• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

SGK’lının trafik kazası çilesi

SGK’lının trafik kazası çilesi
Her gün onlarca yurttaşımız trafik kazalarına kurban veriyoruz.

2010 yılında Türkiye genelinde geçen yıl meydana gelen yaklaşık 300 bin trafik kazasında 4 bin 300 kişi öldü, 200 bin kişi yaralandı.

Trafik kazalarının 3 bin 393’ü ölümle, 17 bin 513’ü ise yaralanma ile sonuçlanırken 188 bin 663’ü ise maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti. Kazalarda toplam 980 milyon 209 bin 298 liralık maddi hasar meydana geldi.

Görüldüğü gibi, trafik kazasına uğrama ihtimali oldukça yüksek.

Kazaya uğrayan vatandaşların maddi ve manevi kayıpları yanında tedavilerinde de sorun yanşaması da sıkıntılara neden oluyor.

Trafik kazası geçirmiş kişilerin tedavi giderlerinin yükümlü sigorta şirketleri tarafından karşılanması öngörülmüş.

Özellikle mevzuattan kaynaklanan nedenlerden dolayı trafik kazası sonucu yaralanan SGK sigortalılarına hastaneler tarafından verilen sağlık hizmetleri önce vatandaşa fatura edilip, tutarı vatandaştan tahsil edilmekte, daha sonra ise ilgili sigorta şiketinden tahsil etmesi şeklinde uygulama yapılmaktadır.

Sigorta şirketlerinden bu harcamaların tahsili sırasında da çok sorunlar yaşanıyor.

Özellikle trafik kazalarında ağır yaralanan SGK sigortalılarının, SGK üzerinden tedavilerinin yaptıramamaları nedeniyle peşin olarak ödemeleri çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu durumda da vatandaşla hastaneler karşı karşıya geliyor.

Uygulama nasıl?

SGK sigortalıları ile geçindirmekle yükümlü oldukları kişilerin trafik kazası geçirmeleri nedeniyle SGK tarafından yapılan tedavilerine ilişkin masraflardan kusur oranına tekabül eden kısmı, kastı veya suç sayılır hareketi ile olaya sebebiyet veren kişiler ile bunların mali mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketinden (poliçe limiti dahilinde) tahsil edilmekte.

Zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların neden olacakları zararların karşılanması amacıyla oluşturulan Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının işleyişine, Hesaptan yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği ile düzenleniyor.

Sorumluluk ve sigortaya ilişkin hükümleri ve teminat limitleri içinde kalan zarar ve giderlerden bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları karşılanıyor.

Özellikle sağlık harcamalarında büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu nasıl ki, sağlık yardımları için prim alıyorsa, trafik kazaları dahil sağlık yardımı verebilmelidir.

Burada yaşanan mağduriyetler o kadar fazla ki, dokunduğunuz her bir kişiden aynı yakjınmayı duyuyorsunuz.

Çözüm; trafik kazalarında sağlık yardımlarının yine SGK tarafından karşılanması ve sigorta şirketlerinden talep etmesidir. Yoksa vatandaşın bu tutarları ödeyip, sonra sigorta şirketinden tahsil etmesi büyük sıkıntılara yol açıyor.

Resul Kurt

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5413 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim