• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

SGK’ya ‘kan şekeri ölçüm çubuğu’ önerisi

SGK’ya ‘kan şekeri ölçüm çubuğu’ önerisi
Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, SGK’lı diyabet hastalarının 10 Ocak’tan bu yana temin etmekte zorluk çektiği ‘kan şekeri ölçüm çubuğu ...

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, SGK’lı diyabet hastalarının 10 Ocak’tan bu yana temin etmekte zorluk çektiği ‘kan şekeri ölçüm çubuğu sorunu’ için kuruma çözüm önerilerinde bulundu.

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Sosyal Güvenlik Kurumu’na mensup (SGK’lı) diyabet hastalarının 10 Ocak’tan bu yana temin etmekte zorluk çektiği ‘kan şekeri ölçüm çubuğu sorunu’ için kuruma çözüm önerilerinde bulundu. Sorunun hukuki çerçevesini çizen Prof. Dr. Şükrü Hatun, şu hususlara işaret etti: “İdare, yürütmenin durdurulması kararının gereğini derhal yerine getirirken, hukuki açıdan hastaların kazanılmış haklarını ortadan kaldırmamaya özen göstermeli ve yürütmeyi durdurma kararında belirtilen amaca uygun şekilde idari işlem tesis etmelidir. Kurumunuzun Genelgesi ile şeker hastaları şeker ölçüm çubuklarını belirli bir süre için kendileri finanse etmek zorunda kalacaklar ve ödedikleri tutarları da Devlet’ten geri almaları ayları bulacak bir süre sonunda olacaktır. Bu uygulama, yaşlı, ağır derecede hasta diyabetlilerin şeker ölçüm çubuğu alımını zorlaştıracağı gibi, hastaların şeker ölçüm çubuklarını almadan önce iki kez düşünmesine ve böylelikle şeker düzeylerini ölçmemelerine neden olacaktır. Dolayısıyla uygulama kamu sağlığını olumsuz etkileyecek, kamu kurumlarının ve eczanelerin iş yükünü arttıracaktır. Açıktır ki, idarenin görevi, yürütmeyi durdurma kararlarının gereklerini yerine getirmenin yanı sıra her türlü idari işlemin tesisinde kamu yararını sağlamak olmalıdır. Yukarıdakiler ışığında diyabet hastalarını bürokratik işlemlere maruz bırakan ve diyabet hastalarını mağdur eden şeker ölçüm çubuklarının Medula sisteminden çıkarılmasına yönelik uygulamaya son verilmesini, konunun diyabetli milyonlarca hasta için aciliyeti göz önüne alınarak, ilgideki genelgenin iptal edilerek şeker ölçüm çubuklarının Medula sistemine ve dolayısıyla hastaların erişimine mümkün olan en kısa sürede dahil edilmesini saygılarımızla talep ederiz.

Çözüm önerisi

Çocuklarda diyabetle uğraşan ve diyabetlilerin hakları için uzun süredir mücadele eden hekimler olarak ülkemizde diyabetlilere sağlanan sosyal güvenlik imkanlarının oldukça iyi olduğunu, bizlerin ve hastaların şimdiki sistemden bir yakınmasının olmadığını düşünüyoruz ve mahkeme kararlarının kazanılmış hakların kaybına neden uygulanmasını bekliyoruz. Bu düşünceler çerçevesinde SGK’nın şu andaki (her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için 0.55 TL) fiyattan provizyon yöntemiyle sistemi açmasının, hekim raporuyla daha yüksek fiyatla şeker ölçüm çubuğu alması gerekenlere ise teminen ödeme seçeneğini sunmasının mahkeme kararına uymak açısından yeterli olduğunu düşünüyoruz.”


YENİ MESAJ

Bu haber toplam 4086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim