• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sıcak su torbalarına dikkat! Dezavantajı çok fazla...

Sıcak su torbalarına dikkat! Dezavantajı çok fazla...
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden sıcak su torbalarının nörolojik hastalar ve diyabetliler için tehlikeli olabileceği bildirildi. Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu,..

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, sıcak su torbalarının hem avantajlı hemde dezavantajlı olduğunu belirtti.

Sıcak su torbalarının sadece soğuk havalarda kullanılmadığını belirten Saraçoğlu, bu tarz torbaların spor yaralanmalarında veya fizik tedavide kullanılabildiğini söyledi.

Akut dönemde sıcağı tercih etmediklerini anlatan Saraçoğlu, sıcağın damarları genişlettiğini, böylece var olan ödem ve kanlanmanın arttığını ve daha çok şişkinlik ve mikropsuz iltihabın oluştuğunu söyledi.

Saraçoğlu, ''48 saat gibi bir süre geçtikten sonra yaralanmalarda eklem hareketini normale döndürmek için sıcak uygulamaları öneriyoruz'' diye konuştu.

-SICAK SU TORBALARININ KULLANIMI-
Saraçoğlu, özellikle kış aylarında sıcak su torbalarının kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak arttığını ifade etti.

Sıcak su torbalarının kauçuktan, ağzı sıkıca kapatılabilen, sızıntı yapmayan uygun araçlardan yapılması gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, şöyle konuştu:

''Acillere, sıcak su torbalarının uygun kullanılmaması nedeniyle bir çok yanık vakası geliyor. Bunun nedeni insanlar sıcak suyu plastik şişelere veya kavanozlara koymaktalar. Böylece ciddi yanık ve kesikler oluşabiliyor. Çok tehlikeli. Özellikle kış aylarında bu tip vakalar sık geliyor ve hiç istemediğimiz şeyler. O yüzden güvenilir, temiz, yeni bir sıcak su torbası temin etmek önemli. Bir de bunun doğrudan insan vücuduna değmemesi lazım. Çünkü yüksek ısı yanıklara neden olabiliyor.''

-''DİYABETLİLER DİKKAT ETMELİ''-
Diyabet hastası veya nörolojik hastalarda hissizlik gibi durumlarla karşılaşılabildiğini belirten Saraçoğlu, bu tür durumlarda hastaların sıcaklığı anlayamadığını söyledi.

Bu tip hastaların sıcaklığı hissetmediğini anlatan Saraçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hastalarımız üşürler, ısınmak için aileleri de genelde sıcak su torbalarını kullanır. Hastanın ayağının altına sıcak su torbası koyarlar. Sabah kalktığımızda bir bakarız ki hastanın ayaklarının altı yara olmuş. Bu durum ile özellikle diyabet hastalıklarında karşılaşıyoruz. Diyabetlilerin, özellikle ayak ve ellerinde hissizlik oluşur. Ancak çoğu zaman hissetmediklerinin farkında bile olmazlar. Bundan dolayı sıcak su torbaları bu tip hastalar için tehlike oluşturuyor.''

-''AĞRI NEDENİ İYİ BİLİNMELİ''-
Sıcak su torbalarının çeşitli ağrıları dindirmek maksadıyla da kullanıldığını anlatan Saraçoğlu, örneğin sıcağın kadınların adet dönemindeki ağrılarına iyi geldiğini ifade etti.

Doktorların, bazı ağrıları dindirmek için sıcak su torbalarını önerdiğini belirten Saraçoğlu, ancak ağrı nedeninin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Saraçoğlu, şunları kaydetti:
''Hastalara bazı ağrılar için sıcak su torbası önerebiliyoruz. Ancak, bu ağrının altında başka bir şey olmadığını bilmemiz gerekir. Eğer vücutta bir enfeksiyon varsa, bu sıcaklık o enfeksiyonun artmasına ve vücuda daha hızlı yayılmasına neden olabiliyor. Örneğin, karın bölgenizin ağrıma nedeni bir apandisitte olabilir. Böyle bir durumda sıcak su torbasını o bölgeye koyarsanız, apandist hızla büyüyecek, genişleyecek ve patlayarak vücuda yayılacak. Daha tehlikeli bir hal alacak. O yüzden kendimizle ilgili durumumuzu bilmiyorsak, normalde yaşamadığımız bir ağrı varsa bunları kullanmayı önermiyoruz.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2968 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim