• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

SGK'nın FTR düzenlemesinin iptali için Danıştay'a başvuruldu

SGK'nın FTR düzenlemesinin iptali için Danıştay'a başvuruldu
SGK'nın, felçli hastalara özelde uygulanan tedavi kotası sınırını yarıya indirmesi hastaları mağdur etti. A grubunda yer alan felçli ve spastik hastalara 23 bin 400 lira fazladan ödeme yükü getirdi. Muayene bekleme süresi 6 aydan 2 yıla çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hekimlere günde 16 yerine 8 SGK'lı felçli hasta bakma sınırı getirmişti. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın imzasıyla yayınlanan genelge, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru başına günde en fazla 16 olan ve 'A grubu' denen felçli, spastik hasta kotasını yarı yarıya düşürdü. Ağrılı hastalar olan B ve C grubu için de günlük bakılan hasta sayısı 60'tan 48'e indirildi. Böylece SGK'nın özelde karşıladığı hasta sayısı yüzde 20 azaltılmış oldu. 1 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe giren genelge binlerce hastayı zora soktu.

PARAN YOKSA TEDAVİ DE YOK

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, yeni kota uygulamasının hastaya getireceği ek yükü hesapladı. Ücretlerin hastaların cebinden ödeyemeyeceği kadar yüksek olduğuna vurgu yapan Demek Başkanı Orhan Demir, "Bu hali ile parası olanın sağlık hizmetine ulaştığı, olmayanın ise ulaşamadığı sağlık sistemini ortaya çıkarmaktadır. Kısaca bu tür düzenlemeler 'paran yoksa tedavi olma' anlamına geliyor" diye konuştu.

seans.jpg

SGK: Mağduriyet yaşanmayacak

Konuyla ilgili açıklama yapan SGK yetkilileri, mevzuatta hekim sayısının sınırlandırılmasına yönelik bir düzenlemenin bulunmadığını belirtti. SGK, "Bu nedenle 10 fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi bulunan bir sağlık hizmeti sunucusundan günlük 480 poliklinik, 120 (A) ve (B) grubu işlem, 640 (C) ve (D) grubu işlem fatura edilebilecek. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanacak hasta sayısının artmasına rağmen mağduriyet yaşanamayacak" dedi.

Hastalar zorda

Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Demeği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, zamanında tedavi olamayan hastanın tedavisinde ciddi aksaklıklar yaşandığını, kimi hastaların da tedaviyi yarıda kesmek zorunda kaldığını aktardı. Karar çıkmadan önce devlet ve üniversite hastanelerinden bekleme süresinin 6 ile 1 yıl arasındaydı olduğunu ifade eden Ketenci, "Şimdi 2 yıla kadar çıkabiliyor. Aynı şekilde özel merkezlerde de bekleme sorunu ortaya çıktı" dedi.

İptal için karar Danıştay'da

Ketenci şöyle devam etti: "SGK hasta başı seans ücreti olarak 130 lira ödeme yapıyor. Eğer hastalar bunu kendi cebinden ödemeye kalkarlarsa özelde en az 250 lira ödemek zorunda kalacak. Hastaların yaklaşık 50 seans tedavi görmesi lazım. Bu parayı kaç hasta verebilir? Konuyla ilgili itiraz dilekçemizi verdik. Demek olarak ayrıca Danıştay'a iptal davası açtık. Dava şu an devam ediyor.

NESRULLAH SONAY

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5780 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim