• BIST 9524.59
  • Altın 2511.01
  • Dolar 32.5588
  • Euro 34.6764
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

SGK'ya başvurabilirsiniz

SGK'ya başvurabilirsiniz
Herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa tabii ki SGK'ya başvurarak genel sağlık sigortalısı olabilirsiniz.

Soru: Sadettin Bey, ben 18 yaşımı doldurdum. Annem ve babam ayrılar. Babam işsiz ve annem de dedemin sağlık sigortasından yararlanıyor.
Dolayısıyla ben ikisi üzerinden de sağlık yardımı alamıyorum. Bu durumda ben SGK'ya başvurarak genel sağlık sigortalısı olabilir miyim? Yani prim ödemeden sağlık yardımı alabilir miyim? M. Uğur
Cevap: Değerli okurum, herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa tabii ki SGK'ya başvurarak genel sağlık sigortalısı olabilirsiniz. Ki zaten 1 Ocak 2012 itibariyle zorunlu olarak başvurmanız gerekecek. Yapılacak gelir testinde, ailede size düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa, prim ödemeden sağlık yardımı alabilirsiniz.

Bağ-Kur borcunuz karşınıza çıkar

Soru: Sadettin Bey, ben 1982 yılında SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Toplam SSK günüm 6.450 gün olup, emeklilik için yeterli sayılıyor. Ancak 4 Ocak 2006 itibariyle vergi kaydımdan dolayı Bağ-Kur borcum bulunuyor. Ben bu borcu ödemeden sadece SSK günlerimle emekli olmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Selim O.
Cevap: Selim Bey, yasa gereği SGK, Bağ-Kur borcunuzu tahsil etmeden size SSK emekli aylığı bağlamaz. Ancak sizin durumunuzda olup da mahkeme yoluyla emekli olanlar var. Dilerseniz yargı yoluna başvurabilirsiniz.

İkramiyenizi riske atmayın

Soru: Sadettin Bey, ben TSK'da uzman çavuş olarak çalıştım ve yıpranma sürem de dahil olmak üzere 26 yıl 2 aylık hizmetim varken istifa ettim. Şu an emekli olmak için yaşımın dolmasını bekliyorum. Bu arada SSK kapsamında çalışma imkânım da var. Fakat SSK'lı olmam halinde birikmiş ikramiyemi alabilecek miyim? Siz ne tavsiye edersiniz? Fatih Ö.
Cevap: Fatih Bey, memurlara ikramiye ödenmesi konusunda şu an TBMM'de bulunan bir çalışma var. Buna göre eğer bundan sonra SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmaz da yaşınız dolduğunda emekli olursanız, ikramiyenizi sorunsuz bir şekilde alacaksınız. Eğer SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak çalışırsanız, bu kez ikramiye alabilmek için 1475 sayılı İş Kanunu'ndaki kıdem tazminatı hükümlerine tabi olacaksınız. Bu hükümlere göre ikramiyeye hak kazanıp kazanmadığınıza bakılacak. Yani ikramiyeniz büyük ölçüde riske girecek. Dolayısıyla eğer mecburiyetiniz yoksa emeklilik tarihinize kadar SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmamanızı tavsiye ederim.

Ucuz dolandırıcılara dikkat!

Biz suç duyurusu yapmaktan, şikâyet etmekten ve açıklama yapmaktan bıktık ancak onlar ucuz dolandırıcılıktan bıkmadılar. Evet, yıllardır kendilerini Sosyal Güvenlik Müfettişi veya Sigorta Müfettişi diye tanıtarak, işverenlere kitap, dergi, ajanda vb. şeyler satmaya kalkan bir güruh var. Neyse ki işverenlerimiz Sosyal Güvenlik Müfettişleri camiasını tanıdıklarından, çoğu kez bu tür aldatmalara kanmıyorlar. Yine de Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği Başkanı olarak buradan tekrar etmek istiyorum; ne dernek olarak ne de şahsi olarak hiçbir Sosyal Güvenlik Müfettişi kitap, dergi, ajanda vb. şeyler satmaz, buna tenezzül etmez. Böyle bir aldatmayla karşılaşan vatandaşlarımızın (0312) 473 81 86 no'lu telefona bilgi vermesini rica ediyorum.

Sadettin ORHAN
[email protected]
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim