• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

'Şiddetli kocaya' elektro kelepçe

'Şiddetli kocaya' elektro kelepçe
Son 5 ayda 79 kadının öldürülmesinden yola çıkan Emniyet, yeni önlemler peşinde. Biri, ‘şiddetli koca’yı kadına 500 metreden fazla yaklaştırmayan elektronik kelepçe.

Fevzi KIZILKOYUN

EMNİYET Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de 2014 yılının ilk 5 ayında 79 kadın cinayete kurban gitti. Erkek şiddeti kurbanı bu kadınlardan 19'u ise, panik butonu, çağrı üzerine ve yakın koruma altındaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, şiddet gören kadınların daha etkin korunması için yeni önlemleri devreye sokmaya hazırlanıyor. Adalet ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarına gönderilen, bu konudaki ek önlemleri içeren raporda şu tespitler yer alıyor:

Kanunla şiddet mağduru kadınlara yakın, konutta, işyerinde, motorize veya yaya devriye ile çağrı üzerine koruma veriliyor. Ancak, çağrı üzerine korumada polis yetişene kadar kadın şiddete maruz kalıyor veya öldürülüyor. Son olarak Manisa Akhisar'da, çağrı üzerine koruması bulunan Mukaddes Tüfekçi, polis yetişene kadar öldürülmüştür.

ÖNCE UYARI GİDECEK

Pilot olarak Adana ve Bursa'da uygulanan panik butonu da aynı riskleri barındırmaktadır. Kadın tehdit anında panik butonu kullanmakta ancak polis yetişene kadar hayati tehlikesi devam etmektedir. Koca kapıya dayandıktan veya eve girdikten sonra devreye giren bu sistemlerde polis yetişene kadar iş işten geçebilir.

Emniyet'in bu raporu üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet bakanlıkları ile Emniyet uzmanları geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı. Bu toplantıdan, 'şiddetli' kocaya elektronik kelepçe takılması kararı çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak 'Elektronik Takip Sistem Merkezi' ile, şiddet uygulayan, mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararı verilen erkeklere elektronik kelepçe takılacak. Bu kelepçe ile şiddet uygulayan erkek, eşi ya da beraber olduğu kadına 500 metreden fazla yaklaşamayacak. Bu mesafe ihlal edildiğinde hem kadına hem polise hem şiddet uygulayan erkeğe uyarı gidecek. Her ihlal rapor edilecek, ihlaller arttığında da hapis cezası uygulanacak.

153 kadına yeni hayat

BU arada "Tanık Koruma" programı kapsamında şiddet mağduru ve birinci derecede ölüm riski olan 153 kadına yeni kimlik verildi. Kimlik değişimiyle kadınlar gibi çocukları için de nüfusta yeni bir sayfa açıldı. Yeni adresleriyle tüm kimlik bilgileri değişen kadınlarla çocuklarının nüfus bilgilerine ulaşımları da kısıtlandı.

Tecavüzde rapor eziyetine son

TBMM Adalet Komisyonu'ndan üç günde jet hızıyla geçen 5. yargı paketi, tecavüz ve cinsel istismar mağdurları için, hastaneden rapor alındığı halde bir de Adli Tıp Kurumu'ndan 'ruh ve beden sağlığı bozulmuş mu' rapor alınması uygulaması sona erecek. - Oya ARMUTÇU/ANKARA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1829 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim