• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sigara, ruh sağlığını da etkiliyor

Sigara, ruh sağlığını da etkiliyor
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesinden Uzman Psikolog Emel Denizci, sigaranın kişilerin beden sağlığına zararlarının yanı sıra, ruh sağlığına da büyük zarar verdiğini söyledi.

Denizci, "Uzun süre sigara içildikten sonraki süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum. Otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor." dedi.

Uzman Psikolog Emel Denizci, sigara ve ruh sağlığı ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Denizci, sigarayı bırakmanın en büyük ve gerekli şartının motivasyon olduğunu söyledi. İnsanların sigara içme nedenlerinin birbiriden farklı özellikler gösterdiğini belirten Denizci, "Sigara, genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde kullanılmaya başlanmaktadır. Bu dönemde sigaraya başlamayı etkileyen nedenler arasında merak, anne babaların yada aile büyüklerinin sigara içmeleri, özenti, akran baskısı, sosyal kabul görme, sigaranın bir büyüme sendromu olarak görülmesi, bağımlı kişilik özelliği, stresle baş etmede yetersizlik, özgüven azlığı, hayır diyememe, çeşitli kişilik bozuklukları ve ruhsal sorunların etkili olduğu bilinmektedir." diye konuştu.

Bağımlılık nedeniyle ruh sağlığı sorunları içerisinde yer alan sigaranın sağlık açısından da olumsuz etkileri olduğunu belirten Denizci, "Sigaranın da herkesin bildiği zararları var. Göğüs hastalıkları, anfizen, bronşit, kalp şeker hastalıkları ve kanser riski çok fazla. Ben sigara sonrası süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum, otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor ve ilerleyen zaman içerisinde sigara vücutta kalıcı hasarlar açıyor." ifadelerini kullandı.

Sigara kullanımının bağımlılığa neden olmasından dolayı hastalık olarak kabul edildiğini aktaran Denizci, "Sigaranın ruhsal hastalıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Şizofreni, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlara sahip bireylerde sigara bağımlılığı daha yüksek oranda bulunmaktadır." dedi.

Sigarayı bırakmaya karar vermenin bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacağı bir sorun olduğunu vurgulayan Denizci, şunları kaydetti: "Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli şartı motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi öncelikle kendine inanmalı ve güvenmeli. Sigarayı ilk bıraktığınız zamanlarda kendinizi huzursuz, rahatsız ve sarsılmış hissedebilirsiniz. Bu nedenle sizi sigara içmeye sevk eden durumlardan kaçının."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3271 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim