• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sıcaklar bastırmadan kalbinizi korumaya alın

Sıcaklar bastırmadan kalbinizi korumaya alın
Yaz sıcağında yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketilmeli, raf ömrü uzatılmış gıdalara dikkat edilmeli...

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının sürekli olarak değişmesi ile birlikte bunaltıcı hava da kendini yavaş yavaş hissettiriyor. Bu tür ısı değişimleri, sadece hipertansiyon ve kalp hastalarını değil, sağlıklı bireyleri dahi olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklıklarının sürekli değiştiği şu günlerde kalp sağlığı için alınan önlemlerle, kendini yavaş yavaş hissettirecek bunaltıcı sıcakların olumsuz etkisini ez aza indirebiliriz. Peki kalp sağlığını korumak için ne tür önlemler almak gerekiyor? Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölüm'ünden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, iklim değişikliklerinin kalp hastalıklarına etkisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Son yıllarda belirgin olarak hissedilen küresel iklim değişiklikleri ile birlikte yaz ayları artık deniz, güneş ve tatil gibi güzelliklerle anılmaktan öte genel vücut sağlığının hassasiyetle korunması gereken bir dönem olarak tanımlanmaktadır. Bazı durumlarda can kaybına dahi neden olabilen sıcak havalarda çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Örneğin; Brezilya'nın Sao Paulo kentinde 2004 yılında yayımlanan, iklim ve gelir düzeyi ile kalp hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel bir makalede, 20 C altına inen her 1 C sıcaklık ile kalp hastalıkları 15-64 yaş arası grupta yüzde 2.6 artış gösterirken 20 C üzerine sıcaklığın çıkması ile bu grupta ölüm ile ilgili bir istatistiksel ilişki saptanmadığı bildirilmiştir.

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ SAĞLIĞI ETKİLİYOR
Ancak 65 yaş üzeri grupta ise bu durum tam tersi bir davranışla her 1 C artış için yüzde 2 ölüm oranında artış olarak saptanmıştır. Bu araştırmaya göre erkek hastaların havanın ısınmasından daha fazla etkilendiği görülmüştür. Sıcaklık artışları erkeklerde 60-64 yaş arası hastaları, kadınlarda ise 70 yaş ve üzerindekileri etkilemektedir. Bu araştırmadan da görüleceği gibi 'Yaş' küresel iklim değişikliklerinden en çok etkilenen parametredir.

GÜNEŞ BANYOSU YAPARKEN DİKKAT ETMELİ
- Yağlı, bol kalorili yiyeceklerden kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketilmeye çalışılmalıdır. Hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalara dikkat edilmelidir.
- Alkol, özellikle sıcak havalarda tüketilmemelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, açık havada alkol tüketilmemelidir.
- Sıcak havalarda günde 3,5- 4 litre su tüketilmelidir. Bu miktarda sadece tüketilmesi gerekli olan su olup, soda, kola, çay, kahve vb sıvıları içermemektedir.
- Sıcak havalarda açık renkli, hafif, pamuklu, rahat ve bol, terleme ile vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı giysiler kullanılmalıdır.
- Özellikle, yaz aylarında, güneşin en tepede olduğu saatlerde açıkta dolaşılmamalıdır.
- Sodalı, kolalı içecekler ile maden suyunun aşırı tüketimine dikkat edilmeli ve bu içeceklerin kan basıncını arttırabileceği akılda tutulmalıdır.
- Denize, güneşin en eğik olduğu saatlerde girilmesi, kumda güneş banyosunun özellikle kalp hastaları için uygun olmadığı akılda tutulmalıdır.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim