• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sıcak çarpması acil ve tehlikeli bir durum!

Sıcak çarpması acil ve tehlikeli bir durum!
Acil tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabiliyor.

Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın istenmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu durumdan en çok çocukların, yaşlıların, yüksek tansiyonu olanların, şeker, kalp ve solunum yolu hastalarının sokak çocuklarının ve evsizlerin etkilendiğini bildirdi.

Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, yaptığı yazılı açıklamada hissedilen hava sıcaklığının ortamın sıcaklığına, nem oranına ve hava hareketine bağlı olarak değişebildiğini belirterek, "Vücudumuz, bazı fizyolojik olaylarla (terleme, damar genişlemesi) sahip olduğu ısı düzenini korumaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda, güneş ışınlarına fazla maruz kalan vücudun ısısı çok yükselir ve sıcak çarpması gelişir. Sıcak çarpan bir kişide; solunum hızlanması, nabız yüksekliği, idrar azalması, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülür. Uzun vadede ise daha kalıcı hasarlara yol açar. Bunlar; deri dokusunun yaşlanması ve esnekliğini kaybetmesi, stres artışı ve çabuk sinirlenme, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış, gözde katarakt oluşumu, deri kanseri, koma ve ölümdür" ifadelerini kullandı.

ACİL TEDAVİ EDİLMELİ
Güneş veya sıcak çarpmasının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabildiğini kaydeden Gül, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39.4 derecenin üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır. Sıcak çarpmasının acil ve tehlikeli bir durum olduğu unutulmamalıdır."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, aşırı sıcaklar, nem ve güneş ışınlarından korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı:

"Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmayın. Denize girmeyin. Güneşlenmeyin. Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmayın. Aşırı hareketlerden kaçının, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edin.Güneşe çıkmadan veya güneşlenmeden önce deriye uygun bir koruyucu krem sürün. Bulutlu ve kapalı bir havada da güneş yanığı oluşabileceğini unutmayın. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın.Açık renkli, hafif, geniş ve pamuklu giyecekler tercih edin. Güneş altında bulunmanız gerekiyorsa şapka ve gözlük kullanın. Bol sıvı gıdalar alın. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketin. Özellikle su için. Fazla terleme ile kaybedilen sıvının, sıcak çarpmasında etkili olduğunu unutmayın. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurun. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin. Yağlı ve ağır yemekler yerine salata, çorba gibi hafif yemekler seçin.Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin.Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. Çabuk bozulma riski olan besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterin.Bebek, çocuk, engellileri ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim