• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sigara içiren işletmelere ani baskın!

Sigara içiren işletmelere ani baskın!
Sağlık Bakanlığı 'Tam Dumansız Hava Sahası' yasağını farklı yöntemlerle delen işletmelere karşı harekete geçti. Bakanlık, yasağa uymayan,..

Sağlık Bakanlığı 'Tam Dumansız Hava Sahası' yasağını farklı yöntemlerle delen işletmelere karşı harekete geçti. Bakanlık, yasağa uymayan işletmelere göz yuman belediye görevlileri, memurlar ve diğer kamu yöneticileri hakkında disiplin işlemi yapılacağını açıkladı.

Ayrıca 7 bin 600 sigara denetçisine, "24 saat denetim için hazır olun" talimatı verildi. Türkiye'de Mayıs 2008'den bu yana yapılan denetimlerde 50 bin işletmeye ceza kesildi.

Yeni süreçte ilk olarak işletmelerdeki açık ve kapalı alan tanımlamalarındaki belirsizlik giderilmişti. Camekânlı alanların hepsinin, pencere açık dahi olsa kapalı alan olarak kabul edileceği duyuruldu. Yeni yayınlanan talimatlarda Sağlık Bakanlığı, kesilen cezaların belediyelerce bekletilmeden onaylanmasını istedi.

Zaman Gazetesi'nden Çağlar Avcı'nın haberine göre, Valiliklere gönderilen yazılarda, öncelikle 7 bin 600 sigara denetçisine 'hazır olun' denildi. Türkiye'deki tüm işletme sayılarının en kısa sürede belirlenmesini talep eden Sağlık Bakanlığı, bu yerlere gündüz saatlerinin yanı sıra gece denetlemelerinin de yapılmasını istedi. Özellikle denetimlerin önceden haber verilmemesi konusunda azami gayret gösterilmesine dikkat çekildi. Ayrıca tüm denetim elemanlarının bu denetimlere katılması ve kolluk kuvvetlerinin de bu ekiplerin içinde yer alması gerektiği bildirildi. Denetimlerde dışarıda sigara içilmesi sırasında kapalı alana dumanın geçişini engelleyici tedbirlerin alınmasının gerektiği belirtildiği yazıda, buna uyulmamasının da ihlal olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu talimatlarda dikkat çeken bir konu da onaylanmayan cezalar oldu. Bakanlık, sahada yapılan denetimlerde tutanakların, bazı belediyeler tarafından bekletildiğini aktardı. Bu belediyelerce sadece uyarı yapıldığını da belirten bakanlık, kanun ile kendilerine verilen sorumlulukları dikkate almayan ve görevlerini yerine getirmeyen tüm kamu görevlileri ve belediye encümeni üyeleri hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun çerçevesinde soruşturma açılmasını istedi. Bu konuda ihlallerin kaymakamlıklara, valiliklere ve İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi yöntem olarak gösterildi. Ayrıca, "keyfiyetin gerektiğinde yetkili mercilere ve cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilmesi" istendi.

Mayıs 2008'den günümüze kadar yapılan denetimler 1 milyon rakamına yaklaştı. Denetçiler, 50 bin işletmeye cezai işlem uyguladı. Uygulanan denetimlerde işletmelere 2011 yılından itibaren 616 TL'den 6 bin 164 TL'ye kadar idarî para cezası verilecek. Kişilere verilen ceza ise 75 lira oldu. Türkiye genelinde 2 bin 497 tütün kontrolü ekibi bulunuyor. Toplam sayıları ise 7 bin 549 kişi. Bunların içinde 2 bin 589 sağlık personeli, bin 626 emniyet personeli, bin 550 belediye personeli ve bin 775 diğer kamu personeli yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2373 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim