• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına mahkeme desteği

Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına mahkeme desteği
Şiddete uğrayan sağlık çalışanının mahkeme masrafını, Bakanlık karşılayacak. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için bir dizi önlemi uygulamaya geçiren Sağlık Bakanlığı, 'hukukî yardım' genelgesi ...

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için bir dizi önlemi uygulamaya geçiren Sağlık Bakanlığı, 'hukukî yardım' genelgesi yayımladı. Sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevinden dolayı şiddete uğrayan sağlık personeline hukuki yardım verilecek. Hukuki yardım yapılan personelden, bu yardım sebebiyle herhangi bir mahkeme masrafı istenmeyecek.Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Müsteşar Yardımcısı Faruk Koçak imzalı 'Hukukî yardım ve Beyaz Kod uygulaması' başlıklı bir genelge yayımladı. 'Çalışan Güvenliğinin Sağlanması' konulu genelge ile sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmasının sağlanması amacıyla sağlık çalışanlarının güvenliğine yönelik olarak alınması gereken tedbirler sıralandı. Bakanlığa bağlı tüm hastaneler ve özel hastanelerin yöneticilerinden genelgede yer alan düzenlemeleri hassasiyetle uygulanması ve sağlık çalışanlarının güvenliğine ilişkin olarak yapılacak yeni düzenlemelerin titizlikle takibi istendi.

'BEYAZ KOD' BİLDİRİM TEREDDÜTÜ

Bakanlığa yapılan başvurulardan 'beyaz kod' bildirimi ve hukukî yardım konusunda bir takım tereddütlerin yaşandığının anlaşıldığı belirtilen genelgede, söz konusu tereddütleri gidermek ve uygulamaya açıklık kazandırmak suretiyle çalışanların bu hizmete erişiminin kolaylaştırılması amaçlandığı kaydedildi.Bakanlıkça yapılan düzenleme ile birlikte sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle yapılacak vaka bildirimlerinde yer bakımından hiçbir ayrıma gidilmeyecek.Kamu veya özel bütün sağlık kuruluşlarında gerçekleşen vakaların tamamı,http://www.beyazkod.saglik.gov.tr adresine veya '113' numaralı telefona bildirilecek. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında hizmet sunan kadrolu (memur), sözleşmeli, gönüllü ve ücretsiz sağlık hizmeti verenler, 4B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli, açıktan vekil olarak atananlar, Aile Hekimliği Kanunu kapsamında görev yapanlar, sözleşme ile çalışan eğitim görevlileri, üniversiteler ile birlikte kullanımdaki Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait kurum ve kuruluşlarda görev yapan üniversite personelinin tamamı bakanlıkça verilen hukukî yardımdan faydalandırılacak.

HİZMET SUNUMU VE GÖREVİ OLMA ŞARTI

Söz konusu personelin hukukî yardım talepleri, suç sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı işlenmiş ise karşılanabilecek. Hizmetin sunumu veya görevi ile ilgili olmak kaydıyla hizmet mahalli veya çalışma saati dışında gerçekleşen suçlar için de hukukî yardım verilecek. Hizmet sunumu sırasında işlenen suç, personelin göreviyle ilgili olmasa dahi hukuki yardım kapsamında değerlendirilecek. Suç, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği 2 Kasım 2011 tarihinden önce işlenmiş olsa dahi şayet soruşturma veya kovuşturma devam ediyor ise hukukî yardımda bulunulacak. Hukuki yardım kapsamında yapılan yol, ulaşım giderlerinin ödenmesinde Harcırah Kanunu'na göre hareket edilecek. Kendisine hukuki yardım yapılan personelden, bu yardım sebebiyle herhangi bir mahkeme masrafı talep edilmeyecek.Hukuki yardım sebebiyle lehe hükmedilen vekâlet ücretlerinin tahsili için yapılması gereken harcamalar kurum kaynaklarından karşılanacak. İlgili kurum amirleri, personelin en kolay şekilde hukuki yardım almasını temin edecek. 

Star Gazete

Bu haber toplam 2166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim