1000 arasında puana ulaşarak yüzde 70 ek ücret alabilecek grupta, 97 hastane yer aldı. SGK’nın yılbaşında açıkladığı listede ise 77 özel hastane yüzde 70 ek ücrete karşılık gelen ‘A grubu’nda yer almıştı. Yüzde 60 ek ücret alabilecek hastaneler 132’den 146’ya yükseldi. Eski listede 126 hastanenin bulunduğu 400 ile 600 puan alan hastane sayısı yeni listede 124’e indi. 200 ile 400 puan arasında alan hastane sayısı eski listede 57 olurken, yeni listede 46 olarak belirlendi. 200 puan alarak yüzde 30 ek ücret alabilecek olan gruptaki hastane sayısı ise 1’den 3’e çıktı.

Branş hastaneleri yükseldi

SGK’nın yılbaşında yayınladığı listelerde, yalnızca hizmet verdikleri branşın verilerine göre değerlendirilerek, alt gruplarda yer alan branş hastaneleri için de yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, branş hastaneleri hizmet verdikleri branşın diğer hastanelerdeki verileriyle kıyaslanarak değerlendirildi.

Puanlama aynı kaldı

SGK’nın en belirleyici özellik olan ‘hizmet birim endeksi’nin 550 olan puanını aşağı çekmesi bekleniyordu, ancak komisyondan böyle bir karar çıkmadı. Hastanelerin yeni puanlarını göndermesi sonucunda bir çoğu daha fazla fark ücreti almaya hak kazandı. Ancak, hastaneler ağırlıklı olarak 600-800 arasındaki ‘yüzde 60’ grubunda yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim