• BIST 9695.03
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Sigara devi 'şutlanmaya' dava açıyor

Sigara devi 'şutlanmaya' dava açıyor
Sigaracılar ve hükümet arasında büyük savaş.... Avustralya hükümeti paket üzerindeki logoyu atıp sağlık uyarılarını büyütmek için düğmeye bastı. Philip Morris, yasal girişim başlattığını duyurdu.

Dünyanın en büyük sigara üreticilerinden Philip Morris, Avustralya'nın sigara paketlerinden logoları atma girişimine karşı yasay işlem başlattı. Avustralya hükümeti nisanda başlattığı bir projeyle, sigara paketlerinden üretici firmaların logolarını atarak, onların yerine daha görünürü bir şekilde sigaranın zararlarının gösterildiği resimler koymak, marka isimlerinin ise paketin alt tarafına yazılmasını istiyor. Parlamentoda temmuz ayı içinde görüşülmeye başlaması planlanan düzenlemeyi 2012'de resmen uygulamaya sokmak isteyen hükümete karşı harekete geçen Philip Morris'in sözcüsü Anne Edwards, 'Bu hamle açık bir şekilde Avustralya'daki markamızın kamulaştırılmasıdır. Hükümetin bize ödeyeceği zararın milyar dolarlı bulmasını bekliyoruz' dedi. Hükümet ise kararlı. Sağlık Bakanı Nicola Roxon, 'Sigara üreticilerinin tehditleri ya da yasal işlem başlatmaları bizi yıldırmaz' derken, Başbakan Julia Gillard da 'Gözümüzü korkutmazlar' açıklamasında bulundu. Eğer taraflar 3 ay içerisinde bir orta yol bulamazsa konu uluslararası yargıya taşınacak.

YENİ YASA NE DEĞİŞTİRECEK?
HÜKÜMETİN temmuz ayında tartışmaya başlayacağı düzenlemeyle birlikte, sigara paketleri artık tek renk olacak. Her pakette zeytinyağı yeşili kullanılacak.

PAKETTE hiçbir şekilde üreteci firmanın logosu yer almayacak. Sadece markanın ismi paketin alt tarafında belirlenen alana yazılacak.

BUGÜN paketin ön ve arka tarafının yüzde 30'unda sağlık uyarıları yer alıyor. Bu rakam yeni düzenlemeyle ön taraf için yüzde 75'e, arka taraf için ise yüzde 90'a çıkacak.

PAKETİN üzerinde sigaranın sağlığa zararlarını gösteren resimler kullanılacak.

PAKETİN yan taraflarında ise sigaranın insan vücuduna ne şekilde zarar verdiği anlatılacak.

Ekonomiye yıllık zararı 31.5 milyar doları buluyor
DÜNYADA sigara tüketimine karşı en sert tedbirleri alacaklarını açıklayan Avustralya hükümeti, 7 Nisan 2011'de Sağlık Bakanlığı sitesinden şu açıklamayı yapmıştı: 'Sigara her yıl Avustralya'da 15 bin kişinin ölümüne sebep olurken, ekonomik zararı da yıllık 31.5 milyar doları buluyor. Girişimimiz dünyada bir ilk ve şu mesajı veriyor, 'Cazibe artık kayboldu. Sigara paketleri artık sadece tütün kaynaklı ölüm ve hastalıkları gösterecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim