• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sgk’nın Yeni Tasarruf Tebliğine Tepki

Sgk’nın Yeni Tasarruf Tebliğine Tepki
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Afyonkarahisar Şube Başkanı Hasan Dişyar, SGK’nın özel sağlık kuruluşlarında yapılan ameliyatlarda kullanılan malzemelerin geri dönüşümlü

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Afyonkarahisar Şube Başkanı Hasan Dişyar, SGK’nın özel sağlık kuruluşlarında yapılan ameliyatlarda kullanılan malzemelerin geri dönüşümlü olarak tekrardan kullanılmasına ilişkin tebliğine tepki göstererek, “Sağlıkta tasarruf demek ölüm demektir. Bu uygulama aynı zamanda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti de arttırabilir” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tek kullanımlık malzemelerin tekrar tekrar kullanılmasına ilişkin tebliğine sağlık çalışanları olarak karşı olduklarını dile getiren Hasan Dişyar, bunun yanlış yürütülen sağlık politikalarının bir ürünü olduğunu belirtti. Bu tür tasarrufların sağlığın kalitesini düşürerek, niteliksiz halde getirebileceğine işaret eden Dişyar, şunları söyledi:

“Özellikle kritik ameliyatları da kapsayan bu düzenleme, hastalar açısından büyük risk taşıyor. Tebliğe göre örneğin bir kalp ameliyatında kullanılan malzemeler mikroptan arındırılarak başka bir hastada kullanılacak. Bunun riskleri ise ölümcül olabilir. Bu tebliğ özellikle kan yoluyla bulaşan AIDS ve Hepatit grubu hastalıklarına davetiye çıkarır. Sağlıkta tasarruf demek ölüm demektir, insan hayatı ile oynamak demektir. Bu yüzden de malzemelerin ameliyatlarda ikinci defa kullanılmasını biz sağlık çalışanları olarak kesinlikle kabul etmiyoruz.”

“UYGULAMADAN DOĞAN SIKINTILARIN SORUMLUSU OLARAK BİZ GÖSTERİLECEĞİZ”
Tebliğin sağlık çalışanları açısından yaratacağı olumsuzluklardan da bahseden Dişyar, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bu uygulamaya göre malzemelerin ikinci defa kullanılmasının ardından doğabilecek her türlü olumsuzluktan doktor, sağlık çalışanları ve hastane yönetimi sorumlu tutuluyor. Bu ne demek? İkinci defa kullanılan bir malzemeden dolayı eğer hastada herhangi bir komplikasyon meydana gelirse bunun sorumlusu bizler olacağız. Kısacası bu uygulama bizleri hastalarla daha fazla karşı karşıya getiren ve sağlık çalışanlarına karşı var olan mevcut şiddetin artmasına yol açabilir. Bu tür olumsuzluklara mahal vermemek için bu ve buna benzer sağlığın kalitesini düşüren uygulamalardan vazgeçilmelidir. Bu tür uygulamalar yerine ülkemizde yaşayan bütün yurttaşlarımıza 1. sınıf sağlık hizmetinin verilmesi için gerekli düzenlemelerin önü açılmalıdır.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim