• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sıcaklıkta ani düşüşe sağlık uyarısı

Sıcaklıkta ani düşüşe sağlık uyarısı
Aşırı nem ve sıcaktan sonra sıcaklık 12 derece birden düştü. Türkiye'nin büyük bir bölümünde sağanak ve fırtına etkili oluyor. Uzmanlar ani hava değişikliğinin hastalığa yol açtığı uyarısı yaptı.

Balkanlar'dan önceki akşam gelen soğuk hava dalgası, hava sıcaklığını Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde 10-12 derece birden azalttı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonuna kadar bahar yağmurları uyarısı verdi. Sıcaklıkların özellikle Marmara bölgesinde hissedilir ölçüde düşeceğini belirtildi ve kısa süreli sağanak yağışların sel taşkınlarına neden olabileceğine dikkat çekildi. Yağışlar, hafta sonuna kadar özellikle Doğu Karadeniz'de etkisini gösterecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yurdun yağışlı ve serin havanın etkisine girdiğini belirterek, "Kuvvetli yağışlar, fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgar ve ani sıcaklık düşüşünün oluşturabileceği olumsuz koşullara karşı vatandaşlarımız dikkatli olsunlar" dedi. Hava tahmini Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, serin ve yağışlı hava dalgasının Balkanlar'dan geldiğini belirterek, "Birkaç gündür alçak hava basıncı ve sıcak hava hakimdi. Özellikle kuzey kesimlerde hava hissedilir derecede düştü. Soğuk ve yağışlı hava hafta sonuna kadar etkisini sürdürecek. Cuma gününden itibaren ise ülke genelinde mevsim normallerinde bir hava bekliyoruz" diye konuştu.

BALKANLAR'DAN...

Türkiye'nin kuzeybatı kesimleri Balkanlar'dan gelen serin ve yağışlı havanın etkisine girdi. Yurdun kuzeybatı kesimlerinde 10-12 derece azaldı. Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri ile Kütahya, Afyon, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Amasya ve Tokat çevrelerinde görülen yağışlar, Zonguldak, Bartın, Düzce ve Sakarya çevrelerinde şiddetli, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Bolu, Karabük, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde kuvvetli oldu. İstanbul'da önceki akşam başlayan sağanak yağışlar, dün sabah da etkisini gösterdi. Hava sıcaklıkları ise 18-25 derece gerçekleşti. .

BODRUM'DA FIRTINA

Bodrum'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Torba, Güvercinlik ve Gündoğan koyunda gün boyu yoğun dalgalar oldu. Karabük'ten İstanbul'a dönen yangın söndürme helikopteri kötü hava koşulları nedeniyle Zonguldak'ta araziye niş yaptı. Bu arada rüzgâr, Marmara, Batı Karadeniz, Ege ve İç Anadolu'nun kuzey batısında kuvvetli (40-60 km/s), esti. Meteoroloji vatandaşları ve ilgilileri meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı uyardı. Bugün üç büyük ilde ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL:
Rüzgâr kuzeyden kuvvetli esecek. Hava parçalı ve az bulutlu.
(27)

ANKARA:
Hava parçalı ve az bulutlu.
(27)

İZMİR:
Rüzgâr kuzeyden kuvvetli esecek. Hava az bulutlu ve açık.
(31))

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KORUNMASI GEREKİYOR
Dr. Engin TÜRKMEN (Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dahiliye Uzmanı):
Dış ortamdaki 10 dereceden fazla bir ısı düşüşü bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Mikroplar, vücuda daha çok girip hastalık yapabilir. Özellikle bu dönemde vücut ısısı farkının korunması için uygun kıyafet seçimi, yağmurlu havalarda ıslanmamak için şemsiye kullanımı, sinüzit oluşumuna neden olacağı için ıslak saçla dışarıya çıkılmaması dikkat etmemiz gereken önemli birkaç noktadır. Vücut ısısını artırmak için; sıcak çorba, çay, kahve tüketilmeli, vitamin desteği için bol ve taze sıkılmış meyve suyu içilmesi, B+C kompleks vitamin takviyesi yapılabilir. Özellikle sabah kahvaltısını güçlü bir şekilde yapmak, enerji vermesi açısından bal ve tereyağı yemek, sıcaklığın birden bire düştüğü dönemlerde önemlidir. Fırsatçı olan bir diğer mikrop grubu da klimaların havalandırma bölümlerinde gizlenmektedir. Bu nedenle özellikle sonbaharın başı olan bu dönemde yaz mevsimindeki gibi rahat klima kullanımını önermiyoruz.

Prof. Dr. Zeki Karagülle (İÜ Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi): İdeal sıcaklık ortamı insan vücudu için 24 santigrat derecedir. Baharda bu dereceyi bulan insan vücudu son derece rahat eder. Ama bu ısı birden 10-15 derece düşünce, fizyolojik ve psikolojik süreçlerde de aynı etkiler yaşanır. Bazı bünyeler, uyumda ciddi olarak zorlanıyor. Örneğin bazı yaşlılar, çocuklar, kalp, damar, astım bronşiyal hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemleri kortizon gibi ilaçlarla baskılanan hastalar bu ani hava değişimlerine uyumda zorlanıyorlar. Bu risk gruplarında, ani hava değişimleri akut tekrarlamalara yol açabiliyor.

VİTAMİN TAKVİYESİ
Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları Uzmanı):
Vücut sıcakta metabolizmasını yavaşlatır, soğukta metabolizmasını hızlandırır. Kilit noktası buradadır. Ani hava değişimlerinde; sıcak nedeniyle yavaşlamış olan metabolizma hemen hızlanamadığı için o geçiş döneminde soğuk algınlıkları oluyor. Yaz gripleri bir anda artabilir. Sıcak havalardaki davranışlarımızı biraz değiştirmemiz lazım. Bahar ayındaki gibi davranmalıyız. Direncini artıracak bir beslenme tarzını benimsemeliyiz. Yorgunluktan kaçınmalıyız. Uykumuzu iyi almalıyız. C vitamininden zengin beslenmeliyiz.

SAĞLIK SERVİSİ
Rüya MERİÇBOYU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2182 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim