• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sigara İçme Görüntüsü Yayınlayanlara Ceza

Sigara İçme Görüntüsü Yayınlayanlara Ceza
Sigara İçme Görüntüsü Yayınlayan Kanallara 3 Milyon TL Ceza

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kapalı alanlarda sigara içme yasağı ilgili şu ana kadar çok önemli mesafer aldıklarını belirterek televizyonlarda sigara içme görüntüsü yayınlar kanallara da yaklaşık 3 milyon TL ceza yazdıklarını söyledi.


AK Parti Trabzon İl Başkanlığı tarafından verilen yemekte konuşan Erdöl, kapalı alanlarda sigara içme cezası ile ilgili olarak sadece cezaevleri, akıl hastaneleri ve huzurevlerinde ayrı kapalı sigara içme odalarının oluşturulabileceğine dikkat çekerek bunun dışında farklı bir uygulamanın olmayacağını belirtti.


Kahvehane ve benzeri yerlende vatandaşın artık sigara içmememe olayını benimsediğini kaydeden Erdöl, "Bu konuda yumuşama diye bir şey sözkonusu değil. Sadece, örneğin cezaevlerinde, akıl hastanelerinde, huzurevlerinde kapalı sigara içme odaları için ayrı bir yer oluşturabilirsiniz diyor kanun. Bunun dışında herhangi bir durum sözkonusu değil. Bunlar tamamen kasıtlı yayın olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar gittiğim yerlerde vatandaşlara soruyorum, hatta buralarda ne polis var ne jandarma. Kahvehanelerde kimse sigara içmiyor. Kimse kimseye ceza da kesmiyor. Vatandaş kendi sağlığı için yapılan bu düzenlemeyi öyle benimsedi ki kendi sahip çıkıyor. Kesilen cezalarla ilgili olarak tam net bilgiye sahip değilim. Ancak Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun televizyonlara kestiği ceza yaklaşık 3 milyon TL civarındadır. Bunlar filmlerdeki sigara görüntüleri veya ayda 90 dakika sigara veya diğer zararlı alışkanlıkları içeren yayınları yapmamak suçuyla ilgili kesilen para cezalarıdır. Bu uygulama ilerleyen günlerde sağlık giderlerini de azaltacak. Örneğin daha az astım hastası olacak. Daha az akciğer, kanser hastası olacak, daha az felçli insan göreceğiz. Elbetteki sağlık açısından çok önemli katkı sağlayacaktır" dedi.


Çocuklara ve gençlere yönelik alkol reklamlarının engellenmesinin çok doğru bir karar olduğunu ifade eden Erdöl, hazırladıkları kanunla gelecek yıldan itibaren yapıştırıcılar, kokulu ve benzeri maddeleri çocukların artık kırtasiye malzemesi olarak kullanamayacağını ve alamayacağını söyledi. Erdöl, "Uçucu maddelerle ilgili çocukları bunlardan korumaya yönelik kanun, geçen dönemlerde yine arkadaşlarımızla birlikte hazırladık. O da kanunlaştı. Önümüzdeki yıllardan itibaren artık, yapıştırıcılar, kokulu ve benzeri maddeleri çocuklar artık kırtasiye malzemesi olarak kullanamayacak. Çocuklara tiner satılamayacak. Bunlar artık yasaklandı. Çünkü bunları çocuklarda bağımlığa neden oluyor" diye konuştu.
Gençlerde bilgisayar bağımlılığı ile ilgili olarak da çalışma yürüttüklerini kaydeden Erdöl "Bilgisayar oyunlarının başında, internetin başında saatlerini harcayan gençlerimizin pek çoğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıktı. Psikolojik veya organik sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Asrımızın en önemli sorunlarından birisi budur. Onunla da ilgili mücadele stratejilerini öğretim üyelerimizle, hocalarımızla birlikte hazırlamaya gayret ediyoruz. Bu biraz daha problemli konu. Yani alkol, uyuşturucu, sigara gibi tehlikeli ve zararlı alışkanlıkları zararlıdır diye 'bunu yapma, kullanma diyebiliyorsunuz' ancak bir cep telefonunu, interneti 'artık kullanmayacaksınız' deme şansınız yok. Onu güvenli kullanma yollarını öğretmeniz lazım. Bu bağımlılıklar gençlerimizi yavrularımızı en önemli zarar verici unsur olarak gözümüzün önünde dikilmiş duruyor şu anda. Çocuklarımızı bunlardan korumamız lazım" şeklinde konuştu.

TRABZON'DAKİ HASTANELERİN KAŞÜSTÜ'NE TAŞINMASI SORUNU
Erdöl, Trabzon'un Kaşüstü mevkiinde devam eden hastaneye başta Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere bazı hastanelerin taşınacağı konusuna da tepki göstererek bu konuda kesin bir şey olmadığını söyledi. Hastanelerin tamamiyle buraya taşınacağı konusunun asılsız ve yanlış olduğunu belirten Erdöl, bununla ilgili gerek hekimler gerek sağlık müdürlüğü olarak herkesin görüşü alındıktan sonra bir yol izleneceğini söyledi. Erdöl, konuyla ilgili "Başladığımız hastaneleri bitirmek, esas hedefimiz bu. Bunlardan biri Kaşüstü, ikincisi Akçaabat'daki üçüncüsü ise Maçka'daki rehabilitasyon binamız. Bunlarla bağlantılı olarak Adli Tıp Kurumu binamızın yapımı var. Kaşüstü Hastanemizin yüzde 95'i bitmiş durumda. Bir iki ay içersinde hastanemiz geçici kabül yapılacak aşamaya gelinmiştir. Yoluyla ilgili ilgili bir takım sıkıntılarımız var. Yol ihalesine itiraz söz konusu. Dolayısıyla şu anda bizin yapılabileceğimiz her şey yapılmış durumda. Yol ile de ilgili yapılmış durumda. Kaşüstü Hastanemizle ilgili bütün eksiklikler bu yılın sonunda bitirilmiş olacak. Taşınma meselesi ile ilgili şu ana kadar hiç kimse bununla ilgili kesin bir beyanat vermedi. Bizce bunlar şehir esnafı gibi biri bir şey uyduruyor, ondan sonra kişi kendi uydurduğuna inanıyor. Bunlar memleketimizin sağlık sisteminin faydasına hayrına değil, bize bir katkı sağlamıyor. Sadece toplumda insanlar ne olacak ne bitecek geriyor, yoruyor, buna gerek yok. Bazı branşlar buraya taşınacak ancak Numune Hastanesi hizmete devam edecek. Özellikle çok ağırlıklı Onkoloji, basınç odası bununla ilgili bir takım hizmet alanları mutlaka devam edecek. Hastane ikiye bölünüp bir kısmı orada mı bir kısmı burada mı böyle bir şey yapmak hastanenin verimliliğini çalışma düzenin de bozar. Sağlık Müdürlüğü ve bu hastanedeki çalışan hekim arkadaşlarımızla oturup konuşacağız. Trabzon için hangisi en iyi, bölgemiz için hangisi en iyi, birlikte karar vereceğiz. Henüz o aşamaya gelmedik, hastane bitmedi. Yani adeta hastaneyi niye yaptınız diye sorgulayanlar oluyor. Dağın başında bir yer değil, ulaşımında bir sorun olmayacak" ifadelerini kullandı.
Trabzon sağlık alanında çok önemli mesafeler aldığını belirten Erdöl, "Üniversite hastanemiz 7. organ naklini yaptı. Yanık hastalarımız nerelerden nerelere gidiyorlardı, helikopter ambulans Giresun'dan aldığı bir hastayı buraya getirdi. İşte insana verilen değer bu. Adli Tıp Kurumu yılbaşına inşallah bitmiş olacak, teslim alınacak. Yeni mahallede bulunan Tekel binasının yerine modern bir diş hastanesinin yapımına da bu yılın Haziran ayında başlanacak" dedi.

beyazgazete.com

Bu haber toplam 2024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim