• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

SGK'dan ilaç açıklaması: "İddialar gerçeklerle bağdaşmıyor"

SGK'dan ilaç açıklaması: "İddialar gerçeklerle bağdaşmıyor"
SGK açıklama yaptı: "Kurumumuz vatandaş mağduriyetine neden olunmaması için gerekli tüm tedbirleri almakta olup söz konusu haber ve iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır."

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aralarında kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların tamamının Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını ve Kurum bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer aldığını belirterek, bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmadığını bildirdi. Bu ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durumun olmadığını vurgulayan SGK, Türkiye’de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurtdışından temini mümkün olduğunu kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada son günlerde bazı basın yayın organlarında, aralarında kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere çok sayıda ilacın piyasada bulunamadığı, bu nedenle ilaçların karaborsaya düştüğü ve vatandaşların ilaca ulaşmakta büyük sorunlar yaşadıklarına yönelik haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye’de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı ve Avrupa ülkeleri referans alınarak belirlendiğine dikkat çekilerek, “Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılıp fiyatları yine Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ilaçların geri ödenebilmesi için ürün sahibi tarafından Kuruma başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruları değerlendirilen ilaçlardan listeye alınmasına karar verilenler Kurum web sitesinde (www.sgk.gov.tr) yayınlanıyor” denildi.

"LİSTEDE YER ALAN İLAÇLARIN TAMAMI SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN RUHSATLANDIRILDI"

Haberlere konu listede yer alan ilaçların tamamının Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olup Kurum bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer aldığının vurgulandığı açıklamada, bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmadığının altı çizildi. Ödeme listesinde yer alan ancak herhangi bir nedenle firması tarafından piyasaya verilemeyen ilaçların ise Türk Eczacıları Birliğine yurt dışından getirtildiği ve Kurum tarafından ödemesi yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda; örneğin merkaptopürin etkin maddeli ilaçlar 7,91 TL - 9,07 TL arasında piyasa fiyatları ile Türkiye’de ruhsatlıdır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların tamamı ödeme listesinde mevcut olup, ilaçlar piyasada bulunmaması durumunda Kurumumuzca Türk Eczacıları Birliğine yurt dışından temin ettirilmektedir. Söz konusu haberlerde belirtildiği gibi ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durum söz konusu olmayıp; Türkiye’de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurtdışından temini mümkün bulunmaktadır. Kurumumuz vatandaş mağduriyetine neden olunmaması için gerekli tüm tedbirleri almakta olup söz konusu haber ve iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim