• BIST 9475.37
  • Altın 2505.867
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.7962
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Şifa kaynağı ama...

Şifa kaynağı ama...
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde karaduttan yapılan pekmezin kilosu dudak uçuklatıyor.

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Aslan, karadutun çok özel bir yemiş ağacı türü olduğunu söyledi.

Aslan, karadutun zor büyüyen bir ağaç olduğunu bu nedenle de çiftçilerin 2-3 yılda meyve vermeye başlayan diğer dut çeşitlerini tercih ettiğini belirterek, şunları söyledi:

Üretimi büyük sabır istiyor

“Biz çiftçilerimize karadutun çok özel bir dut çeşidi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda ilçe tarım müdürlüğü ile karadut fidanı üretilmesi çiftçilere dağıtılması konusunda bir proje hazırlıyoruz. Bu projemiz tamamlanma aşamasında. Karadut üretimi büyük sabır istiyor, ama karadut meyve olarak kilosu 10 liradan, pekmezi ise 120 liradan alıcı buluyor. Bir çok hastalığın şifa kaynağı olan karadut pekmezinin fiyatının yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımız 50 gram gibi düşük miktarı talep ederek bu pekmezi almaya çalışıyor.”

Karadut pekmezinin meyve verimine göre yörede yılda 200 ile 250 kilo arasında üretildiğini ifade eden Aslan, karadut üretiminin artması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Oldukça zahmetli bir iş

İlçede Salı günlerinde kurulan halk pazarında karadut pekmezi satışı yapan Burhan Saatçi ise bu yıl 15 kilo karadut pekmezi yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Karadut pekmezinin yapımı diğerlerin farklı. Biz karadutu tek tek topluyoruz. Kaynatıp şırasını çıkarıyoruz. Daha sonra ise topraktan yapılan kaplara koyarak evimizde çıkardığımız üstü kapalı bölümlerde güneşle birlikle en az bir ay dinlenmesi bekliyoruz. Burada pekmez kıvamına geliyor. Ardından da pazara getirip satıyoruz. Bu oldukça zahmetli bir iş. Pekmezi bir kilo ve yarım kiloluk kavanozlarda pazara getiriyorum. Ama çoğu zamanlar fiyatı yüksek olduğundan dolayı talep üzerine 50,100 ve 250 gramlık kavanozlara bölerek de satıyorum.”
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3542 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim