• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

SGK'nın sevindiren uygulaması

SGK'nın sevindiren uygulaması
Beğenilen uygulamayı SGK yaptığı bir duyuru ile Türkiye'nin diğer bölgelerinde de başlattıklarını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yasal ödeme süresi geçmiş işveren borçlarını Antalya'nın bazı ilçelerinde Sosyal Güvenlik Merkezleri (SGM) ve bankalar yolu ile tahsile başlamıştı.

Beğenilen uygulamayı SGK yaptığı bir duyuru ile Türkiye'nin diğer bölgelerinde de başlattıklarını açıkladı.

SGK, Antalya'nın bazı ilçelerinde yasal ödeme süresi geçmiş işverenlerin cezalı pirim borçlarını, il merkezine gitmeden ilçelerdeki Sosyal Güvenlik Merkezleri (SGM) aracılığı ile yapmalarını sağlayan bir uygulama başlatmıştı. Yapılan uygulamadan olumlu veriler elde eden SGK, internet sitesinde yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye'nin diğer bölgelerinde de bu uygulamaya başladıklarını duyurdu.

SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Pirim Tahsilat Daire Başkanı İbrahim Ulaş imzası ile yayınlanan duyuruda; işverenlerin yasal ödeme süresi geçmiş sigorta, işsizlik sigortası primleri ve damga vergisi borçlarını ödemek için il merkezlerine gitmek zorunda kaldıkları, bu durumun işverenleri mağdur ettiği ve yakındıkları ifade edilerek, Antalya'da uygulanan, ilçelerdeki SGM'ler aracılığı ile gecikmiş tahsilatların diğer bölgelerde de illere gidilmeden yapılacağı açıklandı. Yazılı açıklamada, on-line bankacılık sistemine geçilene kadar SGM'ler aracılığı ile Ziraat Bankası üzerinden bahsedilen borçların ödenebileceği belirtiliyor.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, uygulama ile diğer bölgelere örnek oldukları için mutlu olduklarını belirtti. Erol, "Bundan sonra geçmiş dönemlere ait pirim borcu bulunan işverenlerimiz, ilçe merkezlerindeki SGM müdürlüklerine müracaat edip borç dökümünü alabilecek. Aldıkları borç dökümünü aynı gün Ziraat Bankası'na gidip yatıracaklar. Bankaya yatırılan pirim borcu, aynı gün itibari ile SGK'ya ödenmiş sayılacak, İşverenlerin bankaya yatırdıkları paralar bir sonraki iş günü sonunda SGK sistemine işlenecek." diye konuştu. Selim Erol, sağlık alanında ciddi ilerlemelerin olduğunu, yapılan her çalışmanın vatandaşlar için olduğunu sözlerine ekledi.

Yeni uygulamanın işverenleri çok mutlu ettiğini kaydeden Kumluca Sosyal Güvenlik Merkezi (SGM) Müdürü Mehmet Çoban da, "Müdürlüğümüz bu çalışması ile iş kaybını önlemek, ve vatandaş odaklı hizmet vermeyi amaçlamaktadır." diye konuştu. Çoban, Batı Antalya'nın en fazla iş hacmine sahip ilçesi Kumluca'nın uygulamadan memnun olduğunu işverenlerin sadece borç ödemek için il merkezine kadar gitmelerine gerek kalmadığını ifade etti.

İş yoğunluğu nedeni ile SGK pirim borcunu zamanında yatıramayan Sabri Alpay isimli işletmeci, pirim borcunun cezalı bir şekilde yatırılıp yatırılamadığını sormak için geldiği Kumluca Sosyal Güvenlik Merkezi'nde borcunu Antalya'ya gitmeden ödeyebileceğini öğrenince çok mutlu olduğunu söyledi. Alpay, şunları söyledi: "Bizler işverenler olarak bir dakikayı bile değerli buluyoruz. Bu yüzden daha önceleri zamanında yatıramadığımız pirim borcu için, Antalya'ya gitmek zorunda kalıyorduk. Bu ise bize hem iş gücü kaybı, hem masraf, hem de yolculuk yaptığımız için risk taşıyordu. Şimdi ise cezalı borçlarımızı ilçe merkezimizden yatırabileceğiz. Geç kalmış bir uygulama. Otomasyon çıktığı zaman bu işlemde olmalıydı. Yine de uygulamayı başlatanlara çok teşekkür ediyorum."

Kumluca Ziraat Bankası Müdürü Mustafa Demirci de, bankalarının zaten SGK'nın normal ödemelerini tahsil ettiğini hatırlatarak, "Şimdi ise SGK'nın kendi yaptığı yeniliklerle, işverenlerin geçmiş cezalı pirim borçlarını da bankamız yolu ile ödüyoruz. Şu an bir problem yok." dedi. Demirci, bu tahsilat için Ziraat Bankası'nın seçilmesinin ise Türkiye'nin her yerinde şubesi olması nedeni ile isabet edildiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2470 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim