• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

SGK'dan ''çifte fatura'' operasyonu

SGK'dan ''çifte fatura'' operasyonu
Muğla, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Manisa ve Balıkesir de ''Çifte Fatura'' incelemesi başlatıldı.

MUĞLA/İZMİR (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Muğla, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Manisa ve Balıkesir de başlatılan ''çifte fatura'' incelemesi kapsamında, özel sağlık kuruluşlarında ''özel sağlık sigortaları'' ile tedavi gören bin 525 kişiye ''çifte fatura'' kesilerek haksız kazanç sağlandığı ortaya çıkartıldı.

Muğla SGK İl Müdürü Naci Şahin, AA muhabirine SGK İzmir İl Müdürlüğü'nce şüphe üzerine söz konusu 7 ilde eş zamanlı ''çifte fatura'' incelemesi başlatıldığını belirtti.

Bazı kişilerin özel sağlık sigortasından faydalandıklarını anımsatan Şahin, ''Bu kişilerin özel hastanelerdeki tedavi giderlerini sigorta şirketleri karşıladığı zaman SGK olarak biz tedavi giderlerini karşılamıyoruz. SGK İzmir İl Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, incelemeye konu olan illerdeki bazı özel sağlık kuruluşları SGK ve özel sigorta şirketlerine çifte fatura keserek, haksız kazanç sağlamış'' dedi.

Şahin, bu konuda kendilerine de bazı şikayetlerin ulaştığına işaret ederek, ''Bize gelen duyumları İzmir SGK ile paylaşıyorduk. İzmir SGK Müdürlüğü ekipleri bu iddiaları ödemelere konu olan 22 özel sigorta şirketine yazı yazarak sordu ve inceleme başlattı. Bu sigorta şirketlerinden belirli aylara ait ödemeler ve ödeme yapılan SGK'lılara ait bilgiler istendi. Alınan isimlerle SGK'dan tedavi gideri yapılanlar karşılaştırılınca olay ortaya çıkmış'' diye konuştu.

-149 BİN 700 İSİM İNCELENDİ-

Naci Şahin, incelemeyi yürüten İzmir SGK İl Müdürlüğü'nden aldığı bilgilere göre, başlatılan inceleme kapsamında 149 bin 700 isme ait bilgilerin incelemeye tabi tutulduğunu anlatarak, ''İncelemeler sürüyor. İlk incelemelere göre bu kişilerden bin 525 kişi ile ilgili mükerrer fatura kesildiği ortaya çıktı. Bu kişilerle ilgili olarak bazı özel sağlık kuruluşlarında çifte fatura düzenlenmiş. SGK ekipleri bu konuyu her yönüyle inceliyorlar'' dedi.

İncelemeye konu olan illerde özel sağlık sigortasından faydalanarak hizmet alan SGK'lıların yaklaşık yüzde 13'ünün bilgisi dışında özel hastanelerin mükerrer fatura keserek sigorta şirketleriyle SGK'dan usulsüz kazanç sağladığının tespit edildiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

''Çifte fatura kesilerek haksız kazanç sağlandığı ortaya çıkartılan hastanelerle ilgili cezai işlemlere başlandı. Öncelikle bu işlemin yapıldığı hastanelere her ay için 10 bin lira para cezası kesildi. SGK'dan her fatura ile ortalama 500 lira civarında bir tahsilat yapılmış. Bu usulsüz tahsilatların geri alınması için çalışmalar sürüyor. Bu incelemeye konu olan 7 ilde 33 özel hastane, 47 tıp merkezi, 81 dal merkezi ve 49 diyaliz merkezi olmak üzere toplam 210 özel sağlık kuruluşuyla SGK'nın sözleşmesi var.''

Şahin, özel hastanelerden sağlık hizmeti alan SGK'lılara çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

''Bu olayın doğrudan fark edilmesi çok zor. Özel sağlık sigortasıyla özel hastanelerde tedavi gören SGK'lılar sigorta şirketleriyle SGK'ya ödeme yapılıp yapılmadığını sorarak mükerrer ödeme yapılmasının önüne geçebilirler. Vatandaşlarımız, tedavi giderleri özel sigorta şirketleri tarafından karşılandığında, bize mükerrer ödeme yapmayın uyarısında bulunabilirler. Burada esas görev SGK personeline düşüyor. İzmir ve Muğla'daki ekiplerimiz ödeme yapılan her evrakı tek tek inceleyerek görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar.''

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin de, bu konudaki araştırmalarının devam ettiğini belirterek, ''Bunlar tespit ettiklerimiz, daha tespit etmeye devam ediyoruz'' dedi.

Keskin verilecek cezalara ilişkin de ''Sözleşmemize göre, bizim adımıza yapılmayan sağlık giderlerinin bize faturalandırılmasının cezası bize gönderilen fatura bedelinin 5 katı. Bir de her ay için 10 bin lira ceza'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10890 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim